Ismerd fel a hímsovinisztát – 10 gyanús jel

Olvasási idő
10perc
Eddig olvastam

Ismerd fel a hímsovinisztát – 10 gyanús jel

április 24, 2010 - 19:53
Boldog, egyenrangú kapcsolatra vágysz, fontos Számodra, hogy (leendő) partnered szeressen, tiszteljen Téged? Nem tudod, hogyan kerüld el a nőket lenéző férfiakat, hímsovinisztákat, potenciális (fizikai illetve érzelmi) bántalmazókat? Nem tudod, miként ítéld meg már meglevő kapcsolatodat?

Hímsovinizmus (Illusztráció: speakingtree.in)

Boldog, egyenrangú kapcsolatra vágysz, fontos Számodra, hogy (leendő) partnered szeressen, tiszteljen Téged? Nem tudod, hogyan kerüld el a nőket lenéző férfiakat, hímsovinisztákat, potenciális (fizikai illetve érzelmi) bántalmazókat? Nem tudod, miként ítéld meg már meglevő kapcsolatodat?

Egyenlőtlen, megalázó kapcsolatot megtapasztalt nők segítségével összegyűjtöttük a lehetséges árulkodó jeleket. A cikk értelemszerűen elsősorban nőknek íródott, de egyúttal biztos vagyok benne, normális férfi olvasó a leírtakon nem fog felháborodni, és nem fogja a szöveget sértőnek érezni, engem férfigyűlölőnek bélyegezni - csak akkor, ha maga is sáros. (Úgyhogy az első "teszt" akár az is lehet, hogy olvastad el vele ezt a cikket - egyetért-e, vagy felháborodik?)

1. Korábbi partnerét bántotta, avagy kutyából nem lesz szalonna

Ha tudod a jelöltről, hogy egy korábbi partnert (vagy más nőt) megvert, bántalmazott, azaz elnyomás, "fegyelmezés", megfélemlítés céljából testi erőfölényével visszaélt – főleg ha ő maga „dicsekszik el” ezzel, a megbánás legkisebb jele nélkül, hangsúlyozva, hogy a nő mennyire megérdemelte – ne foglalkozz vele tovább. Valószínűleg – ha indokot talál rá, márpedig egy hímsoviniszta könnyen talál indokot – ezt újabb kapcsolatában is meg fogja tenni. Ha már megtörtént  Veled szemben a fizikai erőszak: - bántalmazott nők egybehangzó tapasztalatai alapján - aki egyszer kezet emelt a párjára, az újból meg fogja tenni. És nagyobbat fog ütni.

Ne hidd, hogy csak azokat a nőket éri ilyesmi, akik „megérdemelték”, „kiprovokálták”, és ha Te „megfelelően” viselkedsz, akkor megúszod! A bántalmazás elsődleges oka ugyanis soha nem a sértett viselkedésében, hanem a bántalmazó hozzáállásában keresendő. Arra soha nincs mentség, hogy egy fizikailag erősebb egy nála gyengébbet, aki nem tud ugyanolyan erővel visszavágni, nem tudja a támadást elhárítani, megüssön. (A kölcsönösen bántalmazó kapcsolatot mindig nehezebb megítélni. Én úgy vélem, ha egy nő támad egy férfira, az is elítélendő - de a férfi részéről ilyenkor is elég, ha lefogja a nő kezét. Ő meg tudja tenni, a nő viszont fordítva általában nem.)

Párkapcsolatban ilyesminek nincs helye, akármilyen probléma áll fenn. Ha nem tetszik a másik fél viselkedése, szakítani, elválni, elmenni a fejet kiszellőztetni  - de leginkább a problémát megbeszélni - mindig van lehetőség.

A hímsoviniszta egy jellegzetes altípusa (lásd Katica cikkét ) nagyon nagyra van azzal, a mellét veri, dicsőségként értelmezi, hogy ő nem bánt nőt ("pedig megtehetné", stb.), akkor se, ha a nő "megérdemelné" - és ezért a természetes, ALAPVETŐ dologért rögtön hanyattesést, esetleg béke Nobel-díjat vár el.

2. Tiszteletlenül beszél más nőkről, beszédében természetes elemként jelenik meg a nők elleni erőszak

Ha gyakran illet nőket ribanc, picsa, kurva és hasonló degradáló jelzőkkel, és rendszeresen pl. olyanokat mond, hogy „ezt jól pofán kéne csapni” – akkor valószínűleg nem áll tőle távol a bántalmazó viselkedés. Még rosszabb, ha Rád mond ilyeneket, Téged fenyeget ilyesmivel, és/vagy Neked helyez elméletben ilyesmit kilátásba pl. ha megcsalnád. Nem vagyok híve annak, hogy az első problémánál rögtön szakítani kell, de az olyan kapcsolaton, ahol  az egyik így beszél a másikkal, szerintem felesleges "dolgozni" - azonnal lapát, azt tanácsolom.

