Katolikus apácák az abortuszjogért tüntető nők mellett

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Katolikus apácák az abortuszjogért tüntető nők mellett

szeptember 30, 2019 - 13:37

A dél- és közép-amerikai országok példái bizonyítják, hogy az abortusz szigorú feltételekhez kötése esetén a nők sokszor a kivételként megnevezett helyzetekben sem jutnak hozzá az eljáráshoz. (Ehhez egyébként Lengyelországig is elég elmenni, lásd a Lengyel Szövetség a Nőkért és a Családtervezésért  című kiadványát.) Ez pedig az életüket, egészségüket és alapvető emberi jogaikat veszélyezteti, sőt egyes esetekben (pl. szexuális erőszak kiskorú áldozatai) gyermekjogokat is sért. (Részletesen a dél-amerikai országok abortuszhelyzetéről .) 

Mexikóban a szabályozás államonként változó: a fővárosban az első trimeszterben legális az abortusz, de egyelőre ezt nem sikerült az ország többi részére kiterjeszteni a katolikus egyház erőteljes abortuszellenes lobbitevékenysége miatt.

Emiatt 2019. szeptember 28-án Mexikóban zöld zászlókat lengető aktivisták tömege , követelve a nők abortuszhoz való jogát.

Apácák is kifejezték a támogatásukat:

Még Szűz Máriát is megkérdezték előbb, hogy akar-e terhes lenni

- mondták. A szokatlan (?) kiállás oka valószínűleg az, hogy a szerzetesnők az árvaházakban, ahol dolgoznak, találkozhattak éppen elég nem kívánt gyerekkel.

A konzervatív-fundamentalista lobbi folyamatos akadályokat igyekszik gördíteni az elé, hogy a nők kontrollt gyakorolhassanak a testük felett. VI. Pál pápa 1968-ban írta meg a sok keresztény által ma is mérvadónak tartott Humanae Vitae című enciklikát, amelyben leszögezte, hogy a szexuális egyesülés és a termékenység között elválaszthatatlan kapcsolat áll fenn, „amit az ember saját kezdeményezésével nem törhet meg.”

Ezen az elven tiltja a katolikus egyház a fogamzásgátlás majdnem minden módszerét, kivéve a „természetes születésszabályozást”. Mindennek következménye, hogy a fogamzásgátló szerek és eszközök is nehezen, vagy egyáltalán nem elérhetők. 

A Facebookon néven tömörülnek csoportba  a világ minden tájáról azok a katolikus keresztény hívők, akik nem értenek egyet egyházuk fogamzásgátlásra és/vagy abortuszra vonatkozó elveivel.

 spanyol orvos, radikális apáca szintén kiáll a nők reprodukciós jogai mellett.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

május 23, 2012 - 12:09
Fotó: Pixabay

Az abortusszal kapcsolatos viták során mindig vannak, akik moralizálni kezdenek, és azzal "érvelnek" az abortusz ellen, hogy a fiatal lányok (természetesen csak a lányok...) már így is elég felelőtlen, kicsapongó szexuális életet élnek. Ráadásul korán kezdik, nem válogatják meg partnereiket, nem tájékozódnak elég alaposan arról, hogyan lehet védekezni a terhesség ellen. A feministák általában nem üldözik az abortuszt, mert - amellett, hogy a férfi/fiatal fiú gyakran elhallgatott felelősségére is igyekeznek ráirányítani a figyelmet!

Abortuszról, társkeresésről, szexről - milyen értékeket közvetít a legolvasottabb magyar női magazin?

szeptember 24, 2010 - 11:27
Várakoznom kellett, nem volt nálam könyv, így gondoltam, kivételesen veszek egy magazint. Mivel úgy véltem, hogy az újságosnál elérhetőek közül még a Nők Lapja a legnormálisabb, mert nincs tele bulvárhírekkel, fogyókúrával, pornótechnikákkal és celebpletykákkal, ezt választottam.