Kirakat és kabaré: a mai "női" esélyegyenlőségi albizottsági ülés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kirakat és kabaré: a mai "női" esélyegyenlőségi albizottsági ülés

április 16, 2013 - 18:16
Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság A nők esélyegyenlőségével foglalkozó albizottságának mai - ahol civil megfigyelőként részt vettek többek közt a Magyar Nők Szövetsége, a PATENT Egyesület és a Nőkért Egyesület, valamint a "Változást a Nőkkel!" civil női kerekasztal képviselői - tájékoztatót hallhattunk a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatos törvénytervezetről. A helyzet sajnos több mint lehangoló: azok alapján, amennyit a párkapcsolati erőszak törvénytervezetéről eddig tudni lehet - maga a szöveg ugyanis ismeretlen okokból nem hozzáférhető - az nem csak hogy nem szolgálja az áldozatok érdekeit, de a legcsekélyebb mértékben sem felel meg a nemzetközi szervezetek ajánlásainak.
 
Ennek egyik oka, hogy a(z ismeretlen személy által kiválasztott) meghívott előadóknak tulajdonképpen egyike sincs elköteleződve az albizottság célja iránt. Egyik megjelent civil szervezet sem érti, hogy egy elvileg női esélyegyenlőségi albizottság elvileg a nőkkel szembeni erőszakról szóló tárgyalásán vajon mit keresnek - ráadásul egyedüli! - szakértőkként olyanok, akik a nők hátrányos helyzetét eleve tagadják, és a vitát, tisztázatlan források és megkérdőjelezhető statisztikák alapján, a szerintük többségben levő férfi áldozatok felé próbálják eltolni.
 
Ez a megközelítés nem csak a probléma gyakorlati vetületével nap mint nap szembesülő civil áldozatsegítők tapasztalatainak mond homlokegyenesen ellent, hanem az olyan - ideológiáktól mentes értékeken nyugvó - szervezetek ajánlásainak, mint az ENSZ vagy az Európa Tanács. (Lásd CEDAW bizottság illetve Isztambuli Egyezmény). Az ORFK adatai szerint a 2010-ben regisztrált 12212 családon belüli erőszakkal összefüggő bűncselekmény elkövetőinek 86,7 százaléka férfi, a 2011-es adatok szerint pedig 86,3 százalék ez az arány, azaz a tények azt mutatják, hogy ami a tendenciát illeti, nők elleni férfierőszakról beszélhetünk. 
 
A valóban tapasztalt és kompetens szakértők, valamint az érdemi civil egyeztetés hiányában a törvénytervezet jelenleg több sebből vérzik, melyekre eddig is folyamatosan igyekeztünk felhívni a figyelmet. Problémás például, hogy a születendő törvény nem fedi le az együttélés nélkül, illetve a csak az egyik fél részéről szándékolt párkapcsolatokkal összefüggő zaklatás, bántalmazás eseteit, és hiányzik belőle a gazdasági erőszak szabályozása.
 
Gyakorlatilag egyedüli pozitívumnak ítéljük meg, hogy a témában újabb albizottsági ülés és társadalmi egyeztetés került kilátásba. Ezek során optimálisnak tartanánk az áldozatokkal napi szinten foglalkozó NANE és PATENT egyesületek szakértőivel való érdemi egyeztetést; azaz a formális meghallgatás kipipálása helyett észrevételeik, javaslataik gyakorlati figyelembe vételét.
 
(Az ülésről bővebben a holnapi nap folyamán számolunk be.)
 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Miért nem jó a "családon belüli erőszak" kifejezés?

szeptember 17, 2012 - 23:07
Állítólag a cselekmény ilyetén megnevezése negatív dolgot társít a magasztos család fogalomhoz. Értehetetlen  szemforgatásnak látom ezt:
elkövetni nem annyira ciki, de nevén nevezni, azt igen. Olyasvalaminek érzem, mint a kliens háttérben maradását. Habár ő a főbűnös, mégsem szabad róla beszélni.
 

Aláírásgyűjtés: emlékeztető

július 23, 2010 - 15:35

Kirakom külön posztba is, hogy ne sikkadjon el a hozzászólások között.

 

Ne feledjeték, hogy közeledik a leadási határidő, 2010. augusztus 3. (Az index.hu cikkében augusztus 5-e áll, de a hivatalos honlapon 3-a áll.). Arról a kampányról van szó, melyet Halász Pálma kezdeményezett, azért, hogy önálló törvényi tényállás legyen a családon belüli erőszak ellen.

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.

Az asszony verve jó?

szeptember 13, 2012 - 16:43
Varga István (Fotó: 168 óra)

A címben jelzett kérdés sok magyar nő számára létkérdés - nem így a parlamentben! Hétfő ÉJSZAKA kezdődött a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá emeléséről szóló vita.

Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Folytatva a hozzászólásaikkal:

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

KREDITRENDSZERT A POLITIKAI PÁLYÁN IS !

szeptember 14, 2012 - 21:57
Ha a magyar polgár elvégzett egy egyetemet, feltehetőleg van némi ismerete arról a szakmáról, amiből diplomázott és amire készült. Mégis kötelezővé tették számukra, hogy rendszeresen frissítsék, aktualizálják tudásukat, így pl. a praktizáló mérnököknek, orvosoknak, pedagógusoknak rendszeresen előírt mennyiségű kreditpontot kell szerezniük a számukra kiírt, választható továbbképzéseken. Így helyes a rendszer - bár kissé túlbiztosított és pénzlenyúlós, mint az egyes szakmák kötelező kamarai tagsághoz kötése is.

Miért nem elég a tüntetés?

szeptember 16, 2012 - 19:34

Részt vettem már néhány demonstráción, tüntetésen, és feministaként fontosnak is tartom a véleménynyilvánítás ilyen formáját is; vasárnap is ott leszek a Kossuth téren. Ennek ellenére napok óta gyanakvással és kétkedéssel figyelem az eseményeket, hozzászólásokat. Elsőre pozitívnak tűnhet, hogy ilyen sok ember háborodott fel Varga István nőgyűlölő kijelentésén és a többi képviselő cinikus viselkedésén, de nem hiszem, hogy ez a rengeteg nő és férfi tényleg tisztában lenne azzal, miről is van szó.