Ötvenes évekbeli állapotok a kaliforniai nőgyógyászatokon

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Ötvenes évekbeli állapotok a kaliforniai nőgyógyászatokon

április 12, 2018 - 00:16

Súlyosan sérülnek a nők a kaliforniai vidéki településeken, írja Dr. Melissa Baird a oldalon. Érintett nők nyilatkozatai szerint itt meglehetősen kínos procedúra fogamzásgátláshoz jutni. Ezeken a kis lakosságszámú településeken, ahol mindenki ismer mindenkit, az orvos etikátlan és irreleváns kérdéseket tesz fel, értékítéletet nyilvánít, és az is előfordul, hogy fals információt ad az adott fogamzásgátlási módszerről. Baird egyik 18 éves interjúalanyát, amikor elmondta, miért ment a rendelésre, megkérdezték, hogy házas-e, és rosszallásal fogadták a nemleges választ. A tabletta 1959-es megjelenésekor eleinte valóban csak férjezett nőknek írták fel a "pill"-t - főhőse, Esther is füllenteni kényszerül az Üvegburában -, azóta viszont mintha eltelt volna fél évszázad.     

Egyes amerikai államok engedélyezik, hogy a nőgyógyász lelkiismereti okokból visszautasítsa az abortusz elvégzését vagy a fogamzásgátló felírását, de ami az utóbbit illeti, Kalifornia nem tartozik ezek közé. Ráadásul mivel az adott régióban csak egy-két szakorvos rendel, nem olyan könnyű a nőknek máshová fordulniuk.

És a házas nők sem járnak jobban a kutatási beszámoló szerint: ők pedig azt kapják szakszerű ellátás helyett, hogy a kisbabáknál nincs csodálatosabb, és a terhesség Isten akarata. Az egyik interjúalanyt alacsonyabb hatásfokú módszerre beszélték rá. Elmondása szerint itt úgy néznek a nőkre, mintha csak és kizárólag arra születtek volna, hogy gyerekeket szüljenek. A -kormány ráadásul meg akarja változtatni a lelkiismereti okokra vonatkozó szabályozást, ami azzal fenyegeti az amerikai, köztük a kaliforniai nőket, hogy még nehezebben fogják tudni a reprodukciós jogaikat érvényesíteni. 

Költői kérdés: ha egy orvosnak erkölcsi akadályokba ütköznek a nőgyógyászati munka bizonyos aspektusai, akkor miért nem szemésznek megy?

Itthon a harmadjára megválasztott kormány eddig is folytatott, ezek után valószínűleg nagyobb sebességre kapcsol a Gileád felé vezető úton. Pár éve a WHO szakmai ajánlásai ellenére betiltották az abortusztablettát, megnehezítették a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzájutást, a fogamzásgátlás tb-támogatásáról pedig (annak ellenére, hogy a szegényeket viszont előszeretettel hibáztatják, amiért sok gyerekük van), ne is álmodjunk. Tavaly már elszaporodtak az ország kórházaiban (figyelem: állami intézmények, és egyelőre még szekuláris államban élünk) a lelkiismeret-furdalást keltő .

Jó lesz vigyáznunk. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A nők reprodukciós jogai (tanulmány)

december 05, 2015 - 19:41

Első megjelenés: Bolemant Lilla - Szapu Marianna szerk. Bevezetés a gendertanulmányokba. Egyetemi jegyzet. Pozsony - Nyitra: Phoenix Polgári Társulás, 2015, 103-135. A kötet egyben letölthető itt. Alább a linkekkel kiegészített változat olvasható, a szövegben [jelzett] oldalszámokkal. A tanulmányból csak az eredeti megjelenési adatok megadásával lehet idézni.

Biztos, hogy jó minden nőnek a fogamzásgátló tabletta?

július 05, 2011 - 19:27
Fogamzásgátlók
/Nagyon örültem, amikor olvasónk jelentkezett a témával - ugyanis az ismert feminista lap, a Ms. Magazin az 50 éves évfordulóra hatalmas hűhót csapott a fogamzásgátló tabletta körül, és mint a női felszabadulás egy fontos mérföldkövét hirdette. Én 19 évesen egy hónapot töltöttem tőle az intenzíven, trombózissal, és hasonlóképpen járt csak az én környezetemből még két másik lány. Az ilyen esetek egy "APC rezisztencia" nevű vérvizsgálattal megelőzhetők lennének - haematológián elvégzett spec. vérvizsgálat - , mert ezzel ki lehetne előztetesen szűrni a trombózishajlamot, amit a tabletta kihoz az ilyen esetekben. De, ahogy a nőgyógyász fogalmazott, "nincs pénz szűrni az egész populációt". Persze, mit számít a nők egészsége? Az állítólag 10 ezerből 1 szépen kifekszi az intenzíven, fél évig fáslit használ és sántikál, aztán élete hátralevő részében vagy húzza a lábát, vagy nem - engem végül kikezeltek maradéktalanul, de tudok olyat, akit nem. ... Tablettát régóta szedő olvasóink ne ijedjenek meg, az esetleges trombózis az első hónapokban kijön. Tablettát elkezdeni akaró fiatal nőknek pedig javaslom, hogy erőszakolják ki maguknak a fenti vizsgálatot, esetleg azzal, hogy azt mondják, volt a családban trombózis. - a szerk./ 

Kedves Ferenc pápa! A világ megmentéséhez elengedhetetlen a fogamzásgátlás!

február 01, 2015 - 17:14

Kérem, ne értsen félre. Ön őszinte, rendes embernek látszik, és nagyra becsülöm az erőfeszítését, amellyel felhívja a világ figyelmét arra, hogy fel kell számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket, és fel kell venni a harcot a klímaváltozással.