A családon belüli erőszak visszaszorítása nemzeti érdek - Antoni Rita beszéde

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A családon belüli erőszak visszaszorítása nemzeti érdek - Antoni Rita beszéde

szeptember 16, 2019 - 20:56
Nem mondtuk még el, hogy nem csak a nők jogai, de a családi értékek, a gyerekek erkölcsei és a nemzet fennmaradása miatt is nagyon fontos lenne érdemben fellépni a családon belüli erőszak ellen.

Antoni Rita (fotó: Nyíri András)

/Elhangzott 2019. szeptember 14-én c. demonstráción./  

 

Hét évvel ezelőtt is itt álltunk - akkor, 2012. szeptemberében, a a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállását követeltük. (Ki volt akkor is itt? Kezeket fel! Több kezet is látok - örülök, hogy ilyen kitartóan kiálltok az áldozatokért!) Sok huzavona után a törvény megszületett. A jelenséget átnevezték kapcsolati erőszaknak azzal az indokkal, hogy a család eszményét megszentségteleníti, ha egy kifejezésben említik az erőszakkal. (Emlékszünk erre?) Holott a család eszményét maga a családon belüli erőszak szentségteleníti meg, nem pedig annak néven nevezése. 

Ezen túl is több sebből vérzett a törvény, mert a jogalkotók a szakmai civil javaslatokat - de legalább megszületett. Csak sajnos aztán a házasságon belüli nemi erőszakot tiltó 1997-es jogszabály sorsára jutott: legfeljebb elvétve alkalmazzák, alig tudunk olyan esetet, amikor bárkit ez alapján ítéltek el. 

Elgondolkoztam, hogy mi lehet ennek a sikertelenségnek az oka. 

Miért van az, hogy a hozzátartozók közti erőszakkal kapcsolatos minden törvény csak írott malaszt marad? 

Miért van az, hogy a rendőrség, tisztelet a kivételnek, nem tartja be a vonatkozó ORFK utasítást, a családon belüli erőszak szereplőire mint kellemetlen balhés párosra tekint, és otthagyja a család nyakán a bántalmazót - aki nyilván nem fogja azt vallani az intézkedő egyenruhásoknak, hogy “amint maguk kiteszik innen a lábukat, megölöm a feleségemet és a gyerekemet, majd magamat is”?  

Miért van az, hogy ha a bántalmazóval szemben el is rendelik a távoltartást, annak betartását a gyakorlatban senki sem ellenőrzi? 2015 nyarán szóba került a távoltartási törvény felülvizsgálata, és GPS technológiával való betartatása. Mi lett ezzel az előremutató tervvel, miért halt el? Ezek után már csak költői kérdés, hogy miért történik a távoltartás hatálya alatt évente több gyilkosság. (Igen, e Néma Tanúk közt vannak olyan nők, akiket partnerük vagy volt partnerük távoltartás alatt ölt meg!) 

Egyik lehetséges magyarázatként arra jutottam, hogy még nem mondtunk el mindent a családon belüli erőszakról. Nem mondtuk még el, hogy nem csak a nők jogai, de a családi értékek, a gyerekek erkölcsei és a nemzet fennmaradása miatt is nagyon fontos lenne érdemben fellépni ellene. Nem mondtuk még el, hogy a családon belüli erőszak visszaszorítása és a tragédiák megelőzése nemzeti érdek. 

Hogy miről beszélek? Az elmúlt években sok bántalmazott nő történetét ismertem meg, és feltűnt egy nagyon jellemző vonásuk, ami a döntéshozók figyelmét eddig elkerülte. A bántalmazott nők többségében az a közös, hogy kifejezetten a hagyományos családmodellt veszik célba. Arról álmodnak, hogy egy férfi és egy nő, nem ritkán Isten előtt kötött, élethosszig tartó szövetségében sorra érkeznek majd a gyerekek, akiket a közös otthonban, szeretetben, boldogságban nevelnek fel.  

Nem úgy képzelik el a jóhiszeműen, nagy reményekkel kötött házasságukat, hogy életük párja majd fokozatosan az irányítása alá helyezi őket, és, hogy ne legyen merszük ellenkezni, folyton csak azt hallják majd tőle, hogy ők semmire sem jók, semmit sem érnek sem nőként, sem anyaként.

Nem úgy képzelik el, hogy életük szerelme a várandósság idején pofon vágja őket, majd másnap megint kedves lesz és esküdözik, hogy soha többé nem fordul elő - aztán persze még nagyon sokszor újra előfordul. 

