A nemi erőszak nem vicces! - akkor sem, ha férfi az áldozat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A nemi erőszak nem vicces! - akkor sem, ha férfi az áldozat

szeptember 15, 2014 - 13:19

A Nőkért Egyesület közleménye, 2014. szept. 15.

Sajnos nem kellett sokat várnunk, hogy a szexuális erőszak újabb bagatellizálását észleljük a mainstream médiában, ezúttal a férfi áldozatok rovására.

Az Origo hírportál a mai napon Facebook-oldalán egy amerikai férfi elleni szexuális erőszakot úgy mutatott be, hogy azzal a bűncselekményt bagatellizálta sőt erotizálta; holott mint nagy olvasottságú médium felelős az erőszakról való közvélekedés alakításában, továbbá, az olvasók közt is lehetnek érintettek, akikre "szegény páraként" utalni nem árulkodik túl sok empátiáról, vagy a méltóságuk tiszteletben tartásáról.

Amerikai adatok szerint élete során szexuális jellegű erőszak. (Az FRA magyarországi adatai szerint a 15 év feletti nők 9 százaléka válik élete során áldozattá, férfiakról egyelőre nincsenek hazai adatok.) Férfiak esetében az elkövető jellemző módon szintén férfi, de, mint a most a médiában megjelenő eset is mutatja, előfordulhat, hogy nő. Az, hogy egy jelenség ritka, vagy a közvélekedés szerint kevéssé valószínű, nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni, és azt sem, hogy az áldozatoknak ne járna ki a segítség és az emberi méltóságuk tiszteletben tartása.

Függetlenül az elkövető és az áldozat nemétől, szexuális erőszak minden olyan szexuális jellegű cselekedet, amibe az áldozat nem egyezett bele - beleértve azokat az eseteket is, amikor az áldozat beleegyezésre képtelen állapotban volt (részeg volt, aludt, stb.).

Mivel a kommentekből ítélve túl sokan kíváncsiak a hogyanra, és ilyen alapon tagadják az erőszak valódiságát, hangsúlyozandó, hogy 1. a beleegyezés hiánya erőszak, függetlenül attól, hogy az aktus hogyan, milyen testrészekkel történt, 2. bizonyos testi reakciók (nedvesedés, erekció) szexuális erőszak esetén is felléphetnek az egyén akaratától függetlenül, és ez NEM JELENT BELEEGYEZÉST.

Továbbá: a BDSM jellegű szexuális kapcsolat - amire a cikk illusztrációjaként használt kép utal -  kölcsönös beleegyezésen és előre rögzített szabályokon alapul (beleértve a felek számára a szituációból való kilépés lehetőségét, amiről erőszak esetében nem beszélhetünk), így ismét csak hiba azt a szexuális erőszakkal összekötni, és a szexuális erőszakot ily módon elfogadhatónak láttatni.

Elképzelhetetlennek beállítani azt, hogy egy férfi számára egyáltalán ne legyen élvezetes egy (hetero)szexuális aktus ugyanazt a tartja fenn, aminek a nők is áldozatai, így tiltakozunk a szexuális erőszak ilyenfajta bagatellizáló ábrázolásai ellen.

 

Linkek:

06-40-630-006 , hívható hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A nemi erőszak nem vicces - beadványunk a Médiahatósághoz

szeptember 03, 2014 - 12:55
A vicces kedvű műsorvezetők (Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs)

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a , a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva helyezte, ezért első lépésként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Meggyőződtünk arról, hogy semmi akadálya, hogy egyazon panaszt több állampolgár is benyújtson, így mindenkit arra biztatunk, hogy ragadjon tollat/billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár a mi levelünket mintának vagy szó szerint felhasználó levelet. (Megj. a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem!)