2019 Hétköznapi Roma Hőse: Sztojka Edina ápolónő

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

2019 Hétköznapi Roma Hőse: Sztojka Edina ápolónő

április 08, 2019 - 17:15
Az Aranypánt-díjat a tíz jelölt közül a szavazatok alapján Sztojka Edina nyerte - olvasható a Roma Sajtóközpont oldalán.

A Roma Sajtóközpont - Roma Press Center által 2015-ben alapított Aranypánt-díj az egyik legjelentősebb magyar civil díj, amit immár ötödik alkalommal adnak át az év hétköznapi roma hősének. Romák és nem romák minden évben soktucatnyi roma embert jelölnek a díjra, akik egyebek mellett a szakmájukban (a péktől a kutatóorvosig igen széles a paletta) elismerést vívtak ki, roma identitással rendelkeznek és feddhetetlen életet élnek.

Az idei jelöltek a következők voltak: Balog József - zongoraművész, Papp Róbert - televíziós riporter, rendező asszisztens, Kocsis Krisztián - neurobiológus, Oláh József - magyar néptánctanár, Nagy Gusztáv - műfordító, költő, pedagógus, Puporka Elemér - pedagógiai asszisztens, népzenész, Rontó Renáta – politikatudományi doktorandusz, Sőregi Tibor - mérnök, gyárigazgató, Salné Balogh Erzsébet, építészmérnök, Sztojka Edina - ápolónő. /Bővebben az lehet olvasni róluk./

Krug Emília így ír a díjazott Sztojka Edináról: 

"Sztojka Edina meleg szemű és meleg szívű roma asszony. Nagyon köszönöm neki a bizalmat, amit éreztem, miközben az életéről mesélt nekem. Ami nem volt könnyű. Edina ma a gyulai kórház hospice osztályán dolgozik, ő az, akit a haldoklók tanítottak meg élni. Ha kellett, napszámba ment, dinnyét árult, hogy jusson pénz továbbtanulásra. Tizenhat évesen szült, megesett, fiával együtt ültek az iskolapadban, s amikor kézbe foghatta a diplomáját, ő sem hitte el, hogy sikerült.
“Nővérke, maga a lelkével ápol” – ezt mondta neki egyszer egy néni az osztályon. De közben szerintem Edina is gyógyul. Ő ott az ápolónő, aki segít. Az óvodában, az iskolában, az egyetemen, a továbbképzésen."

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)