Az Angyalhír üzenete eljutott a Parlamentbe

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Angyalhír üzenete eljutott a Parlamentbe

június 13, 2018 - 12:21
A jelenlegi áldozatvédelmi rendszer elégtelen, mert nem tudja érdemben garantálni a bántalmazott nők és gyermekek biztonságát.

Seres Barbarával az élen indul az Angyalhír 2018 felvonulás (fotó: Borsos Borbála)

Dr. Gurmai Zita napirend előtti felszólalása, 2018. jún. 12. 

 

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Képviselőtársaim,

Egy olyan ügy kapcsán kértem szót, ami négy éve folyamatosan aktuális.

Nem sokkal a választások után, Orbán miniszterelnök úr bejelentette, hogy szerződést kíván kötni a magyar nőkkel, mert a kormány emelni kívánja a születések számát.

Én ugyan nem tartom feltétlen kívánatosnak, hogy a politika a magyar nők hálószobájában sétálgasson, de örömmel látom, hogy van legalább egy olyan kérdés, amiben a nők véleménye is számít Önöknek.

Azt remélem, ez a nők iránti új érzékenység elvezet oda, hogy végre Önök is meghallják a magyar nők hangos segélykiáltásait.

Például meghallják az Angyalhír mozgalom üzenetét, mely ismét felvonulást tartott az elmúlt hétvégén.

Az Angyalhír Emléksétákat az a Seres Barbara kezdeményezi, akinek a gyermekét a magyar hatóságok nem tudták megvédeni.

 

Dobálózhatunk statisztikákkal is, de én ma Barbara fiáról, a 6 hónapos Ádámról szeretnék beszélni.

Hathetes volt, amikor apja először kezet emelt anyjára. Négyhónapos, amikor anyja családsegítőhöz fordult, ahol azt tanácsolták neki, költözzön Somogyba, egy átmeneti otthonba.

Értik, ugye? Nem az agresszív apát tartják távol, hanem az anya és a gyerek költözzön.

Ádám öthónapos volt, amikor az anyja hivatalosan is távoltartást kért, mire azt a választ kapta, hogy ilyen döntést akkor hoznak, amikor már vér folyik.

Egy hónap múlva az apa megjelent és vér folyt. Előbb a hat hónapos Ádámot dobta le a negyedik emeletről, majd maga is utána ugrott.

Mindez történik Bel-Budán egy bérház körfolyosóján, a Fidesz kormányzásának ötödik évében.

 

Azóta eltelt három és fél év. És nem történt semmi.

Magyarország nem ratifikálta az , és ami ennél is fontosabb, semmit nem tett azért, hogy ne fordulhasson elő családon belüli erőszak, hogy ne haljanak meg ártatlan nők és gyermekek pusztán azért, mert nincs senki, aki hivatalosan megálljt tudna parancsolni ezeknek a rettenetes folyamatoknak.

Mert igaz, hogy nem kívánatos, hogy a kormány a hálószobákban sétálgasson, de ha ott bűn történik, akkor ez mégiscsak kötelessége.

Az államnak az a dolga, mint az sokszor halljuk a miniszterelnöktől is, hogy megvédje polgárait.

És amíg nem hoznak egy külön törvényt arra, hogy csak férfiak alkotják az állam polgárait, amíg nem deklarálják azt, hogy a nők akár össze is téveszthetők a vakkomondorral, addig bizony az államnak a nőket is védenie kell.

A jelenlegi áldozatvédelmi rendszer elégtelen, mert nem tudja érdemben garantálni a bántalmazott nők és gyermekek biztonságát.

 

Magyarország 2014 március 14-én aláírta az Isztambuli egyezményt, azonban a mai napig azt. Holott ez éppen azokra a problémákra nyújt megoldást, amelyek a magyar nőket sújtják, és ahol a kormány cserbenhagyja a saját polgárait.

A kijelölt válaszadó erre felsorolja majd a három új áldozatvédelmi központot, ami az országban létesül. Ez helyes lépés a kormány részéről, hiszen korábban a szükséges férőhelyek 10%-a sem állt rendelkezésre.

Azonban az áldozatok elrejtése nem elég, magát az erőszakot kell megszüntetni. A családon belüli erőszak elleni küzdelemnek sosem lehet kizárólag csak az áldozat a fókusza, a hatékony fellépés, rendőri intézkedés az elkövető ellen legalább ugyanannyira fontos.

Völner Pál nyilatkozta tavaly novemberben, hogy a Kormány nem foglalkozik többet az Egyezmény ratifikálásával a ciklusban. Tehát, 6 hónapig a Kormány ölbe tett kézzel ült a babérjain, mialatt Magyarországon hetente legalább egy nő meghal emiatt.

A hatékony rendszer kiépítése nem kerül többe egy fél stadion áránál. Bízom benne, hogy a jövő héten esedékes költségvetési törvényben már csírájában látni lehet az új rendszerre félretett forrásokat.

A nők bántalmazása nem politikai, hanem civilizációs kérdés. Ebből a szempontból az Orbán-kormány egyre távolabb vezeti hazánkat a civilizált világtól.

A Fidesz-kormány a nők bántalmazóit védi, amikor nem hajlandó ratifikálni az Isztambuli Egyezményt. Mondjuk ki: amíg ez így van, az Orbán-kormány minden egyes nőverés ügyében bűntársa az elkövetőnek!                                  

[Köszönöm a szót.]

 

 

 

 

"Nem, tisztelt bíróság, ezek az ügyek nem kiszámíthatatlan, derült égből lesújtó villámcsapások" - Spronz Júlia beszéde, Angyalhír 2015

július 01, 2015 - 00:00

Tragédiák mindig voltak, vannak és lesznek! – kommentálta az egész országot megrázó hírt Ádám meggyilkolásáról a bíróság egy képviselője a televízióban. Ezekkel szemben a jogalkalmazó tehetetlen. 

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

"A bíró szemében az áldozat válik normaszegővé" - Angyalhír 2016, Veres Dávid beszéde

július 18, 2016 - 23:43
Veres Dávid (Fotó: Csöre András)

Köszönöm, hogy eljöttetek! Jó napot kívánok!

A társadalom működését sokféle szabály alakítja. Írottak, íratlanok, szokások, kötelezettségek stb. Egy ilyen szabály a jogszabály is. A jogszabállyal általában három terepen találkozhatunk: a törvényhozó papírján, a mindennapi életben, amikor betartjuk, és ha valami nagyon nem stimmel, bíróságon, amikor betartatjuk. A jogszabály erejét négy tényező adja:

Hatékony törvényi fellépést! Nőszervezetek sajtóközleménye a Nők Elleni Erőszak Világnapja alkalmából (2012. november 25.)

november 25, 2012 - 00:00

Hatékony törvényi fellépést követelnek a magyar nők, mert a bántalmazottak valóságára reflektáló jogszabállyal és megfelelő jogalkalmazással a nők és gyerekeik elleni családon belüli erőszak megelőzhető! És megelőzhetőek a családon belüli erőszak állami szentesítését és elfogadását kimondó alábbi szégyenletes határozatok is:

Szerda 9.15, Parlament: követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját!

január 30, 2017 - 15:53

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott e a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Magyarország 2014 márciusában aláírta az egyezményt, de a ratifikáció (törvénybe iktatás) azóta sem történt meg. Az Egyezményben foglaltak betartása emberéletekben számolható.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.