Ann Preston amerikai orvos (1813–1872)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Ann Preston amerikai orvos (1813–1872)

május 30, 2015 - 22:52
Az első nő, akit orvosképző intézményben dékánná választottak.- Komoly szerepe volt a női orvosok elismertetésében, a témáról több cikke jelent meg.

1813-ban született a pennsylvaniai West Grove-ban, nyolcgyermekes családban. Az abolicionista kvéker szülők háza menedékhelyként is működött szökött rabszolgák számára. Ann is csatlakozott a rabszolgafelszabadító, valamint az alkoholellenes és a nőjogi mozgalomhoz. Először tanítónőként dolgozott, gyerekverseit könyvben kiadta.

Dr. Nathaniel Moseley-tól magánúton orvostudományt tanult, de hivatalosan nem képezhette magát: hiába próbálkozott, nők nem járhattak orvosi egyetemre. A helyzettel elégedetlen kvékerek megalapították a Woman's Medical College of Pennsylvania-t, a világ első olyan orvosképző intézményét, amely kizárólag nőket vett fel (és ez 1970-ig így is maradt). A 38 éves Ann az első hallgatók között volt. 1852-ben végzett, Philadelphiában kezdett praktizálni.

Két évvel diplomája megszerzése után egyeteme meghívta tanárnak, élettant és higiéniát adott elő. 1866-ban az akkori dékán megpróbálta megakadályozni, hogy Mary Corinna Putnam Jacobi az intézményben diplomát szerezzen. Ann kiállt a leendő orvosnő mellett, és végül, miután elődje lemondott, őt nevezték ki az egyetem dékánjává. Ezt a posztot - első nőként a világon - haláláig betöltötte.

Elérte, hogy a férfi hallgatók heves tiltakozása ellenére a medikák látogathassák a Blockley Phladelphia Hospital és a Pennsylvania Hospital gyakorlati óráit. Végül azonban 1869-ben, miután a nő hallgatókat - köztük t - agresszíven zaklatták, nőkórház alapítására tett javaslatot. Így alakult meg a Woman's Hospital of Philadelphia, amelynek Ann egyik igazgatója és konzultánsa volt.

Házasságot nem kötött. Szakmai és baráti kapcsolatokban gazdag, boldog életet élt. Komoly szerepe volt a női orvosok elismertetésében, a témáról több cikke jelent meg.

 

 

Maria Mitchell csillagász (1818–1889)

július 29, 2017 - 13:54

Massachusetts államban, Nantucket szigetén született. Az első nő, akit az American Academy of Arts and Sciences tagjai közé választott. Nemzetközi elismerést aratott 1847-ben, amikor apja teleszkópjával meghatározta egy új üstökös pályáját. 1865-ben lett a Vassar kollégium professzora, az obszervatórium vezetőjének nevezték ki. Elérte, hogy a férfi professzorokkal azonos fizetést kapjon. 1873-ban megalapította az American Association for the Advancement of Women-t (Amerikai Egyesület a Nők Helyzetének Jobbításáért). Sokszor idézik a tanítványainak leggyakrabban feltett kérdését:

Olympia Brown amerikai lelkész, szüfrazsett (1835–1926)

január 04, 2018 - 22:26

Pionírcsalád lánya, a szülők annyira fontosnak tartották a tanulást, hogy farmjukon iskolát építettek a család és a környék gyerekei számára. Olympia egyetemi jelentkezését több helyről – neme miatt – visszautasították, végül a alapította Mount Holyoke Female Seminary hallgatója lett. Az intézmény vallásos előírásait azonban túl szigorúnak találta, és elriasztotta egyik férfi tanára nyílt szexizmusa is.

Lucretia Mott amerikai reformer, abolicionista, feminista (1793–1880) 

január 05, 2018 - 00:14

Lucretia Coffin Nantucketben született, kvéker családba. A Society of Friends kvéker intézetben tanult, végzés után tanítóként alkalmazták. Amikor rájött, hogy a férfi tanítók kétszer annyit keresnek, mint a nők, szóvá tette, egyenlő elbírálást követelt – és ettől kezdve megtalálta életcélját.

Elizabeth Blackwell angol orvos (1821–1910)

május 25, 2015 - 21:28

Az első nő, aki az Egyesült Államokban orvosi diplomát kapott, és az első nő, aki az Egyesült Királyság orvosregiszterében szerepel.

Bristolban született, a család később az Egyesült Államokba emigrált. Elizabeth orvos szeretett volna lenni, jelentkezését 29 egyetem utasította vissza, míg végül a Geneva College befogadta. 1849-ben diplomázott, a diplomaosztáson rengeteg nő jelent meg tiszteletére.

Ezután Párizsba ment, ahol nőgyógyászati tanulmányokat folytatott.