Nem hitt az európai felsőbbrendűségben a viktoriánus utazó nő

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Nem hitt az európai felsőbbrendűségben a viktoriánus utazó nő

október 01, 2019 - 00:42
Afrikával kapcsolatos nézetei sok tekintetben ellenkeztek a kor felfogásával.

Mary Kingsley angol utazó

Tipikus viktoriánus angol értelmiségi családjában a férfiak tanultak, utaztak, a nők otthon ültek. Mary Kingsley ezért formális oktatást nem kapott, tudást, műveltséget apja tekintélyes könyvtárából szerzett. Évekig ápolta beteg anyját, majd apját, harminc éves múlt, amikor mindkettő meghalt.

Öröksége révén kinyílt előtte a világ. Afrikába utazott, egyedül. Angolában együtt élt a helyiekkel, akik megtanították evezni, a dzsungelben élni. Hazatértekor kiadót talált útinaplójára, és a British Museum támogatta következő útjait. Afrikával kapcsolatos nézetei sok tekintetben ellenkeztek a kor felfogásával, meggyőződése volt például, hogy káros európai életmódot és vallást erőltetni a helyi lakosságra. Utazásairól írt két könyve, a Travels in West Africa  és a West African Studies, valamint újságcikkei igen népszerűek voltak.

A búr háború idején önkéntes nővér volt Cape Town-ban, ott halt meg tífuszban, kívánsága szerint a tengerbe temették. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Isabel Burton angol utazó, író (1831–1896)

március 15, 2018 - 23:39

Anglia legelőkelőbb katolikus családjából származott. A krími háború alatt csatlakozni akart a vezette ápolónő-csapathoz, de visszautasították. Így megalapította a Stella Klubot, amely a katonák otthon maradt, gyakran nyomorgó feleségeit, gyerekeit segítette - a rendőri tiltás ellenére társaival bement a nyomornegyedekbe segélyt osztani.

Alexandrine Tinne holland utazó, felfedező (1838–1869)

október 01, 2019 - 01:15

Gyarmatáru-kereskedő apja halála után anyjával együtt komoly vagyont örökölt.

Európai utazásai után Afrika keltette fel érdeklődését, fel akarta térképezni a Nílus szudáni szakaszát.  Az eredetileg kísérőnek szánt utazó nem jelentkezett, ezért nélküle indultak el 1861-ben. Elérték a Chad tavat és a Nílus vízgyűjtőjét, de az expedíció sok tagja lázban meghalt, ezért vissza kellett fordulnia.

Elsőként tért vissza épségben a kannibáloktól a merész utazó nő

október 01, 2019 - 00:52
Ida Pfeiffer osztrák utazó

Az előkelő bécsi asszony, Ida Pfeiffer (1797–1858), mikor két fia családot alapított, úgy döntött, saját életét éli és utazni kezdett.

Első útja a szentföldre, Egyiptomba és Olaszországba vezetett, hazatérte után 1846-ban kiadta első könyvét Reise einer Wienerin in das Heilige Land (Egy bécsi nő útja a szentföldön) címmel. Következő útján északra ment, erről írt könyve: Reise nach dem skandinavischen Norden und der Insel Island (Utazás észak Skandináviába és Izland szigetére).