Rendszerszintű bajok vannak az áldozatvédelemben - Pintér Marianna beszéde

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Rendszerszintű bajok vannak az áldozatvédelemben - Pintér Marianna beszéde

szeptember 16, 2019 - 21:34

Pintér Marianna (fotó: Nyíri András)

/Elhangzott 2019. szeptember 14-én  c. demonstráción./ 

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen rendezvényre sokan eljönnek, hiszen rólunk, nőkről, gyermekeinkről, s a biztonságunkról van szó. Sajnos abban nagyon jók vagyunk, hogy bántsuk egymást, de azzal, hogy kiálljunk egymásért vagy önmagunkért, már hadilábon állunk.

Nemrég a rendőrség írt egy az oldalán azzal a címmel, hogy "Amíg vér nem folyik", s ezt rögtön meg is cáfolja azzal, hogy nem igaz ez a tévhit, a rendőrség minden hívásra reagál. A bejegyzés így szól: "Újra szárnyra kapott az a tévhit, hogy a rendőrök a bejelentést követően nem tesznek semmit, „amíg vér nem folyik”. Ez nem igaz. A hozzátartozók közötti erőszak kezelésével összefüggő rendőrségi feladatokat a szabályozza. Akit fenyegetnek, bántalmaznak, zaklatnak, haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívón! Az is hívja a rendőrséget, akinek másvalakivel kapcsolatban van ilyenről tudomása! A rendőrök intézkedni fognak. Az is a tényekhez tartozik, hogy a rendőrök akkor tudnak hathatósan fellépni, ha a sértett vallomást tesz zaklatója, bántalmazója ellen. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy bejelentésével kapcsolatban a rendőrök nem megfelelően jártak el, jelezze az illetékes rendőrkapitányságon! A parancsnok ki fogja vizsgálni az esetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket akár a családon belüli erőszak, akár a mulasztást elkövető rendőrrel szemben. Egyetlen hibás intézkedés alapján nem lehet az egész testület munkáját elítélni." Itt egy link mutat arra az esetre, mikor a férj megölte a családját, majd öngyilkos lett, de itt sem a rendőrök hibáztak, hanem a diszpécser, aki nem megfelelően járt el.

Számomra ez az egész döbbenetes, amolyan odadobunk a népnek egy csontot, hogy kussoljon. Mindenki nagyon jól tudja, s biztosan minimum egy esetet ismer a környezetében, mikor nem jártak el megfelelően, vagy egyáltalán sehogy sem.

Én mikor felhívtam a rendőrséget, hogy segítsenek, mert apám szexuálisan bántalmaz, az volt a válasz, hogy mivel nincsen szemtanú, nem tudok feljelentést tenni.

Pár éve történt, mikor be kellett menjek a rendőrségre, s akkor beszélgettem egy rendőrrel, s megkérdeztem, hogy miért nem tesznek semmit, mire a rendőr azt mondta, hogy meg van kötve a kezük, ez felsőbb utasítás.

Biztos vagyok abban, hogy most tüntetőlegesen némileg aktívabbak lesznek, még azt is el tudom képzelni, hogy egy-egy cikk is meg fog jelenni.

Hogy lehet minden rendben, mikor ügyvédi berkekben is szinte tabunak számít a családon belüli erőszak?

Azt gondolom, hogy hatalmas bajok vannak a rendszerben, s ledöbbentem, mikor a gyermekjóléti vezetőként dolgozó ismerősöm azt mondta, hogy a rendszerben minden jól működik. Annyira jól, hogy a gyámhatóság simán , meg mikor a kisfiú panaszkodik az oviban, hogy fáj a feneke, s szexuális bántalmazás nyomait vélik felfedezni, mert több helyen megrepedt a gyermek feneke, s elfogadta a gyámhatóság azt az indokot, hogy a gyermek a nagypapával alszik, a gyermeknek éjszaka kakilnia kellett, s mikor nagypapa megtörölte a fenekét, megkarmolta a hosszú körmével, de kérték, hogy a nagypapa ne aludjon a gyermekkel.

Annyira jól működik minden, hogy itt vagyok példának:

szexuálisan bántalmaztak, fojtogatás miatt klinikai halálba kerültem, éheztettek, kést döftek a hátamba, stb, s mindezt szüleim büntetlenül tehették meg, mert senki nem tett semmit.

S ha minden faszán működne, s a rendőrségnek csak az az egy kis hibája lenne, most nem lennénk itt...

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



"Tudom, milyen az, mikor apám fojtogat, s nem érdekel semmi, csak haljak már meg végre"

szeptember 10, 2016 - 23:20

Pintér Marianna túlélő, blogger, nők és gyermekek elleni erőszak ellen küzdő aktivista, az csapat tagja. Az alábbi beszéde az első Angyalhír Emléksétán, 2015. június 29-én hangzott el. 

 

Én a családon belüli erőszak több formáját megtapasztaltam. 

Törvényesített gyerekrablás – esetleírás, avagy miért demonstrálunk dec. 1-jén szombaton 15 órakor a Kossuth téren?

november 28, 2012 - 15:53

„A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” rendezvénysorozat keretében december 1. szombaton, 15 órakor a Kossuth téren Anyák, akiknek elrabolták a gyermekeit demonstráció lesz.

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina.