• Fotó: Dave Fallon, Twitter

Többezres tömeg tüntetett Írországban a szigorú abortusztörvény ellen

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Többezres tömeg tüntetett Írországban a szigorú abortusztörvény ellen

szeptember 25, 2016 - 00:21
A ír nők is megelégelték reprodukciós jogaik diszkriminatív és életveszélyes korlátozását, és az utcára vonultak az abortusztilalom ellen.

A szakadó eső dacára többezer nő és férfi követelte a mai napon Dublinban, többek közt a ROSA – for Reproductive rights, against Oppression, Sexism and Austerity nevű nőjogi szervezet felhívására, hogy Írország tartson népszavazást Alkotmánya 8. kiegészítésének hatályon kívül helyezéséről.

„Írországban a nőket még mindig másodrendű állampolgárokként kezelik"

– nehezményezte az egyik szervező, Vanessa O'Sullivan, aki 2012-ben nemi erőszak áldozata lett, és kénytelen volt Angliába utazni, hogy megszakíttassa a bűncselekményből eredő terhességét.  

A kiegészítés, amely 1983-ban lépett életbe, a nő és a magzat életét egyenértékűnek tekinti („The State acknowledges the right to life of the unborn and, with due regard to the equal right to life of the mother, guarantees in its laws to respect, and, as far as practicable, by its laws to defend and vindicate that right."), és az abortuszt 14 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Az indiai származású fogorvosnő, Savita Halappanavar 2012 őszén bekövetkezett tragikus halála után – „ez egy katolikus ország" magyarázattal megtagadták tőle az életmentő abortuszt – Írország a globális felháborodás hatására 2013-ban minimálisan enyhített a teljes tiltáson, az anya életveszélyes állapotában engedélyezve az abortuszt, de a szabályozást így is több emberi jogi szervezet kifogásolja.

Az ENSZ szerint az ír abortusztörvény „kegyetlen, embertelen és megalázó". 

Fontos ennek kapcsán megjegyezni, hogy az abortusz feltételekhez kötése gyakorlatilag mindig problémás, ezt mutatja a lengyelországi példa is, ahol elvileg engedélyezett az abortusz a terhes nő életének megmentése érdekében illetve a magzat súlyos károsodása esetén, a gyakorlatban azonban az orvosok vonakodnak ezekről igazolást adni. A szabályozás nem rendelkezik büntetésről abban az esetben, ha az abortusz indokolt lett volna és az orvos megtagadta. (A Maga a pokol - lengyel nők történetei c. kiadvány letölthető.)   

A világ 20 másik városában, köztük Brüsszelben, New Yorkban, Londonban és Sidneyben szimpátiatüntetéseket tartottak. Közösségi oldalakon hashtaggel osztják a rendezvény fotóit és videóit. Az egyik transzparensen a régi munkásnő-induló, a soraiból idéznek a vonulók. 

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

május 23, 2012 - 12:09
Fotó: Pixabay

Az abortusszal kapcsolatos viták során mindig vannak, akik moralizálni kezdenek, és azzal "érvelnek" az abortusz ellen, hogy a fiatal lányok (természetesen csak a lányok...) már így is elég felelőtlen, kicsapongó szexuális életet élnek. Ráadásul korán kezdik, nem válogatják meg partnereiket, nem tájékozódnak elég alaposan arról, hogyan lehet védekezni a terhesség ellen. A feministák általában nem üldözik az abortuszt, mert - amellett, hogy a férfi/fiatal fiú gyakran elhallgatott felelősségére is igyekeznek ráirányítani a figyelmet!

Abortuszról, társkeresésről, szexről - milyen értékeket közvetít a legolvasottabb magyar női magazin?

szeptember 24, 2010 - 11:27
Várakoznom kellett, nem volt nálam könyv, így gondoltam, kivételesen veszek egy magazint. Mivel úgy véltem, hogy az újságosnál elérhetőek közül még a Nők Lapja a legnormálisabb, mert nincs tele bulvárhírekkel, fogyókúrával, pornótechnikákkal és celebpletykákkal, ezt választottam.