"Steve" - Dame Stephanie Shirley, matematikus, informatikus

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Steve" - Dame Stephanie Shirley, matematikus, informatikus

július 20, 2013 - 14:53
Az első főnököm előítéletektől mentes férfi volt. Minden nőt egyformán gyűlölt.

Dame Stephanie Shirley

Stephanie Buchthal 1933. szeptember 16-án született Dortmundban. A zsidó származású kislány ötéves korában, családjától elszakadva érkezett Angliába, ahol egy angol házaspár örökbefogadta. 1951-ben megkapta az angol állampolgárságot.“... Ettől kezdve angolnak tudtam magamat, soha nem akartam máshol élni, mint itt” - mondta. 

Az első főnököm előítéletektől mentes férfi volt. Minden nőt egyformán gyűlölt.

– ezzel a mondattal indította 2004. októberében a Celebration of Women in Computing rendezvényen tartott beszédét Stephanie Shirley, a Brit Birodalom lovagja, a Xansa vállalat alapítója és örökös elnöke.

1951-59 között Stephanie a Dollis Hill-i postai kutatóközpontban dolgozott az első elektronikus telefonközpont és az ERNIE elnevezésű számítógép fejlesztésén, itt talákozott Derek Shirley fizikussal, leendő férjével. 1956-ben matematikából diplomázott, és diákként egyik alapító tagja volt a The British Computer Society-nek. 1959-től a Computer Developments Ltd-nél dolgozott szoftverfejlesztőként, de látta, hogy nőként semmiféle előmenetelre nem számíthat. 

Stephani Freelance Programmers elnevezéssel 1962-ben saját céget alapított, ez volt a magja a későbbi Xansa birodalomnak. Miután keserves tapasztalatokból tudta, hogy nőkkel ebben a szakmában nem nagyon állnak szóba, üzleti ügyeit "Steve" néven bonyolította, ezen a néven lett sikeres. 

Az ebédlőasztalánál 7 fontos költséggel indított vállalkozásában évekig csak nőket alkalmazott, kisgyerekeseket, beteg hozzátartozóikat ápolókat, akik osztott munkaidőben, otthonról is dolgozhattak.

Közben súlyos családi tragédiával kellett megbirkóznia, egyetlen fia, Giles, igen súlyos autista volt.

1975-től -  a főleg a nők érdekében hozott esélyegyenlőségi törvény életbelépésekor - cégénél férfiakat is alkalmazott, így a Xansa-nál volt a legkiegyensúlyozottabb a nemek aránya. A cég később külföldön is terjeszkedni kezdett, jelen vannak a világ minden táján.

Steve szakmai tapasztalatára, tudására a brit kormány is igényt tartott, fontos tanácsadói feladatokra kérték fel. 

Érdemei elismeréséül 1980-ban a királynőtől megkapta az Order of the British Empire kitüntetést. 1989-ben megválasztották a The British Computer Society elnökének, nő ezt a posztot még nem töltötte be. Az elkövetkező években több vállalat igazgatótanácsának tagja lett, nemzetközi tanácsadó, tudományos konferenciák népszerű előadója.

1993-ban átadta a Xansa irányítását, ettől kezdve kizárólag alapítványaival, jótékonysággal foglalkozik, majdnem egész vagyonát ezekre fordítja. Támogatottjai között van többek között a Worshipful Company of Information Technologists, az Oxford Internet Institute, a National Autistic Society.

2013 februárjában a BBC Radio 4 műsorában a 100 legbefolyásosabb brit nő közé sorolta.

2015-ben TED beszédet tartott.

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Augusta Ada Byron, Countess of Lovelace, angol matematikus (1815–1852)

október 24, 2011 - 11:37
1815 december 10-én Annabella, a költő Lord Byron felesége, leánygyermeket szült. A népszerű, vonzó férfi nemcsak romantikus műveiről, de szertelen, szabados viselkedéséről is híres volt, korabeli pletykák szerint Annabellával kötött házassága csak a féltestvérével való kapcsolatának leplezésére szolgált. Augusta Ada születése után néhány hónappal a házaspár elvált. Byron elhagyta Angliát, soha többé nem látta lányát, emiatt érzett fájdalma több versében megjelenik.
 

Karen Spärck Jones brit informatikus (1935–2007)

január 10, 2012 - 15:33
 A számítástechnika túl fontos ahhoz, hogy a férfiakra bízzuk.
Az idézet Karen Spärck Jones-tól, a Cambridge egyetem professzorától, a Brit Tudományos Akadémia tagjától származik, aki fél évszázadnál többet dolgozott az információkeresés, a természes nyelvi feldolgozás területén, számítógépes szakemberek egész nemzedékére volt hatással.
 