Gyanakvásra adhat az is okot, ha ezeket a jelzőket az illető volt párjaira vagy kiszemeltjeire alkalmazza, akik végül szakítottak vele illetve nem létesítettek vele kapcsolatot, pl. „szerettem azt a kurvát.”

Ha hímsoviniszta vicceken röhög - nem a Rém rendes család beköpéseire gondolok, sokkal inkább az olyan viccekre, amelyek a nők veréséből, megerőszakolásából csinálnak poént!!! - , sőt maga mesél ilyeneket társaságban, az is negatívan értelmezendő, és gyanús lehet.

Sok hímsoviniszta egy korábbi partner tisztességtelen viselkedésével, vagy egy nyomulás sikertelenségével akarja „igazolni” általában vett nőgyűlölő szemléletét. Lásd a „Minden nő kurva” dogmát hirdető Frusztrált Tónit.

3. Nem fogadja el a személyiségedet

Ha a személyiséged egy számodra fontos aspektusa, valamely érdeklődési területed, munkád, ambíciód, terved, bármi, ami fontos Neked, – akár a feminizmusod, vagy más ügy iránti elkötelezettséged – teher a (leendő) partnered számára, le akar róla beszélni, hülyeségnek tartja, becsmérli, szívesen venné, ha ugyanígy néznél ki (!), de ez a zavaró tényező nem lenne (esetleg kifejezetten örülne, ha buta lennél, netán hangsúlyozza, hogy a külsőd, vagy valamely külső adottságod miatt van Veled), akkor nem szeret Téged igazán. Akkor sem, ha alábecsül Téged, kinevet, és olyanokat mond, hogy "ezt úgysem tudod megcsinálni" - pl. továbbtanulást, munkában előrelépést - és ha ilyen tervekkel állsz elő, a saját (fenyegetett) érdekeit látja a dologban (neki kell valamilyen otthoni feladatot megcsinálni -holott ez alapvető lenne!, kevesebbet fogtok találkozni, ott majd más férfiakkal találkozol, biztos megcsalod, stb. stb.). Aki szeret Téged, az támogatóan áll hozzá a terveidhez, Veled örül a sikereidnek, és ahol tud, segít is (és nyilván ez kölcsönös).

A hímsoviniszta visszatérő félelme, hogy egy nő okosabb nála.

4. Nem fogadja el, meg akarja változtatni a külsődet

Az elfogadás hiánya másrészt a külsőségekre irányulhat. Amikor valaki megismerkedik egy másik emberrel, látja, milyen a stílusa, milyen az alakja, az stb. – jogos igény, hogy alapjaiban ne akarja megváltoztatni. Alapvetően baj lehet, ha a párod nem fogad el az alap adottságaiddal illetve azzal külsővel, öltözködéssel, amivel Te jól érzed magad, és unszol, hogy változtass – pl. bántón kritizál, azt akarja, hogy fogyj le (esetleg, ha a telt nőket szereti, szedj magadra valamennyit), vagy ha szerény, visszafogott stílusú vagy, végzet asszonyának akar öltöztetni, illetve ha a kihívó megjelenést kedveled, vissza akarna fogni.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a bántalmazó azt sulykolja partnerébe hogy ronda, kövér, és örülhet, hogy vele van - ha ilyen történt Veled, tudnod kell, hogy ez a viselkedés nem a Te hibáidról, hanem az adott "férfi" szánalmas önbizalomhiányáról szól! Az  a lényege, hogy ő tudja, hogy magától nem elég megnyerő, tulajdonságai alapján nem biztos, hogy vele maradnál, így vagy testi erőfölénnyel félemlít meg (lásd 1. pont), vagy az önbizalmadat akarja leépíteni, hogy ne merj továbblépni. A lelki bántalmazás egyébként sokszor a testi erőszak bevezetője.

Nyilván ennek vannak enyhébb megnyilvánulásai is, de a párkapcsolatban az elfogadás egy alapvető dolog lenne. Ha nem mersz natúr külsővel megjelenni előtte, mert úgy érzed, olyankor kevésbé lelkes irányodban, mint amikor ki vagy rittyentve – ha bántó megjegyzésekre, undorodó reakcióra számíthatsz, ha pl. éppen nincs frissen borotválva a lábad, vagy netán elvárja, hogy tedd ki magad a nemiszerv-gyantázásnak – vagy ha gyermeketek született, és utána elvesztette érdeklődését irántad – akkor egyértelműen nem tisztel.

