Lydia Pinkham amerikai feltaláló, üzletasszony (1819–1883)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Lydia Pinkham amerikai feltaláló, üzletasszony (1819–1883)

február 04, 2017 - 00:19
Összeállított egy italt, mely a menstruációs görcsöket jelentősen csökkentette.

A nők részére készült, Lydia E. Pinkham's Vegetable Compound nevű tonik feltalálója. Kvéker családba született,  a Lynn Academy elvégzése után tanítónő lett és lelkesen támogatott minden haladó mozgalmat, a rabszolgafelszabadítást, a mértékletességet, a női egyenjogúságot. 1843-ban férjhez ment és az elkövetkező 30 évet gyerekneveléssel, háztartásvezetéssel töltötte, valamint gyógynövényekkel kísérletezett. Összeállított egy italt, mely a menstruációs görcsöket jelentősen csökkentette, és ezt ismerőseivel is megosztotta. 1875-ben kezdett vele kereskedni, egyik fia javaslatára az üvegeken és a hirdetéseken saját arcképe is szerepelt. A tonik igen népszerű lett, az üzlet virágzott. Nők, akik szégyelltek orvoshoz fordulni, vagy elutasító viselkedést tapasztaltak, egyéb problémáikat is megírták neki. A levelekben gyakran jelentkező ismerethiány hatására egy kis kézikönyvet írt, melyben a női szervek működését mutatta be a pubertástól a menopauzáig. Az ismertetőt ingyen osztotta szét a nők között. 

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Susan B. Anthony amerikai feminista, író (1820–1906)

november 03, 2011 - 17:45

1820. február 15-én született Susan Brownell Anthony, szigorú erkölcsű nyolcgyermekes kvéker családba. A kvékerek vallják, hogy az istennel való kapcsolathoz elég a minden emberben megtalálható “belső fény”. Elítélték a háborúskodást, a rabszolgatartást, a részegességet, és a közösségen belül a nők és férfiak egyforma bánásmódban részesültek.

Angelina Grimke amerikai abolícionista, feminista (1805–1879)

február 17, 2017 - 21:39

Dél-Karolinában született, a család hatalmas ültetvényén többszáz rabszolgát tartott. Angeline és egyik nővére, Sarah életét két eszmének, a rabszolgaság eltörlésének és a női egyenjogúság kivívásának szentelte. Aktív tagjai voltak az  American Anti-Slavery Society és a Woman Suffrage Association szervezeteknek.1836-ban Angelina An Appeal to the Christian Women of the South címmel cikkel írt a The Liberator című lapba, az írás országos ismertséget szerzett neki. Kiderült, hogy remek szónoki képességekkel rendelkezik, 1838-ban Bostonban sokezres tömeg előtt tartott beszédet.

Josephine Cochrane, a mosogatógép feltalálója, üzletasszony (1839–1913)

március 02, 2017 - 00:36

1886-ban ,139 szám alatt kapott szabadalmat az általa feltalált mosogatógép. Az ötletes szerkezetben külön rekeszek voltak a tányérok, poharak, evőeszközök számára, a rekeszek egy rézből készült bojler forgó dobjában voltak, alulról forró vízsugár mosta le az edényeket. Több barátja, ismerőse is rendelt az ügyes gépből, ez a siker bátorította arra, hogy szabadalmaztassa.