Maria Elizabeth Zakrzewska amerikai orvos, feminista (1829–1902)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Maria Elizabeth Zakrzewska amerikai orvos, feminista (1829–1902)

május 30, 2015 - 22:02

Berlinben született, lengyel származású családból. Szülésznőnek tanult a Charité kórházban, végzés után ott maradt dolgozni, hamarosan ő lett a vezető szülésznő. 1852-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol találkozott az első amerikai orvosnővel, lel, akinek a biztatására elkezdte az orvosegyetemet. 1856-ban diplomázott a Cleveland's Western Reserve University-n, New Yorkban kezdett dolgozni a női- és gyermekkórházban. 1859-ben Bostonba költözött, ahol az első, nők részére alapított orvosi egyetemen tanított.  1862-ben egyik alapítója volt a New England Hospital for Women and Children-nek. Aktiv szerepet vállalt a női választójogi mozgalomban is, és alapító tagja volt a New England Woman's Club-nak. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Költekező mágnásfeleségből és zsarnok anyából interszekcionális feminista: Alva E. Belmont (1853–1933)

november 08, 2016 - 22:44

Az alabamai Mobile-ban született egy módos kereskedő gyermekeként. A feminizmussal csak középkorú nőként került kapcsolatba (akkor viszont korát megelőző haladó szellemben értelmezte!), előtte leginkább extravagáns költekezési és építkezési szokásairól volt híres. Első férje a dúsgazdag mágnáscsaládból származó William Kissam Vanderbilt volt, akivel élénk társasági életet éltek. Az elit nagy megbotránkozására (és ügyvédje minden lebeszélési kísérlete ellenére) azonban a háromgyermekes Alva, felrúgva az íratlan szabályokat, hűtlenség miatt elvált férjétől.

Marie Heim-Vögtlin, az első svájci orvosnő (1845–1916)

május 30, 2015 - 22:24

Sokat küzdött, amíg elérte célját és ő lett az első svájci orvosnő. A bözeni lelkész lánya magántanuló volt, és apja – nehezen kikönyörgött – engedélyével beiratkozhatott a zürichi egyetem orvoskarára, amely Európában elsőként felvett nőket is, de ő volt az első svájci nőhallgató. A korabeli közvélemény szégyenteljesnek tartotta választását. 1872-ben kitüntetéssel letette vizsgáit, Lipcsében és Drezdában nőgyógyászatot tanult, és 1874-ben sikeresen megvédte doktori értekezését. Zürichben kezdett praktizálni – ehhez is apja hivatalos engedélye kellett.