Ha bármilyen plasztikai műtétre (vagy drasztikusabb szépészeti beavatkozásra) rá akar beszélni, az is az elfogadás hiányára utal. Plasztikai műtétre  lehetőleg ne vállalkozz, de ha mégis így döntesz, csak saját igényed alapján tégy így, ne a partnered nyomására! Ráadásul szeretetet, vonzalmat ehhez nem lehet kötni. Ha előtte nem volt szeretet, utána sem lesz!

5. „Megvan” – lángoló rajongásból hirtelen langyosvíz

Gyanús, ha a pasi az első hetekben, hónapokban szinte ésszerűtlenül – gyanúsan – hevesen udvarol, pl. alig ismeritek egymást, de már szerelmet vall, stb. aztán meg miután összejöttél, esetleg összeköltöztél vele, drasztikus hirtelenséggel felhagy ezekkel a megnyilvánulásokkal és akár már 1-2 hónap után természetesnek vesz. Persze nyilván vannak különböző igényű és vérmérsékletű emberek – de ha hirtelen vált, amikor már „megvagy neki” (mint ahogy egy barátnőm fogalmazott, „úgy tekint rád, mint egy TV-re, aminek kifizette a részleteit”) és csak Te fektetsz érzelmi munkát a kapcsolatba, akkor nagy az esély az egyenlőtlen viszonyra.

Szélsőséges esetben a „langyosvíz” együttjárhat azzal, hogy elhanyagolja magát, és a legalapvetőbb szinten sem akar vonzó lenni számodra (kinézet, viselkedés, extrém esetben akár alapvető tisztálkodás terén) Ez is egyértelmű tiszteletlenség.

6. „Enyém vagy” – beteges féltékenység, ellenőrzés, birtoklás

A potenciális hímsoviniszta, bántalmazó betegesen féltékeny a barátaidra (meg igazából mindenre), nem szívesen veszi, ha nélküle mégy bulizni, ha mégis megteszed, hívogat – ha Te nem veszed fel, akkor a barátaid telefonját. Szélsőséges esetben minden percedről beszámoltat, nézegeti a telefonodat, email postaládádat.

Ezt a fajta korlátozást időként igyekszik féltésként, szerelemként beállítani.

A hímsoviniszta általában utálja a párja barátnőit, kritizálja frusztráltnak, ha egyedülállók, irigynek bélyegzi őket. (persze, valószínűleg irigyek a bántalmazó kapcsolatra egy hímsoviniszta alakkal.) Miért? Mert a bántalmazó, egyenlőtlen kapcsolatot kívülről látó emberek veszélyforrást jelentenek számára, fél, hogy felnyitják a párja szemét. Egy Téged tisztelő partnernek nincs félnivalója sem a női, sem a férfi barátaidtól, így elfogadja őket, esze ágában sincs elszeparálni tőlük.  

7. A szexben követelőzik, „elvár” dolgokat, adni viszont kevésbé ad

A hímsoviniszta általában nagyra tartja magát szexuális téren – hódításaival előszeretettel dicsekszik, általában részletekbe menően és eltárgyiasító fordulatokkal: „megdugtam, „leszopattam”, stb.

A hímsoviniszta gyakran pornófilmekből ellesett figurákra akarja partnerét rávenni. Ha a partnernek nem tetszik az ötlet, a hímsoviniszta becsmérli a párját (prűd, nem igazi nő, stb.) esetleg más „bevállalósabb” (valójában általában: engedelmesebb…) nőkhöz hasonlítgatja.

A tiszteletlenség további jele, ha szexuális életeteket a haverjaival, vagy bárkivel részletekbe menően kitárgyalja, akár a Te jelenlétedben. Szintén megalázhat azzal, ha a jelenlétedben múltbeli szexuális viszonyait részletezi.

További jele a hímsovinisztának, hogy ha valami nem működik köztetek az ágyban, akkor csak és kizárólag téged hibáztat, soha nem saját magát. Ha teher a pasinak az előjáték, vagy az, hogy aktus közben odafigyeljen Rád, vagy az, hogy utána szeretnél vele még összebújni – ott baj lehet. Ha a partnered nem tesz meg minden alkalommal mindent, hogy kielégítsen – egyértelműen nem tisztel

A tiszteletlenség további jele lehet, ha egy párkapcsolatban élő férfi minden diszkréció nélkül, akár a partnere jelenlétében is rendszeresen, nagy mennyiségben pornófilmeket, pornóújságokat, oldalakat nézeget, ilyen jellegű képeket tart háttérnek, stb ezek megszállottja, és egyértelműen érezteti, akár mondja, milyen jó lenne egy, a partnerétől eltérő típusú nő.

Ugyanakkor az, akinek sok kapcsolata volt, nem biztos, hogy rögtön hímsoviniszta – az a kérdés, hogy a dolgait korrekten, azonos igényű partnerekkel, őszintén bonyolította-e. Sőt, a hímsovinisztának egyáltalán nem biztos, hogy sok partnere volt – sajnos az e téren való sikertelenség, az emiatti frusztráció is tehet valakit nőgyűlölővé.