Nem úgy képzelik el, hogy a férfi, akivel együtt akartak megöregedni, majd a lilára szorongatja a karjukat és a hajuknál fogva rángatja őket, miközben a gyerekük kétségbeesve sir a szőnyegen, hogy "apa, ne bántsd anyát". 

Nem úgy képzelik el, hogy az az ember, akivel le akarták élni az életüket, azt mondja majd nekik, hogy “elvágom a torkod, te büdös kurva”, és képes valóban a nyakukra szorítani a kést, majd másnap még őket hibáztatni, amiért úgymond ilyet hoznak ki belőle.  

Nem úgy képzelik el, hogy fürdőszobába bezárva, véres fejjel zokognak a hideg kövezeten, és csak azért nem választják az önkéntes halált, mint az egyetlen lehetségesnek tűnő kiutat, mert aggódnak a gyerekükért. 

Igen, a gyerekükért - a bántalmazott nők nagyobb része ugyanis egyben anya is. Azaz, szült becsülettel a hazának - de ha az állam hagyja, hogy férje vagy volt férje megölje, akkor ő már nem fogja gyarapítani a magyar nemzetet.  

És ha már nemzeti értékek mentén gondolkodunk: a döntéshozók belegondoltak abba, hogy miként hat egy gyerek erkölcseire, ha azt látja, hogy az apja nyugodtan verheti az anyját, a bűnért nem jár büntetés? Elárulom: a börtönök lakói meglehetősen gyakran rendelkeznek ilyen előélettel! 

Már csak ezért is érdemes a kormánynak és a hatóságoknak a gyakorlatban is keményen fellépni a családon belüli erőszak ellen. 

És többek közt még azért is, mert a bántalmazott nők, ha nem fojtják meg vagy ütik agyon őket és ép bőrrel kimenekülhetnek a bántalmazó kapcsolatból, akkor új életet kezdhetnek, újraházasodhatnak és szülhetnek még.

Vagy éppen csak nyugodtan, biztonságban, testi épségük és lelki egészségünk birtokában, emberhez méltó életet élhetnének.

Lehet, hogy már önmagában ezért is érdemes lenne őket megmenteni? 

Lehet, hogy a nők is emberek?

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Szerda 9.15, Parlament: követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját!

január 30, 2017 - 15:53

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott e a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Magyarország 2014 márciusában aláírta az egyezményt, de a ratifikáció (törvénybe iktatás) azóta sem történt meg. Az Egyezményben foglaltak betartása emberéletekben számolható.

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Tóth Katalin a pápai gyilkosságról a Mokkában

június 03, 2015 - 00:00

"Halálos női sikolyok törték meg a pápai belváros csendjét vasárnap kora délután. Úgy tudni, percek múltán egy férfi rohant a közelben fekvő rendőrkapitányság épületéhez, siessenek, mert valakit késelnek a Március 15. téren. Nem sokkal később szinte egy időben érkeztek a helyszínre a szirénázó mentőautók, illetve a rendőrség gépkocsijai.

A református templom előtti parkban egy „ezer sebből vérző", fekvő nőt találtak. Az orvosok már nem tudtak segíteni rajta, a helyszínen elhunyt.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

Méltóság és láthatóság - Antoni Rita beszéde (Egymilliárd Nő Ébredése)

február 15, 2014 - 22:28
Antoni Rita a 2014-es Egymilliárd Nő Ébredése rendezvényen
Számos nemzetközi egyezmény rögzíti minden embernek az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogát.
 
Mivel a férfiak uralta társadalom hajlamos vitatni azt a radikális eszmét, hogy a nők is emberek, az külön tér ki a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának tilalmára. 
 

Bántalmazó hatóságok - Békés Dóra beszéde, Angyalhír 2015

június 30, 2015 - 23:59
Békés Dóra

Ma Ádámra emlékezünk, aki fél évet élt. A saját apja dobta ki a negyedikről. Ádám ma lenne egy éves. Nem tudom elmondani azt a részvétet, amit a kisfiú anyja iránt érzek, ez a legszörnyűbb dolog, ami egy anyával történhet. Ádám tragédiájával fél évvel ezelőtt tele voltak a lapok, szörnyülködő szalagcímek különösen durva történetként hirdették az esetet. Pedig nem az egyetlen volt, és nem is az első vagy az utolsó.