Flora Murray angol orvos, szüfrazsett (1869–1923)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Flora Murray angol orvos, szüfrazsett (1869–1923)

május 25, 2015 - 22:08
A Women's Social and Political Union  tagjaként részt vett a tüntetéseken, beszédeket tartott, és ellátta a sérülteket, a kényszertáplálás áldozatait.

Louisa Garrett Anderson és Flora Murray (jobbra)

Cummertrees-ben született 1869. május 8-án. A London School of Medicine for Women majd a University of Durham hallgatója volt.

Diplomájának megszerzése után néhány évig Skóciában dolgozott, 1905-től Londonban a Belgrave Hospital for Children gyerekorvosa és a Chelsea Hospital for Women anaeszteziológusa volt.

A Women's Social and Political Union  tagjaként részt vett a tüntetéseken, beszédeket tartott, és ellátta a sérülteket, a kényszertáplálás áldozatait. személyes orvosa volt. 

1912-ben élettársával, nal (az első brit orvosnő, lányával) létrehozták a Women's Hospital for Children-t, ahol orvosnők gyógyították a szegény gyerekeket. A világháború alatt Franciaországban a Women's Hospital Corps tagja volt. 

A háború után Pennben, Buckinghamshire-ben éltek Andersonnal, magánpraxist vezettek.

1923-ban egy műtét szövődményeibe halt bele. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A szüfrazsett-induló szerzője: Dame Ethel Smyth angol zeneszerző (1858–1944)

április 02, 2017 - 22:42

Korának egyik jelentős zeneszerzője katonacsaládba született. Apja sokáig ellenezte, hogy lánya zenét tanuljon, végül Ethel mégis elérte, hogy beiratkozhatott a lipcsei konzervatóriumba. Sokat komponált, zongoradarabokat, szonátákat, misét, operát. 1893-ban volt első angliai bemutatója. Ő volt az első nő, akinek operáját a Covent Gardenben előadták.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.