André Léo francia író, újságíró, feminista (1824–1900)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

André Léo francia író, újságíró, feminista (1824–1900)

augusztus 18, 2017 - 15:34

Victoire Léodile Béra Lusignan-ban született, értelmiségi családba. 1851-ben férjével, akinek a 1848-as forradalomban való részvételéért menekülnie kellett, Svájcba költözött. Két fia nevén – André, Léo – kezdett publikálni, újságcikkei, elbeszélései, regényei jelentek meg.

Férje halála után hazatért és 1866-ban megalapította a Société de la revendication des droits de la femme (Egyesület a nők jogainak követeléséért) feminista szervezetet. A változást akaró nők - köztük ,   és - az ő házában talállkoztak. Mivel voltak köztük nézetkülönbségek, elhatározták, hogy közös munkájukban a nők továbbtanulási lehetőségeire koncentrálnak.  

1871-ben a párizsi kommün ismert szereplője volt, Louise Michellel együtt egyszer le is tartóztatták.

Ezután ismét Svájcban élt. Sokat utazott, hogy tanulmányozza a nők élet- és munkakörülményeit, tanuláshoz való lehetőségeiket. Tagja volt az International Workers Association-nek. Utolsó munkájában az állam és az egyház szétválasztását sürgette. 

Néhány munkája: 

  • La Femme et les Mœurs : monarchie ou liberté;
  • Un mariage scandaleux;
  • La Commune de Malenpis;
  • La Grande Illusion des petits bourgeois;
  • Le Petit Moi;
  • La Famille Audroit et l’éducation nouvelle.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Paule Mink francia újságíró, kommünár, feminista (1839–1901)  

április 29, 2017 - 22:50

Anyja francia arisztokrata, apja emigráns lengyel katonatiszt volt. Otthonában, magántanároktól kapott alapos nevelést. Fiatalon kötött házassága egy lengyel nemessel hamar felbomlott.

1866-ban lett tagja a Société de la revendication des droits de la femme (Egyesület a nők jogainak követeléséért) feminista szervezetnek, melynek fő célja a nőnevelés volt.

A radikális feministák képviseletében lett ismert szónok, egy szabadkőműves páholynak is tagja volt.

"Nő, ébredj fel, fedezd fel jogaidat" - Olympe de Gouges, a kivégzett feminista

május 23, 2012 - 11:30

Marie Gouze szülőhelye a dél-franciaországi kisváros, Montauban. Szülei a hivatalos papírok szerint egy hentesmester és felesége, de nyílt titok volt, hogy a kislány apja az arisztokrata Jean Jacques Lefranc de Pompignan, aki azonban, bár állítólag találkozott a gyerekkel, soha nem ismerte el.

Maria Deraismes (1828–1894), az első francia feminista szervezet alapítója

május 17, 2012 - 23:00

Maria Deraismes (ejtsd: dörem) 1828. augusztus 17-én született, jómódú, művelt középosztálybeli családban. Szülei gondot fordítottak taníttatására, iskoláit Pontoiseban kezdte, majd Párizsban fejezte be. Miután szüleitől komoly vagyont örökölt, meg tudta őrizni függetlenségét, és úgy döntött, nem megy férjhez.