5 férfi megerőszakol egy tizenéves lányt, a bíróság szerint azonban ez még nem nemi erőszak

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

5 férfi megerőszakol egy tizenéves lányt, a bíróság szerint azonban ez még nem nemi erőszak

április 27, 2018 - 21:23
Ezrek vonultak utcára Spanyolországban csütörtökön, hogy tiltakozzanak egy bírósági ítélet miatt. A felháborodás oka, hogy egy navarrai bíróság felmentett öt férfit a nemi erőszak vádja alól, és csupán szexuális visszaélés miatt ítélte el őket. A férfiak két éve Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt megtámadtak, és csoportos nemi erőszakot követtek el egy tizenéves lányon.

Tüntetők Spanyolországban. Fotó: BBC/EPA

Ezrek vonultak utcára Spanyolországban csütörtökön, hogy tiltakozzanak egy bírósági ítélet miatt. A felháborodás oka, hogy egy navarrai bíróság felmentett öt férfit a nemi erőszak vádja alól, és csupán szexuális visszaélés miatt ítélte el őket. A férfiak két éve Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt megtámadtak, és csoportos nemi erőszakot követtek el egy tizenéves lányon - irja tudósításában az .

Madridban az igazságügyi minisztérium épülete elé vonult a tömeg. Többen megpróbálták áttörni a bejárat előtti rendőri kordont. A fővároson kívül több nagyvárosban is voltak megmozdulások az ügy miatt.

Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját. Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel.

Az ügyészség 22 év 10 hónapos börtönbüntetést kért a vádlottakra. A bíróság nem látta bizonyítottnak az erőszakot, így szexuális visszaélés miatt kilenc éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre.

A spanyol jogszabályok szerint ezt az különbözteti meg a nemi erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik. A férfiak azt vallották, hogy minden a nő beleegyezésével történt.

Az áldozatnak 50 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Mi a nemi erőszak kultúrája? Gyorstalpaló férfiaknak

október 25, 2018 - 00:00

Képzeld el milyen lenne, ha valaki egy szép napon tökön rúgna. Jó erősen, és ráadásul szándékosan.

Összerogysz. Érzed a fájdalmat. Épp hogy el nem ájulsz. A hányás szélén vagy.

És aztán megint tökön rúgnak. És megint.

Képzeld el, hogy először akkor történik veled mindez, amikor 12 éves vagy.

Képzeld el, hogy egy 38 éves nő teszi.

Képzeld el, hogy ez a nő az anyád barátja, akivel üzleti kapcsolatban is áll.