Heti linkajánló 2019 ápr. 8-14.

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Heti linkajánló 2019 ápr. 8-14.

április 10, 2019 - 13:39
A Nőkért Egyesület heti linkajánlója 2019 április 8. és 14. között.

Lana Haroun (Kandaka) Fotó: Hind Makki, Twitter

MAGYAR HÍREK:

"Sztojka Edina meleg szemű és meleg szívű roma asszony. Nagyon köszönöm neki a bizalmat, amit éreztem, miközben az életéről mesélt nekem. Ami nem volt könnyű. Edina ma a gyulai kórház hospice osztályán dolgozik, ő az, akit a haldoklók tanítottak meg élni. Ha kellett, napszámba ment, dinnyét árult, hogy jusson pénz továbbtanulásra. Tizenhat évesen szült, megesett, fiával együtt ültek az iskolapadban, s amikor kézbe foghatta a diplomáját, ő sem hitte el, hogy sikerült."


 

"Egy alföldi falu fideszes polgármestere szexuális szolgáltatást kért egy gyermekét egyedül nevelő asszonytól, pár ezer forintos kölcsön fejében. Ráadásul még be is csapta. Az ügyben nyomozás indult."

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal gyűjtést kezdett szervezni a sértett számára. 


"Az iskolák keveset tesznek a zaklatások megelőzéséért, többnyire csak akkor foglalkoznak velük, miután megtörtént a bántalmazás. Van, ahol továbbra is él az a szemlélet, hogy a reál tantárgyak nem lányoknak valók, a nemi alapú diszkrimináció pedig leginkább láthatatlan marad az iskolában. A „NEM – Nemi Esélyegyenlőségi Mutató” projekt keretében a nemi esélyegyenlőséget kutatták a középiskolákban, és kidolgoztak egy olyan mutatót, amely segíthet az iskolák vezetőinek és a tanároknak, hogy hatékonyan felléphessenek a nemi előítéletek ellen."


 A csepeli versenyző a döntőben 4-2-re győzte le az ukrán Tetjana Kitet, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert. 


 

"A férfi és nő közötti hatalmi kapcsolatot a politikatörténet, ahogy az a tananyagban megjelenik, nem tudja tematizálni, mert sajátos látószögéből kiesnek a nők. Alárendelt helyzetük nem tud téma lenni, amíg cselekvő személyekként meg nem jelennek. És a dolog így és ettől veszélyes: a nők láthatatlansága lehetetlenné teszi a komoly reflexiót a múltnak erre a dimenziójára, az egyenlőtlenség eszméje észrevétlenül keríti hatalmába az elmét."


A vasárnap tartott 17. Élet Menetét emlékének szentelték. 

 

 

KÜLFÖLDI HÍREK:

"A nőt Kandakának becézik, ami núbiai királynőt jelent. Lana Haroun a nemzetközi sajtó értesülései szerint egy 22 éves mérnök- és építészhallgató. A ruhája pedig külön szimbolikus jelentőségű, mert a fehér thobéját elsősorban a dolgozó nők hordják Szudánban. Haroun megjelenése ráadásul a 1960-70-es évek női mozgalmait idézi, amikor a katonai diktatúra ellen tüntettek a nők. Szudánban december óta demonstrálnak a harminc éve hatalmon lévő Omar el-Besír elnök ellen, akit a nemzetközi bíróságok népirtással és emberiesség elleni bűnökkel is vádolják, a Nemzetközi Büntetőbíróság pedig elfogatóparancsot is kiadott már ellene."


"Az Eseményhorizont Távcső segítségével végre sikerült elkészíteni az első ismert felvételt egy fekete lyukról, egészen pontosan annak eseményhorizontjáról. Hogy kik állnak a tudományos áttörés mögött? Az EHT csapatának egyik kulcsfigurája Katie Bouman a Harvardról, aki évekig gyűjtött adatokat, melyekből végül megszülethetett a fekete lyukról készült kép." 


"Tinderholt azt mondta, hogy a törvénymódosítást azt segítené elő, hogy a nők felelősségteljesebben szexeljenek."


"Alkotmányellenes az abortuszt tiltó 1953-as dél-koreai törvény, mondta ki csütörtökön a szöuli alkotmánybíróság, arra kötelezve a törvényhozást, hogy jövő év végéig módosítsa a jogszabályt."

 

ANGOL NYELVŰ: 

Április 10-én kezdődött a Women in the World 10. csúcstalálkozója: 


Április 12. és 14. között tartották Kijevben az Európai Leszbikus Konferenciát.

 

 

Az összes élő videó tekinthető meg. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)