Legrosszabb összetétel: pornón nevelkedett, tapasztalatlan, önző, tiszteletlen.

7. Rossz mintát látott

Nem feltétlenül vezet a viselkedési minta lemásolásához, de nem jó alap, és résen kell lenni, ha a férfi olyan családban nevelkedett, ahol az apa lenézte, házicselédként kihasználta, megcsalta, akár verte is stb. az anyát. Hozzáteszem, néha ez éppen hogy ellentétes reakciót vált ki a férfiból, tudatosul benne, hogy ő másképp szeretné csinálni! Ki kell deríteni a hozzáállását, mennyire ragadt meg benne a rossz minta.

És egyúttal az is igaz, hogy bántalmazó kikerülhet az egyenrangúságra alapozott családi háttérből is.

8. Akadályoz a szabad távozásban

Ez megnyilvánulhat egy konkrét esetben, illetve a kapcsolatra vonatkozóan is.

A hímsoviniszta vita esetén ha el akarsz menni, nem hagyja, és nem kér, hogy maradj, hanem az utadba áll, megszorítja a karod, bezárja az ajtót, stb. Ha kéred, hogy inkább mindenki menjen haza, és holnap beszéljétek meg nyugodtan, nem fog beleegyezni.

Gyakran úgy érzed, nem léphetnél ki a kapcsolatból, amikor akarsz – súlyos esetben fenyeget is, hogy miket tenne veled vagy saját magával, ha szakítanál vele.

Az öngyilkossággal való fenyegetőzés a lelki terror egyik legundorítóbb formája. Ilyen esetben se hagyd magad, próbáld a felelősséget – ami nem a Tied! – áthárítani, szólj egy családtagnak, hogy az illető mire készül, gondoskodj róla, hogy egy szülő, testvér vagy barát folyamatosan vigyázzon rá – Te meg menekülj az ilyentől.

9. Korábban félrelépett

Aki a kapcsolat rendezése illetve tisztességes lezárása helyett a félrelépést választja – sokszor nyilvánosan, számítva a közösségek igen nagymértékű, sunyi toleranciájára, – nem tiszteli a párját. Ha korábban megtette, valószínűleg új kapcsolatában sem riad vissza ettől a „megoldástól”. Ha Te vagy a harmadik, és elveszel valakitől valakit, általában nem fogsz vele jól járni (ha csak nem érezte már a kapcsolatot mindkét fél és nem csak a félrelépő halottnak), ráadásul közreműködsz egy másik nő megalázásában.  

10. Kettesben kedves, barátai előtt lenézően, bunkón viselkedik veled

Tizenéves fiú esetén életkori sajátosságból is fakadhat, bár nem kevésbé sértő a tizenéves lány számára. Ha idősebb korban is szégyelli bármilyen formában kimutatni, hogy szeret Téged, tartva a haverok csúfolódásától, főleg ha ezt még kifejezett bunkózással tetézi, hogy így mutassa, mekkora macsó, ott nagy baj van  – vele is, meg a haverokkal is.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Ne hajtogasd többé, hogy "van barátom"!

június 16, 2014 - 22:42
Szeretek bulizni járni. Szeretek táncolni, zenét hallgatni, inni, szeretek az ismerőseimmel együtt lenni, és szeretek ismeretlenekkel találkozni, beszélgetni, barátkozni. Azt is értem, hogy sokan (férfiak és nők) romantikus/szexuális kaland reményében is járnak kocsmába meg szórakozóhelyekre, ami persze elméletben teljesen helyénvaló.

Láthatatlan munka, láthatatlan összefüggések: igenis számít, hogy ki mennyit mosogat

április 02, 2013 - 13:18
Ma van a láthatatlan munka világnapja. "A láthatatlan munkát többnyire nők végzik el: a magyar nők átlagosan heti tíz órával többet töltenek csecsemőgondozással, gyerekneveléssel, hat órával többet főzéssel és házimunkával a férfiaknál. Még akkor is több fizetetlen munkát végeznek a magyar nők (és ez ellen nincs is különösebb kifogásuk), ha ők a kenyérkesők a családban, és a férfi munkanélküli" - olvashatjuk egy, az alkalomból megjelent ben.

Olvasói levél: hogyan fonja körül a hímsovinizmus a női szerepeinket?

május 08, 2011 - 08:45
Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

c. cikkünk kommentjei között sokat beszélgettünk arról, hogyan viszonyul környezetünk, társadalmunk az . Olvasónk küldte ezt az írást, személyes hangvételű cikke arról, hogyan rombolja le a hímsovinizmus a nőiségünket mind a nél, mind a párkapcsolatunk viszonylatában. Köszönjük!