Erna Schneider Hoover matematikus, feltaláló

október 01, 2013 - 09:59
Patent ,623,007, Nov. 23, 1971 – az első szoftver szabadalmak egyike, tulajdonosa dr. Erna Schneider Hoover 1926. június 19-én született Irvingtonban. Tanárnő anyja és fogász apja tanulmányaik mellett sok szabadságot adtak gyerekeiknek, teniszezni, úszni, vitorlázni, kenuzni jártak, túráztak a környező hegyekben, kipróbálhatták magukat sokmindenben.

Janet Guthrie amerikai autóversenyző (sz. 1938)

március 07, 2018 - 20:07

Az első nő, aki indulhatott a híres Indianapolis 500 autóversenyen, és az egyetlen nő, aki versenyzett a Daytona 500-on. Kocsijait sajátmaga építette és szervizelte. Fizikus végzettségű, kutató- és fejlesztőmérnökként az Apolló programban dolgozott. Versenyzői pályafutása befejezése után sisakját és versenyöltözetét a Smithsonian Intézetben állították ki. 

Janice Voss amerikai mérnök, űrhajós (1956–2012) 

október 08, 2017 - 14:23

A Massachusetts Institute of Technology hallgatójaként 1977-ben elektromérnöki diplomát szerzett, ugyanott készítette doktori disszertációját is. Utána a Rice egyetemen tanult űrfizikát, a témából szintén a MIT-en doktorált 1987-ben. 1990-ben beválogatták az űrhajósjelöltek közé, a kiképzést 1991-ben fejezte be. Öt űrexpedíciója alatt összesen 49 napot töltött az űrben, egy alkalommal parancsnoki beosztásban. Tagja volt az első űr-randevúnak a Mir állomáson. 2004-től 2007-ig a NASA Kepler Space Observatory tudományos vezetője volt.

Nagypál Judit építészmérnök (1924–1980) 

február 18, 2018 - 13:42

1957-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Országos Műemlékfelügyelőségnél kezdett dolgozni. Az évek során végzett műemlékvédelmi munkáját a szakma itthon, az 1964-ben tartott velencei építészkongresszus óta külföldön is egyaránt elismerte. Nevéhez fűződik a bánfalvi karmelita kolostor impozáns lépcsősorának, a Mágóchy kastélynak és a celldömölki romtemplomnak a helyreállítása, a karcsai református templom újjáépítése. Ő vezette Sopron belvárosának rekonstrukcióját, amely során többek között megújult a Rejpál-, a Caeser- és a Lábas-ház, a Tűztorony, a városfal és az előkapu.

Duczynska Ilona újságíró, mérnök, nyelvész (1897–1978)

március 31, 2017 - 20:50

Bécsben született, apai ágon lengyel származású. Egyetemi tanulmányait Zürichben végezte, ott ismerkedett meg a szocialista eszmékkel. Hazatérése után 1918-ban az antimilitarista Galilei Kör tagjai elleni perben börtönbüntetésre ítélték, az őszirózsás forradalom idején szabadult. Tagja volt a Budapesti Központi Forradalmi Munkás- és Katonatanácsnak. A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált, ahol a Der linke Sozialdemokrat című lap szerkesztője lett. 1936-ban Angliába költözött, ahol részt vett az Angliai Magyar Tanács munkájában.

Spiró Éva Ybl-díjas építészmérnök (1926–1980)

május 02, 2019 - 20:41
Spiró Éva (Koffán Károly felvétele, 1969, részlet)

Színésznőnek készült, gimnazistaként egy műkedvelő színjátszócsoport tagja volt. Egyik előadásukra érkezve döbbenten tapasztalta, hogy egyedül ő jelent meg, és a portás e szavakkal zavarta haza: „Mit keres itt, hát nem tudja, hogy megszálltak bennünket a nácik?" Mivel minden művészet érdekelte, jól rajzolt és matematikából is kiváló volt, érettségire már egészen más pályát vett fontolóra. „Kívánom, mindenkinek úgy alakuljon az élete, ahogy eltervezte. Még annak is, aki építészmérnök szeretne lenni" - búcsúztatta a ballagókat a Mária Terézia Leánygimnázium igazgatója.

Margarete Schütte-Lihotzky osztrák építész, ellenálló (1897–2000)

február 23, 2018 - 09:53

Az első nő, aki osztrák egyetemen ( K.K. Kunstgewerbeschule) építészi diplomát szerzett. 1926-ban Frankfurt városvezetségétől kapott megbízást modern lakások tervezésére. Ennek a munkának legjelentősebb eredménye a Frankfurti konyha, napjaink építészetében is jelen van. 

Pázmándi Margit építész (1930–1995)

május 02, 2019 - 21:39

A budapesti Műegyetemen diplomázott 1952-ben. A Középülettervező vállalatnál kezdett dolgozni, majd 1961-től nyugdíjbameneteléig az Állami Építéstudományi Intézet munkatársa volt. 

Néhány munkája: MTV és MR csónakháza, Szentendre, Papsziget; Kertészeti Kutatóintézet központi épülete; HM szanatórium, Hévíz; balatonfüredi szívkórház új pavilonjai; Kútvölgyi úti kórház rekonstrukciója.