"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

május 24, 2013 - 21:24
Azért jöttem, hogy leszámoljak  a politikai, vagy még inkább pártpolitikai kereszténység legendájával. Van ugyanis a parlamentben egy politikusi réteg, amelyik szereti maga mögött tudni az egyházakat, sőt Istent. Így aztán Isten nevében cigányoznak, zsidóznak, szegregálnak. Jézus Krisztus nevében folytatott családvédelmük ellehetetleníti a szegény családokat, rendőrök kezére adja a gyerekeket, hibáztatja a bántalmazott nőket. Mindezzel azokat árulják el, akiket saját önazonosságuk szerint képviselniük kellene.

Balta F. (Fotó: Kati Holland)

 Sziasztok!

Engem semmi nem kvalifikál arra, hogy ma itt álljak, és egészen tegnapig nem is készültem erre. Nem vagyok lelkész, teológus, pszichológus, jogász, sem a hittudomány, sem a családon belüli erőszak nem a szakterületem.

Akkor miért is állok itt? Elsősorban a bántalmazottak miatt, de magam miatt is.

Kettős életet élek.

Először is keresztény vagyok, és nagyon elegem van abból, hogy emiatt mentegetőznöm kell. Nem tagadom az evolúciót. Nem örülök, hogy Isten benne van az alkotmányban.  Hiszek benne, hogy mindenki azt szeret, akit akar, és abban is, hogy a nemi szerveink és az anyakönyvünk nem határozza meg, hogy kik vagyunk. Felháborítanak az olyan kijelentések, hogy akinek semmije sincs, az annyit is ér, és nem szigorítanám az abortuszt. Ez a coming outom egyik fele.

A másik fele, hogy én sem kívánok rendezett körülmények között élni. Merthogy nem vagyok potens, heteroszexuális nő. Soha nem fogok véletlenül teherbe esni, és előfordulhat, hogy nem lesz 4-5 gyermekem.

Ennyi magyarázat elég is.

Azért jöttem, hogy leszámoljak  a politikai, vagy még inkább pártpolitikai kereszténység legendájával. Van ugyanis a parlamentben egy politikusi réteg, amelyik szereti maga mögött tudni az egyházakat, sőt Istent. Így aztán Isten nevében cigányoznak, zsidóznak, szegregálnak. Jézus Krisztus nevében folytatott családvédelmük ellehetetleníti a szegény családokat, rendőrök kezére adja a gyerekeket, hibáztatja a bántalmazott nőket. Mindezzel azokat árulják el, akiket saját önazonosságuk szerint képviselniük kellene. Ahogy Máté evangéliumának 25. fejezetében olvasható:

Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.

Ennyit általában a kiszolgáltatottakról.

De lássuk a nemi szerepeket. Le lehet-e szűrni kötelező nemi szerepeket a Bibliából?

Ha szó szerint nézzük, hogy mit ír a Biblia a nőkről, akkor azt kell mondjam, hogy okvetlenül. Különösen gyakori, hogy a szó szerinti értelmezésen túl eltekintünk a történeti kontextustól, és az emberi tényezőtől, ami az írókat illeti. Valóban, az apostoli levelek számtalanszor felszólítják a feleségeket, hogy “mindenben engedelmeskedjenek férjüknek”, ahogy azt is mondják, hogy a szolgák még az elnyomó uraknak is engedelmeskedjenek. Maga Jézus ezt soha nem tanította.

Mond még a Biblia mást is a nőkről, pl a Példabeszédek könyvének 31. fejezete szerint a derék asszony színes szőtteseket készít magának, férje pedig a városkapuban üldögél az ország véneivel. A színes szőttesek készítését szerencsére mégsem kéri számon a KDNP.

Persze van a Bibliának valódi, a mai kor embere számára értelmezhető üzenete is férfi és nő viszonyával kapcsolatban. Javaslom, hogy a kedves KDNP-s képviselők nyissák ki és olvassák el a teremtés történetét, ha még nem tették volna, ezen belül is az ember teremtését. Most ebből fogok felolvasni.

Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. Isten megáldotta őket, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a földön mozgó minden élőlényen!

  Szóval: saját képmására. Nem a férfit, hanem az embert, nemétől függetlenül.

És azt mondta nekik, szaporodjatok és uralkodjatok. Így, többes számban. Nem azt, hogy Éva, te szüljél 4-5 gyereket, akkor aztán nem lesz semmi gond, Ádám, te pedig uralkodjál rajta.

A bűnbeesést követően olvashatjuk, hogy Isten ezt mondja Évának:

“(...)fájdalommal szülöd gyermeked, mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad.”

Mindez elég világos állásfoglalás: a férfiuralom Isten tervével ellentétes, a bűnbeesés következménye.

Mindezek tudatában, kedves képviselők, amikor egy olyan Isten képét sulykoljátok, aki nőgyűlöletet, férfiuralmat, vallási kirekesztést, áldozathibáztatást, hajléktalanüldözést, a szegények megvetését tanítja nektek, nem féltek-e attól, hogy ez istenkáromlás?

