Heti linkajánló 2019. május 6–12.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Heti linkajánló 2019. május 6–12.

május 09, 2019 - 13:24

Otthonápolás 

A szakmai díjat a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesületet vezető Csordás Anett kapta. A 2011-ben alapított Lépjünk! az országban élő, központi idegrendszeri sérült gyerekeket nevelő családok támogatását, érdekképviseletét vállalta magára. Adományt gyűjtenek rászoruló családoknak, támogatják a rászoruló gyerekek külföldi kezelését, és dolgoznak az országban megfelelő ellátórendszer kialakításán is.

Csordás Anett évek óta dolgozik azért, hogy az otthonápolás fontos társadalmi ügy legyen a nyilvánosságban is. 


Megosztott díjat kapott Moskovics Judit, az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztő-riportere, és Földes András, az Index.hu újságírója.

Moskovics Judit Magyarország egyik legkeményebb munkájáról, az otthonápolásról készített kisfilmet. Riportjában egy olyan édesanyát mutat be, akinek élete forgatókönyve több mint 20 éve ugyanaz: soha nem lazíthat, nem mehet szabadságra, mégsem panaszkodik. Kisfiát 23, férjét 5 éve ápolja napi 24 órában, mindezt elképesztő derűvel és kitartással.

 

 

Szexizmus 

 

 

A felháborodás egyik gyakori indoka, hogy a háromperces filmben egyetlen utalás sem esik az apákra, a gyerekek elhanyagolása egyedül a nők döntése felől van bemutatva.  És emellett azt is elég pontosan tudni, hogy rengeteg nő nem azért látja keveset a gyerekét, mert ilyen karriert választott magának, hanem mert a család megélhetésének fenntartása miatt nincs más lehetősége.

 

Reprodukciós jogok 

 

"Alapjában véve a szexualitásról való kommunikáció a toxikus. Például a nő mint préda, akit le kell vadászni mítosza a férfiakat is keményen pozicionálja. Nagyon rossz, amikor az ösztön- és állatvilágbeli (sokszor félreértelmezett!) párhuzamokkal magyarázzuk a cselekedeteket és a szerepeket."


Az egészségügyben szinte természetes, hogy a betegnek tejelnie kell, ha meg akarja kapni azt a figyelmet az orvostól, amit elvár, ennek a tejelésnek a leglátványosabb terepe pedig a szülészet, ahol súlyos százezreket perkálnak ki anyák és apák. Pedig ezért a pénzért simán lehet, hogy az anya még rosszabbul is jár, mintha csak besétált volna az ügyeletre. Az orvosválasztás intézménye egyáltalán nem garancia semmire sem, a szülők mégis ragaszkodnak hozzá még a magánkórházakban is. Az orvosok pedig ki is használják ezt a helyzetet, a rendszer ugyanis csak így képes biztosítani számukra azt a pénzt, amiért nem költöznek el külföldre. A K-Monitor és az EMMA Egyesület keddi rendezvényén szakértők beszélgettek arról, miért van, és mit lehetne tenni a hálapénzzel. Egy amerikai orvos pedig bemutatta a kutatást, amit több mint ezer magyar nő megkérdezésével végzett még 2014-ben, és amiből kiderült, hiába fizetnek a nők a szülészorvosnak, az orvosválasztás miatt még nagyobb eséllyel is végeznek rajtuk orvosi beavatkozást a szülés során.


A törvény onnantól tiltaná az elvetetést, miután az embriónak érzékelhető szívhangja van. Ekkor még a nők többsége nem is tudja, hogy terhes. Korábban 15 államban próbálkoztak ilyen törvénnyel, egyik sem ment át.

 

Nők elleni erőszak 

"Nagyon nehéz számokban kifejezni, hogy mennyi egy áldozat kára egy ilyen esetben. A zaklatás célpontjai mentális sérülést szenvednek, kialakulhat náluk depresszió, poszt-traumás stressz, alvászavar. Ezen kívül McLaughlin és társai azt találják, hogy a szexuális zaklatás áldozatai 6,5-szer nagyobb eséllyel hagyják ott a munkahelyüket. Ilyen esetben gyakori, hogy még iparágat is váltanak, ami átképzési költségekkel jár és a fizetés csökkenésével, hiszen újra kell kezdeni a karrierjük felépítését. Ez főleg a pályájuk korai fázisában lévő áldozatoknál jellemző. Szintén a tanulmány eredménye, hogy a nőket a karrierváltás sokkal rosszabbul érinti, mint a férfiakat.

Ha szembeszállnak a zaklatással, akkor sem sokkal jobb a helyzet. Ismét az EEOC adatai alapján 2017-ben 6714 zaklatási ügyből 4822-ben a támadott zaklató visszaperelte az áldozatot, hogy ezzel próbálja meg megfélemlíteni vagy eltántorítani a per folytatásától. Ezen kívül azok, akik szembeszállnak a (jellemzően magasabb beosztású) zaklatóikkal feketelistára kerülnek, nem léptetik őket elő és nem kapnak fizetésemelést sem. Ez igaz akkor is, ha eredetileg nem is az áldozat emelte fel a hangját."


 


 

Ne legyünk álkszentek, ez prostitúció. 

 

Tudomány

 

Levelező tagnak választották többek közt Bollobás Enikőt, akinek jelentősek publikációi "a modernség kulturális összefüggései, a judaisztika, a nőtudomány és a genderkritika területén".

Bollobás Enikő a alapítója is volt, ő írta annak . Ezeken kívül a Nőkért.hu-n íróval való anyagát is közöltük.


A Magyar Iparművészeti Főiskola építész tanszékén végzett 1964-ben, mestere Pogány Frigyes volt. 1967-1986 között a Közti, 1986-90 között SOFORM Stúdió, majd 1990-től annak jogutódja, a CET Budapest tervezője. 1989-től egykori iskolájában, a Magyar Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) tanít építészeti tervezést.


Dátum: 2019. 05. 22. 13:00 - 16:00
Helyszín: BME CH épület 201. terem

Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya az IUPAC felhívására, a IUPAC megalapításának 100. évfordulója alkalmából több rendezvényt szervez 2019-ben. Ezek egyike a kémikus (vegyész, vegyészmérnök, biomérnök, egészségügyi mérnök) kutatónők munkáját igyekszik támogatni. A 2 órásra tervezett rendezvényen már sikereket elért női kutatók osztják meg tapasztalataikat a fiatalabbakkal, doktorandákkal és posztdoktorokkal. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)