február 2016

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

Idén is részt vettünk az Egymilliárd Nő Ébredésén

február 15, 2016 - 20:43
Egymilliárd Nő Ébredése 2016, Bálint-ház. A bal szélen Barna Emília.

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Egymilliárd nő ébredése (One Billion Rising) világméretű kampány a nők elleni erőszak ellen. Újra eltáncoltuk a Törd szét a láncot! (Break the Chain!) dalra koreografált mozdulatsort - ezúttal is Barna Emília (Nőkért) és Szántó Nikolett autóversenyző vezetésével -, utána pedig nagy sikerrel bemutatásra kerül a „Kérsz teát?!” című darab. A rendhagyó, egyetemista fiataloknak készült színházi előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Sylvia Plath amerikai költő, író (1932–1963)

február 14, 2016 - 18:28

Sylvia Plath (1932-1963) amerikai költő, író. Bostonban született, apját gyerekkorában elveszíti, ez az esemény megrázza ("Soha többé nem beszélek Istennel") és később több művében kísérti.  Már gyerekkorában megjelennek versei. A Smith College kiemelkedő hallgatója, több ösztöndíjat elnyer.  A tehetsége, ambíciói, és a hagyományos női szerepek, elvárások szerinti élet kilátása  közt feszülő ellentét rendkívül nyomasztja. Rövid ideig a Mademoiselle magazin vendégszerkesztője, de a látszólagos álommunkában nem talál örömet.

Kiss Judit Ágnes a Nőkért Egyesület honlapjáról a drót.eu-n

február 06, 2016 - 00:00
Kiss Judit Ágnes (Forrás: Facebook)

"Sokat segített egy honlap, a nőkért.hu, azon olvastam egy csomó anyagot, és kiderült, hogy lehet valaki úgy feminista, hogy sok gyereke van és miniszoknyát hord – feministának lenni a választás szabadságát jelenti. Na ez volt nekem a megvilágosodás: én semmi mást nem akarok, csak a választás szabadságát, férfinak is, nőnek is."

Mivel nagyon kedveljük Kiss Judit Ágnes munkásságát, különösen jól esik az elismerés. :)