Abby Hadassah Smith amerikai feminista (1797–1879)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Abby Hadassah Smith amerikai feminista (1797–1879)

április 19, 2017 - 19:14

Julia Evelina Smith (balra) és Abby Hadassah Smith

A Connecticut állambeli Glastonburyben született jómódú, liberális felfogású, sokgyerekes családba, ahol a tudás, női egyenjogúság, szabadság volt az érték. A család the Smiths of Glastonbury néven vált híressé: az anya, Hannah Hadassah (Hickok) Smith (1767–1850) egyike volt az első rabszolgaságellenes petíció benyújtóinak, és az öt lány mindegyike részt vett a társadalmi aktivizmus valamilyen formájában. 

A legkisebb lány, Abby több nyelven beszélt, önállóan intézte ügyeit, testvérével, Julia Evelina Smith-szel együtt tevékenykedett a nőegyletben és jótékonysági eseményeken. Látogatta a női választójogi összejöveteleket, 1873-ban New Yorkba is elutazott, hogy részt vegyen az Association for the Advancement of Women első gyűlésén. A helyi városházán tiltakozott a nők igazságtalan adóztatása ellen, amikor nem engedték, hogy az ülésen felszólaljon, felmászott a városháza előtt egy kocsira – 76 éves volt – és ott tartotta meg az összegyűlt tömeg előtt beszédét. Julia Abby Smith and Her Cows című könyvében írta meg küzelmük történetét (amikor Abby nem votl hajlandó adót fizetni, hét tehenét elkobozták a hatóságok).

1994-ben testvérével együtt beiktatták a  Connecticut Women's Hall of Fame (CWHF) tagjai közé. 

A család otthona, a Kimberley Mansion. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Susan B. Anthony amerikai feminista, író (1820–1906)

november 03, 2011 - 17:45

1820. február 15-én született Susan Brownell Anthony, szigorú erkölcsű nyolcgyermekes kvéker családba. A kvékerek vallják, hogy az istennel való kapcsolathoz elég a minden emberben megtalálható “belső fény”. Elítélték a háborúskodást, a rabszolgatartást, a részegességet, és a közösségen belül a nők és férfiak egyforma bánásmódban részesültek.

Alice Paul amerikai szüfrazsett (1885–1977)

május 26, 2016 - 16:48

Alice Stokes Paul 1885. január 11-én született egy New Jersey-i kvéker család gyermekeként. Családja hitt a nemek egyenlőségében, és a nők oktatásának fontosságában, anyja többször elvitte Alice-t a választójogi női összejövelekre. Alice rengeteget tanult, hogy tudását folyamatosan bővíthesse, BA fokozatot szerzett a Swarthmore Főiskolán, aztán szociális munkát tanult a New York School of Philantropyn, szociológiát a Pennsylvaniai Egyetemen. Majd Angliába ment, ahol a Birminghami Egyetemre és a London School of Economics-ra járt.

Lucy Stone amerikai feminista (1818–1869)

június 28, 2014 - 14:19
Lucy Stone

 A nők egyenlőségéért küzdő mozgalom egyik úttörője. Apja rosszallása ellenére egyetemet végzett, ő az első diplomát szerzett nő Massachusetts államban. Kortársai szerint karizmatikus személyiség volt, előadókörútjai, melyeket a női egyenjogúságért és a rabszolgaság eltörléséért tartott, komoly közönséget vonzottak. Egyik szervezője volt 1850-ben a nők jogaiért tartott konferenciának. 1855-ben feleségül ment a szüfrazsett mozgalom támogatójához, Henry Blackwellhez, és megállapodásuk értelmében – az Egyesült Államokban elsőként - Lucy megtartotta lánynevét.