Ruchira Gupta indiai újságíró, aktivista (sz. 1964)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Ruchira Gupta indiai újságíró, aktivista (sz. 1964)

május 20, 2015 - 19:58

Fiatal  újságíróként Nepálban járva olyan falvakat talált, melyekből majdnem teljesen hiányoztak a fiatal nők. Utánajárt, kiderítette, hogy emberkeskedelem áldozatai, külföldi bordélyházakba adják el őket. Az erről írt cikksorozatáért Emmy díjat kapott “kiemelkedő oknyomozó újságíró teljesítményéért”.

2002-ben létrehozta az Apne Aap Women Worldwide civil szervezetet, mely a nők jogaiért, az emberkereskedelem megszüntetéséért, a veszélyeztetett helyzetben lévő és a prostitúcióba kényszerített nők megsegítéséért dolgozik.

A téma szakértőjeként az ENSZ, az indiai és az USA kormánya is többször kikérte véleményét. Confronting the Demand for Human Trafficking című könyvéből tanulják az indiai  rendőrtisztek, hogyan ismerjék fel és szálljanak szembe az emberkereskedelemmel. 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Eddig 12000 lányt és nőt mentett meg az emberkereskedőktől: Anuradha Koirala nepáli aktivista

április 02, 2017 - 21:31

1949-ben született, élete a nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelemről szól. A nepáli kislányok 5-6 éves koruktól ki vannak téve a veszélynek, hogy elrabolják és a közeli Indiába hurcolják őket szexrabszolgának. Az egykori angoltanárnő létrehozta a Maiti Nepal (anyaotthonok) nonprofit alapítványt, ahol a bordélyházakból menekülő nők biztonságban lehetnek, szakmát tanulhatnak.  Az 1993-ban saját házában létrehozott menedék mára nemzetközileg elismert  hálózattá nőtte ki magát, sokezer nő köszönheti neki életét (eddig kb. 12000 nőt és kislányt mentett meg).

Éva büntetése - globális kitekintés

január 25, 2011 - 11:31

Miközben a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájától hangos a „zöld sajtó”, arról már lényegesen kevesebb szó esik, hogy ezt a túlnépesedést úgy produkálja az emberiség, hogy közben demográfiailag 200 millió nő hiányzik a bolygóról. Az egészséges arány alapján 100 nőre 103 férfi születik, tehát lényegesen több nőnek kellene élnie a Földön, mint jelenleg. Ezek az adatok az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket sejtetik.

Rajkumari Amrit Kaur indiai politikus (1889–1964)

december 31, 2016 - 20:38

A Kapurthala királyi családba született, tanulmányait Angliában folytatta. Hazatérte után komoly fordulatot jelentett életében Mahatma Gandhival való megismerkedése, ez indította el politikai szerepvállását, az Indian National Party tagja lett. A Satyagraha (erőszakmentes ellenállás) mozgalomban való részvételéért 1930-ban bebörtönözték. Alapító tagja, később elnöke az All India Women’s Conference-nek. Létrehozója és elnöke az az Indian Council of Child Welfare-nek.