Abby Hadassah Smith amerikai feminista (1797–1879)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Abby Hadassah Smith amerikai feminista (1797–1879)

április 19, 2017 - 19:14

Julia Evelina Smith (balra) és Abby Hadassah Smith

A Connecticut állambeli Glastonburyben született jómódú, liberális felfogású, sokgyerekes családba, ahol a tudás, női egyenjogúság, szabadság volt az érték. A család the Smiths of Glastonbury néven vált híressé: az anya, Hannah Hadassah (Hickok) Smith (1767–1850) egyike volt az első rabszolgaságellenes petíció benyújtóinak, és az öt lány mindegyike részt vett a társadalmi aktivizmus valamilyen formájában. 

A legkisebb lány, Abby több nyelven beszélt, önállóan intézte ügyeit, testvérével, Julia Evelina Smith-szel együtt tevékenykedett a nőegyletben és jótékonysági eseményeken. Látogatta a női választójogi összejöveteleket, 1873-ban New Yorkba is elutazott, hogy részt vegyen az Association for the Advancement of Women első gyűlésén. A helyi városházán tiltakozott a nők igazságtalan adóztatása ellen, amikor nem engedték, hogy az ülésen felszólaljon, felmászott a városháza előtt egy kocsira – 76 éves volt – és ott tartotta meg az összegyűlt tömeg előtt beszédét. Julia Abby Smith and Her Cows című könyvében írta meg küzelmük történetét (amikor Abby nem votl hajlandó adót fizetni, hét tehenét elkobozták a hatóságok).

1994-ben testvérével együtt beiktatták a  Connecticut Women's Hall of Fame (CWHF) tagjai közé. 

A család otthona, a Kimberley Mansion. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Matilda Joslyn Gage amerikai feminista, író (1826–1898) 

március 24, 2017 - 00:43

A szüfrazsett mozgalom egyik vezéralakja, férjével együtt komoly szerepe volt a rabszolgafelszabadítási mozgalomban, házuk az Underground Railroad része volt. Fiatalkorától elkötelezte magát a nők jogaiért, már 1852-ben a National Woman's Rights Convention vezérszónoka volt. Egyik alapító tagja volt a National Woman Suffrage Association-nek. Több újság tudósítója volt, 1878-tól tulajdonosa és főszerkesztője lett a The National Citizen and Ballot Box című lapnak.

Lucretia Mott amerikai reformer, abolicionista, feminista (1793–1880) 

január 05, 2018 - 00:14

Lucretia Coffin Nantucketben született, kvéker családba. A Society of Friends kvéker intézetben tanult, végzés után tanítóként alkalmazták. Amikor rájött, hogy a férfi tanítók kétszer annyit keresnek, mint a nők, szóvá tette, egyenlő elbírálást követelt – és ettől kezdve megtalálta életcélját.