• Christabel Pankhurst szüfrazsett modellt ül Madame Tussaud dédunokájának, John Tussaud-nak. (1908)

Madame Tussaud (1761–1850)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Madame Tussaud (1761–1850)

október 30, 2014 - 18:34
Tehetség, elszántság – ezek tették lett Mme Tussaud panoptikumát az egyik leghíresebb angol intézménnyé.  
Marie Grosholz Franciaországban, Strasbourgban született 1761. december elsején. Apja meghalt a hétéves háborúban, anyja egyik rokonuk, Philippe Curtius orvos házvezetőnője volt. Az orvos kedvtelésből anatómiailag pontos viaszfigurákat készített, amelyek felkeltették Conti herceg érdeklődését. Párizsba költöztek, ahol Curtius, orvosi munkáját feladva, kizárólag a viaszfigurákkal foglalkozott. 
 
Marie igen fiatalon megtanulta a mintakészítést, melyben nagyon tehetségesnek bizonyult. Első komoly munkája Voltaire alakjának elkészítése volt, majd Jean-Jacques Rousseau és Benjamin Franklin következett. Sikeres figuráit látva az udvarba is meghívták, ahol XVI. Lajos király húgát tanította viaszmintázásra. Valószínűleg ez volt az oka, hogy a forradalom kitörésekor három hónapra bebörtönözték. 
 
A börtönből való szabadulása, életben maradása feltétele volt, hogy halotti maszkokat kellett készítenie a guillotine alá küldött emberekről, közöttük volt Marie Antoinette, Marat, Robespierre, Danton is. Az embert próbáló munkát tovább nehezítette, hogy a lefejezettek között sok személyes ismerőse volt Marie-nak. 
 
1794-ben nagybátyja meghalt, és Marie örökölte a viaszfigura-gyűjteményt. 1795-ben feleségül ment François Tussaud mérnökhöz, két fiúk született, Joseph és François. A házasság azonban nem volt sikeres. Marie 1802-ben, Napoleon engedélyével gyerekeivel Angliába utazott és gyűjteményét is magával vitte. 
 
A panoptikum a hírességek alakjai mellett kiegészült a Chamber of Horrors-al, amely kezdetben a francia forradalom véres eseményeit mutatta be. A londoni kiállítás sikere után Marie gyűjteményével - amit az utazások közben is állandóan bővített - 33 évig járta Nagy-Britanniát. 
 
Nemcsak ügyeskezű szobrász, de éleseszű is volt. Reklámkampányokat indított, gondot fordított arra, hogy az újságokban színes történetek, anekdoták jelenjenek meg róla és kiállításáról, jótékonysági rendezvényeket szervezett, amelyek támogatókat hoztak.
 
1833-ban véglegesen Londonban, a Baker Street-en telepedett le. Részlet egy 1842-es útikönyvből:
Az utcáról belépve a látogató egy gazdagon dekorált, tükrös szalonban találja magát. Itt ül egy idős hölgy, akcentusa elárulja gall származását. Amikor mozdulatlan, azt hiheted, maga is a viaszfigurák egyike. Ő Madame Tussaud, egy hölgy, aki önmaga is látványosság.
Marie Tussaud 1850. április 16-án halt meg, a panoptikumot fiai vezették tovább. Dédunokájának, John Tussaudnak szüfrazsett is modellt ült. (lásd borítóképünket) 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Elsa Schiaparelli divattervező (1890–1973)

szeptember 10, 2017 - 12:34

Jómódú olasz családba született, fiatalon rövid ideig az Egyesült Államokban dolgozott tolmácsként, majd az 1920-as években Párizsba költözött. Divatszalont indított, amely néhány év alatt hihetetlen sikeressé vált. Szürrealalista stílusú ruhái összetéveszthetetlenek voltak, meglepő elegye a feltűnőnek és az egyszerűnek, vibráló, harsány színekkel, divatba hozta a válltömést. A ruhák mellett fehérneműket, ékszereket, parfümöket, kozmetikai szereket is forgalmazott.

Flora Tristan

május 23, 2016 - 23:00

Perui apa és francia anya gyermekeként Spanyolországban született. A szülők házasságát nem ismerték el az országban, így a lány törvénytelen gyermeknek számított. Apja halála után anyjával nagy szegénységben éltek, így egyéb lehetőség híján 18 évesen hozzáment a munkaadójához, aki azonban kegyetlenül bánt vele, bántalmazta. Flora állapotos volt, amikor elmenekült tőle, és gardedámként kereste a kenyerét. Férje üldözte, közös lányukat többször elrabolta, aztán rálőtt feleségére, ami miatt végül elítélték. 

Paloma Picasso francia ékszertervező és parfümkészítő (sz. 1949)

április 19, 2017 - 01:51

Françoise Gilot író és Pablo Picasso festő lánya, művészek között nőtt fel. Karrierje 1968-ban, Párizsban indult, ahol jelmeztervezéssel foglalkozott. Munkái felkeltették Yves Saint Laurent érdeklődését, aki megbízta saját kollekciója kiegészítőinek elkészítésével. 1971-ben a görög Zolotas ékszercégnek kezdett dolgozni, 1980-ban a Tiffany részére készített ékszereket. 1984-ben kezdett illatszerekkel foglalkozni, a Paloma Picasso márkanév alatt megjelent parfümök, és kedvence, a drámai vörös rúzs rövid idő alatt népszerűek lettek.