Feministáknak emelnek szobrot a Central Parkban

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Feministáknak emelnek szobrot a Central Parkban

október 23, 2019 - 01:53
A köztereken jóval több férfiról szokás megemlékeznik, mint nőről. Ezen - a bronzplafonon - készülnek változtatni Amerikában és Magyarországon is.

A New York-i Central Parkban a meglevő 23 férfiszobor mellett végre nőkről is megemlékeznek. A város vezetése hétfőn szavazta meg a -t, t és Sojourner Truth-t ábrázoló alkotás felállítását, írja az

A Monumental Women nonprofit szervezet , amely megelégelte a bronzplafont, 1,5 millió dollárt gyűjtött össze a célra. A szobrot Meredith Bergmann készíti. Várhatóan jövő augusztusban kerül sor az átadásra az amerikai női választójog centenáriumának alkalmából. 

Ami a magyar helyzetet illeti, Budapesten még állatszoborból is több van (45), mint női történelmi alakot ábrázoló alkotásból (35). (Bővebben erről lásd .) 

Néhány nappal ezelőtt a Hosszúlépés , hogy öt női szoborral változtatni kíván ezen a helyzeten. lehet szavazni arról, hogy kikről emlékezzünk meg a főváros közterein. A választható személyek közt többek közt , , , szerepel. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Az önérvényesítő nő Kertész Ákos Makrájában

november 20, 2009 - 10:20

Kertész Ákos nevét többnyire a hetvenes években olyannyira népszerű és sokak által forgatott regénye, a Makra tette ismertté, melynek középpontjában egy korszerűtlenül becsületes férfi önmegvalósítási kísérletei állnak. Makra Ferenc, lakatos, igyekszik belesimulni környezetébe, háttérbe húzódni, de ez egyet jelentene azzal, hogy hazudik, szerepeket játszik, amire viszont a hagyományos erkölcsökhöz való - olykor görcsös - ragaszkodása miatt nem képes.

Élet és irodalom Iránban

október 08, 2009 - 08:59
Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban

Azár Náfiszi (1955 -) a kortárs perzsa irodalom egyik legnépszerűbb alakja, az iráni egyetemen tanított évekig (amikor hagyták), 1997-től pedig Amerikába emigrált, ahol jelenleg a John Hopkins Egyetemen oktat. Nevét A Lolitát olvastuk Teheránban c. memoárja tette egy csapásra ismertté, 32 nyelvre fordították le, 2007-ben végre magyarul is hozzáférhető.

Kortárs fotóművészet és Csongrád megye

szeptember 11, 2009 - 13:06

Az, hogy az alkotások területén is ilyen színes-e a felhozatal, már csak a megnyitón derült ki. A kiállítást Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke nyitott meg, majd átadták a fődíjat (Filep László), a 4 különdíjat (Marton Ferenc, Szabó Ferenc, Szita László, Törköly József), illetve az ajándékcsomagokat a legfiatalabb és a legidősebb kiállítónak.