Louisa Garrett Anderson angol orvos, szüfrazsett (1873–1943)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Louisa Garrett Anderson angol orvos, szüfrazsett (1873–1943)

július 28, 2016 - 13:20
Családjában a nőjogi közdelemnek nagy hagyománya volt: anyja, Elizabeth Garrett Anderson az első angol orvosnő, nagynénje, Dame Millicent Garrett Fawcett pedig a mérsékelt (lobbista, nem militáns) nőmozgalom vezetője. 

Louisa Garrett Anderson

Családjában a nőjogi közdelemnek nagy hagyománya volt: anyja,  az első angol orvosnő, nagynénje, Dame  pedig a mérsékelt (lobbista, nem militáns) nőmozgalom vezetője. 

Orvosi diplomáját 1897-ben a  London School of Medicine for Women-ben szerezte meg, amelynek anyja társalapítója volt. A The Royal Free Hospital-ban kezdett dolgozni sebészként. Soha nem ment férjhez. Első kapcsolata skót orvosnővel volt. 

Anyja és nagynénje példáját követve aktiv szerepet vállalt a nőmozgalomban, ő azonban a radikális szüfrazsettekhez, ékhez csatlakozott: 1907-ben a Women's Social and Political Union (WSPU) tagja lett. 1912-ben 6 hétre bebörtönözték.

1912-ben élettársával, a skót orvos-szüfrazsett -vel létrehozták a Women's Hospital for Children-t, ahol orvosnők gyógyították a szegény gyerekeket. 

Az első világháborúban a Women's Hospital Corps tagjaként 1915-től az Endell Street Military Hospital sebészfőorvosa volt.

A háború után Pennben, Buckinghamshire-ben vezettek sikeres magánpraxist Murray 1923-ban bekövetkezett haláláig.  

1934-ben Aldeburgh (Suffolk) város Andersont választotta meg polgármesterének.

1939-ben megírta anyja életrajzát.

Hetvenévesen hunyt el. "We have been gloriously happy"  áll Murray-vel közös sírjukon.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Flora Murray angol orvos, szüfrazsett (1869–1923)

május 25, 2015 - 22:08
Louisa Garrett Anderson és Flora Murray (jobbra)

Cummertrees-ben született 1869. május 8-án. A London School of Medicine for Women majd a University of Durham hallgatója volt.

Diplomájának megszerzése után néhány évig Skóciában dolgozott, 1905-től Londonban a Belgrave Hospital for Children gyerekorvosa és a Chelsea Hospital for Women anaeszteziológusa volt.

Elsie Maud Inglis (1864–1917) skót orvos, feminista

december 04, 2010 - 12:26
Elsie Inglis

Elsie Inglis 1864-ben, Indiában született, tíz éves, amikor szüleivel és testvéreivel visszatértek a skóciai Edinburgh-ba. Az élénk, jóeszű kislány orvos akart lenni. Skóciában a XIX. század nyolcvanas éveiben már járhattak nők egyetemre, ha nem is könnyen. Nem lehettek egy csoportban férfiakkal, gyakorlatot nem végezhettek ugyanazon az osztályon, jóval magasabb tandíjat kellett fizetniük, mint a férfiaknak. A szülők, Harriet és John Inglis művelt, széleslátókörű emberek, alapos nevelést biztosítottak valamennyi gyereküknek.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.