Most szeretnék arra vonatkozóan is adni néhány tanácsot a képviselőknek, hogy mit tegyenek! Kedves Képviselők! Ha keresztények akartok lenni, álljatok ki az elnyomottak és a bántalmazottak mellett! Álljatok ki Istentől való méltóságuk védelmében!

Vegyétek fel a harcot a saját eszközeitekkel azok ellen, akik méltóságában megalázzák az Isten képét hordozó másik embert.

 

Konkrétan:

1.      A formális meghallgatás helyett egyeztessetek érdemben a szakértő civilszervezetekkel!

2.      Írjátok alá és tartsátok be az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezményt!

3.      És tartsátok be az ENSZ CEDAW ajánlásokat, ami 1982 óta amúgyis kötelező lenne.

 

Ennek érdekében javaslom, hogy először is térjetek vissza az ülésterembe, ahol elvileg dolgoztok, és vegyetek részt a parlamenti vitában.

 

Így legyen! Ámen.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.

Miért nem jó a "családon belüli erőszak" kifejezés?

szeptember 17, 2012 - 23:07
Állítólag a cselekmény ilyetén megnevezése negatív dolgot társít a magasztos család fogalomhoz. Értehetetlen  szemforgatásnak látom ezt:
elkövetni nem annyira ciki, de nevén nevezni, azt igen. Olyasvalaminek érzem, mint a kliens háttérben maradását. Habár ő a főbűnös, mégsem szabad róla beszélni.
 

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.

KREDITRENDSZERT A POLITIKAI PÁLYÁN IS !

szeptember 14, 2012 - 21:57
Ha a magyar polgár elvégzett egy egyetemet, feltehetőleg van némi ismerete arról a szakmáról, amiből diplomázott és amire készült. Mégis kötelezővé tették számukra, hogy rendszeresen frissítsék, aktualizálják tudásukat, így pl. a praktizáló mérnököknek, orvosoknak, pedagógusoknak rendszeresen előírt mennyiségű kreditpontot kell szerezniük a számukra kiírt, választható továbbképzéseken. Így helyes a rendszer - bár kissé túlbiztosított és pénzlenyúlós, mint az egyes szakmák kötelező kamarai tagsághoz kötése is.

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

"A szexizmus társadalmi betegség" - Langer Ármin beszéde

május 24, 2013 - 20:54
Langer Ármin (Kati Holland fotója, részlet)

Sziasztok lázadótársak!

„Isten mindannyiunknak a szívébe képességeket és küldetéstudatot táplált, nem firtatva, hogy milyen neműek vagyunk. Tehát férfiak és nők számára is ugyanúgy elérhetőnek kell lennie minden hivatásnak, kinek-kinek a maga Isten által adott képességei szerint” –  ezek Regina Jonas szavai voltak, az első női rabbié, akit 1934-ben avattak rabbivá Németországban.    

"Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben" - Péterfy-Novák Éva (Nők a Pályán) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 15:56
Péterfy-Novák Éva (Fotó: Csöre András)
A látszat az, mintha fel lehetne lélegezni. De ez, ismétlem, csak a látszat.

Semmi sincs megoldva.

Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben.

A mondataival az ország férfilakosságának nyilván jelentős része egyet ért.

Varga Istvánok tíz, és százezreivel, millióival kell még megértetni, hogy mért szalonképtelen, mért felháborító, miért vérlázító az a gondolkodás, amit képviselnek.

Már régen foglalkozni kellett volna a nők helyzetének tarthatatlanságával, akkor most nem jutottunk volna idáig.

Az asszony verve jó?

szeptember 13, 2012 - 16:43
Varga István (Fotó: 168 óra)

A címben jelzett kérdés sok magyar nő számára létkérdés - nem így a parlamentben! Hétfő ÉJSZAKA kezdődött a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá emeléséről szóló vita.

Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Folytatva a hozzászólásaikkal:

Nők Lázadása.: Szin Jánosné beszéde a szept. 21-i orosházi tüntetésen

szeptember 27, 2012 - 20:17
Szin Jánosné
Szin Jánosné, az MSZP városi szervezete elnökségi tagja, nyugalmazott pedagógus, a gyógypedagógiai iskola volt igazgatója beszéde, amely elhangzott 2012. szeptember 21-én Orosházán.

Tiltakozás Dr. Varga István nőket, anyákat megalázó megnyilvánulása ellen!

Tisztelt Tiltakozók!

Kőműves Kelemenné a választások küszöbén

január 03, 2010 - 17:57
Adamik Mária

2010 választási év lesz, amit nemcsak most, az új esztendő hajnalán, de már az óév utolsó felében is bőven érzékelhettünk.
A jelen politikai helyzet ismét olyanra sikeredett, amely eltereli a figyelmet a nők politikában betöltött – egészen pontosan be nem töltött -  szerepéről.
Holott igazság szerint éppenhogy inkább ráterelhetné ez a folyamatos kudarc a figyelmet – de NEM ÉS NEM.
Internetes böngészéseim közben időnként gyöngyszemekre lelek.
Ezek között is kiemelt helyet foglal el az alábbi, épp a témába vágó tanulmány.