Amazonkirálynők. Boadicea szekere

CímAmazonkirálynők. Boadicea szekere
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve1998
SzerzőkFraser, Antonia
TranslatorKiss, Zsuzsa N.
Oldalak száma424
KiadóEurópa Kiadó
VárosBudapest
ISBN szám9630764180
KulcsszavakAnglia, Angola, Életrajz, esszé, hadtörténet, India, középkor, kultúrtörténet, Németország, nőtörténet, ókor, Olaszország, Oroszország, politika, politikus, régészet, Történelem, történelmi személy újkor
Összefoglalás

Nemcsak ​Napóleon vélekedett úgy, hogy nőknek semmi keresnivalója a csatatéren, már a régi görögök, illetve rómaiak se látták szívesen arrafelé az amazonok féktelen, kiszámíthatatlan, sötét erőket megtestesítő hadát. De a harcos asszonyokat se akkor, se később nem intézhette el senki egy kézlegyintéssel. A világtörténelem, a világkultúra igenis ismer nagy nőegyéniségeket, akik kitörölhetetlenül beírták nevüket a krónikákba mint népük hős uralkodói.

Ilyen amazonkirálynők panteonjában kalauzol bennünket Antonia Fraser, Boadicea, a Kr. u. 1. évszázadban élt brit királynő szekerére kapva. Ki volt ő, akit minden angol elemista ismer, holott csak az biztos felőle, hogy semmi sem biztos?

Férfiak és nők egyaránt alakították a mítoszt többféle hadszínterén – például levéltárakban –, és ma is eleven, mikor a Boadicea által fölperzselt, rómaiak lakta Londinium vörös rétege fölött négy méterrel kavarog a City forgalma. Bár azért változnak az idők, mert Boadicea szellemi örököse nem II. Erzsébet, hanem Margaret Thatcher.

A nagy sikerű Stuart Mária-életrajz és VIII. Henrik feleségeinek arcképcsarnoka után Antonai Fraser kitekint a nagyvilágba: a nagyasszonyok parádéjában Európa, Afrika és Ázsia sokunk számára eleddig ismeretlen hősnőivel is megismerkedhetünk.

 
Webcímhttps://www.antikvarium.hu/konyv/antonia-fraser-amazonkiralynok-28086
Eredeti publikációThe Warrior Queens: Boadicea's Chariot