„Fogamzásgátló tablettát, eszközt nem alkalmazok” - heti linkajánló, 2019. március 18–24.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

„Fogamzásgátló tablettát, eszközt nem alkalmazok” - heti linkajánló, 2019. március 18–24.

március 19, 2019 - 19:23
Nem volt időd híreket olvasni? Összegyűjtöttük a hét folyamán azokat a cikkeket, amik szerintünk fontosak.

Heti linkajánló

Az EMMI támogat egy képzést, ahol a jelentkezők vállalják, hogy nem írnak fel fogamzásgátlót -

Összefoglalónkat a nők reprodukciós jogairól lásd


Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját -

"Karen Keskulla Uhlenbeck amerikai matematikust nevezte meg kedden az Abel-díj idei nyertesének a Norvég Tudományos Akadémia, amely első ízben ítélte oda női tudósnak a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést."

A Nőkért.hu Női arcképcarnok rovatában eddig bemutatott lásd itt. 


Hálapénz helyett dicsérő szavakat kér a háziorvos -  

"Dicsérő- és panaszfüzetet akasztott ki rendelője várójában egy földeáki háziorvos. A 71 évesen Szegedről naponta ingázó Csehpál Etelka azt kéri, ha elégedettek munkájával, hálapénz helyett írjanak neki pár sort. Kritikákat is várna, eddig azonban azt nem kapott."

Dr. Csehpál Etelka a Nőkért Egyesületnek is tagja - büszkék vagyunk rá! :) 


A hét elején elhunyt Baló Györgyre Novák Katalinnal folytatott interjújával emlékezünk - melynek során, mint mindig, a megfelelő kérdéseket tette fel. 


Nők intézetbe rejtve - a TASZ riportja -

"A nagyintézeti lét elszívja az emberek körül az életet. Egy ilyen intézményben akaratlanul – még az ott dolgozó ápoló, gondozó személyzet legnagyobb jóakarata és erőfeszítései ellenére is – olyan ellátási kultúra üti fel a fejét, amely egyszerűen képtelen egyéni szükségletekre, igényekre, vágyakra reagálni. Ez a nagylétszámú intézetek természetéből fakad. Ma már az szakmai evidenciának számít, hogy ezek a helyek nem tudnak máshogy működni. A nők a nagylétszámú intézetek lakói között is egy hatványozottan sérülékeny társadalmi csoportot alkotnak. Csak gondoljunk a szexuális és reprodukciós jogaikra."


Dobsi Viktória: Hogyan visznek ki milliókat az utcára a spanyol feministák évről-évre? -

"Az ápolási és reprodukciós feladatokból adódó terhek, a kivéreztetett közszolgáltatások védelme, a brutális lakhatási és jelzáloghitel-válság nyomán létrejött érdekvédő szervezetek (melyek közül a leghíresebb, a PAH egykori szóvivője, Ada Colau ma Barcelona polgármestere) mind olyan tényezők, amelyekhozzájárultak ahhoz, hogy a feminista mozgalmak alulról szerveződő csoportjai szociális vagy munkajogi követeléseik mellett az antirasszizmus, a szexuális kisebbségek szempontjait és a gondoskodó állam szerepét is kiemelten fontosnak tartsák: ahogy az tavaly nyilvánvalóvá is vált, a március 8-i felhíváskapitalizmuskritikájában."


Mississippi kormányzója aláírta a szívdobbanás-törvényt -

"A törvény értelmében tilos és büntetendő mesterséges terhesség-megszakítást végezni a magzat első szívdobbanásának ideje után, amelyet általában a terhesség hatodik hetében regisztrálnak. A mississippi törvényhozás mindkét háza elutasította azokat a kezdeményezéseket, amelyek az abortusz engedélyezését szorgalmazták nemi erőszak vagy vérfertőzés után bekövetkezett terhességek esetében."


Rutai Lili: Fiatalok, sokszínűek és határozottak: női politikusok új generációja lépett színre a világban -  

"Női politikusok új generációja jelent meg a világpolitika színpadán az utóbbi években. Ráadásul nagyon sokszínűek: vannak köztük fiatalok, leszbikusok, kisebbségek képviselői, ifjú anyák kisbabával, és olyanok is, akik a szegénységből küzdötték fel magukat a politikai elitbe. Kik ők, és miért fontos a színre lépésük?" 


Addig erőszakolják a nőket, amíg teherbe nem esnek -

"Egyre több nőt visznek a mianmari kacsin kisebbségből Kínába, ahol férfiaknak adják el, majd addig erőszakolják őket, míg teherbe nem esnek. A mianmari és a kínai hatóságok viszont szemet hunynak az ügy felett, írja friss jelentésében a Human Rights Watch."


„Hogyhogy nincs apuka?” – Egy egyedülálló anyuka botladozásai a kétszülős világban -  

"Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül is rengeteg szülő neveli egyedül a gyerekét vagy a gyerekeit. De ha az emberek visszajelzéseiből indulok ki, akkor az, hogy egy anyuka a terhességtől kezdve egyedülálló, elég ritkának számít. Nyilván nem ideális helyzet, és senki nem így tervezi (én sem), de ha már így alakult, igyekszem benne meglátni a szépet. Vagy legalább a vicceset. Vagy, ha más nem megy, azokat a pillanatokat, amiken utólag nevethetek. Félig kínomban. Ezeket szedtem most össze nektek az egyedülálló szülők világnapjára. Éljen, éljek, éljünk."


Százezer ember nem tud dolgozni, mert nincs elég bölcsőde -  

"Hiába kezdett emelkedni a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években, még mindig vannak olyan teljes járások az országban, ahol egyetlen bölcsőde sincs. Óriási szükség lenne a fejlesztésekre, de egyelőre az állam nem teljesít ebben túl jól, a magán- és a civil szféra lendítette a legnagyobbat a férőhelyek bővítésében."


Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást -

Kaja Kallas lehet az első észt miniszterelnöknő.


Vay Blanka: A saját queerfeminista házunk táján -  

"Számomra, transzneműként például kifejezetten sértő, amikor műalkotásokat, előadásokat, bármiket transzfóbiára hivatkozva be akarnak (gyakran sikerrel) tiltani, mert azok a „nőknek vaginája van” kijelentést tartalmazzák. A című darab, amely nők millióinak segített a saját szexualitásával jobb viszonyba kerülni, csak egy ilyen, sokat szenvedett mű, sajnos nem kell sokat guglizni a további példákhoz."

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)