Hétvégi zene: Gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hétvégi zene: Gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak

október 07, 2011 - 22:52
Figyelmes olvasóink láthatták, hogy új cikksorozatot indított Pál Móni szerzőnk a gyerekkori traumákról. Hétvégi zeneposztunkhoz is olyan zenéket válogattam, melyek valamilyen módon a gyerekkori traumákhoz, gyermekbántalmazáshoz ill. - bővítettem a kört - a családon belüli erőszakhoz kapcsolódik.

Gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak a zenében

Figyelmes olvasóink láthatták, hogy új cikksorozatot indított Pál Móni szerzőnk a gyerekkori traumákról (. és ). Hétvégi zeneposztunkhoz is olyan zenéket válogattam, melyek valamilyen módon a gyerekkori traumákhoz, gyermekbántalmazáshoz ill. - bővítettem a kört - a családon belüli erőszakhoz kapcsolódik.

Angol nyelvű dalt sokat találtam, és bár nem erről a listáról dolgoztam, (bár vannak mellélövések, pl. mit keres itt a SOAD-tól a "Shimmy"?). Számos előadó maga is bántalmazott volt, saját élményeiről énekel. Mások egyszerűen fontosnak tartották, hogy erről énekeljenek, felhívják a figyelmet a védtelenekre. Némelyik darab, a komor téma ellenére, kellemes kis dallam, amit jó dúdolgatni.

Sajnos, magyar nyelvű dalokat illetően alig találtam valamit, maximum homályos utalásokat, célozgatásokat a szövegben - talán még mindig nem ildomos arról beszélni, hogy valaki gyerekkorában bántalmazott volt. Persze nem vonok egyetlen előadót sem felelősségre, valószínűleg senki sem beszél szívesen arról, hogy nem ideális családban nőtt fel.

De a hiba valószínűleg az én készülekemben is van: alig vagy egyáltalán nem ismerem a mai magyar zenei palettát teljes egészében. Bevettem a google-t, a wikipédiát, mégsem akadtam olyan dalra (Zsédáén kívül), ahol valaki nyíltan erről a témáról beszél.

100%-ig biztos vagyok benne, hogy van ilyen, ezért az olvasók segítségét kérem: aki tud ilyen magyar nyelvű dalt, kérem , a hozzászólásokban linkelje! Köszönöm!

Kellemes hétvégét, jó zenehallgatást, bár most azt hiszem, elmondhatom, bárcsak ne született volna meg ez a poszt.

1. Nickelback - Never Again

Dal a családon belüli erőszakról, amikor a férfi évekig bántalmazza a nőt, de aztán betelik a pohár, az áldozat fegyvert ragad...

2. Christina Aguilera - I'm Ok

Christina Aguilera maga is családi belüli erőszak áldozata volt, az apja többször megverte édesanyját, őt is. Erről énekel a dalban.

3. Korn - Falling Away From Me

A hatásos klipet Fred Dust rendezte. Talán a legismertebb gyermekbántalmazás témában.

4. Suzanne Vega - Luka

Amikor a "Luka" c. szám sláger lett, még nem nagyon volt szokás a gyermekbántalmazásról beszélni. Luka egy házban élő fiú, akit ne kérdezzünk arról, hogy történt-e valami baj vele - úgyis letagadja.

5. Aerosmith - Janie's Got A Gun

Az Aerosmith mindig ilyen vidám, kedves szerelmesdalokat írt, szokatlan tőlük, hogy egy ilyen kemény témához nyúljanak. Nincs is más ilyen jellegű daluk.

6. Hősök - Kezdjük újra

És akkor jöjjenek a magyarok. A dalnak nem témája a gyermekbántalmazás, mindössze egyetlen sorban utal rá, hogy a gyerekkort szívesen kihagyná, ha újrakezdhetné. Csak találgatni tudok, miért.

7. 30Y - Cipeld helyettem

A 30Y ironikusan közelít a gyerekkori emlékekhez - nem is teljesen világos, hogy most egy "szimpla" veszekedésről van szó, vagy az apa tényleg megverte az anyát, ill. hogy az iskolatársai tényleg terrorizálták a dal szerzőjét - bár valószínűleg igen, megtörtént. Maga a cím is azt sugallja: a múlt terhét cipelje más, neki elege volt.

8. Pokolgép - Ítélet helyett

Az utcán nevelkedett, elvadult bandázó fiataloknak sem volt meseszerű gyerekkora - bár magáról a bántalmazásról itt sem esik szó.

9. Zséda - Ajtók mögött

Szinte az egyetlen dal, amely nyíltan, kertelés nélkül a családon belüli erőszakról szól, kifejezetten egy nők elleni erőszak kampányához készült..

10. Hobo Blues Band - Torta

Dal az illúziókról, ill. azok elvesztéséről. Bántalmazásra csak egyetlen sor utal, de azért hűen megjeleníti a miliőt, igaz?

11. Beatrice - Üss a kölökre!

Eredetileg egy The Ramones szám . Feróék a szokásos módon, gunyorosan dolgozzák föl a témát, bár szerintem félremennek, amikor arról énekelnek, hogy "Mit tehetnél? Azon kívül, hogy lakást nem adhatsz neki!". Vagyis a bántalmazó frusztrált, mert nem adhat meg mindent a gyerekének, mert nyomorog, és ezért üt.

Mint tudjuk, nem szociális okból lesz veri senki sem a gyerekét, a pénz nem fogja megoldani a problémáját.

Ám az a sor, hogy "Ez a nevelés, ez korszerű!" sajnos, még mindig fájóan aktuális.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Hétvégi zene: Piros pünkösd napja

június 10, 2011 - 17:53
Gospel

Most vasárnap-hétfőn ünnepeljük pünkösd ünnepét. A köztudatban úgy él, hogy ilyenkor, Krisztus mennybemenetele után az ötvenedik a napon (pünkösd jelentése: ötven) szállt alá a Szentlélek, a Szentháromság harmadik tagja. De aki körülnéz , az láthatja a pünkösd sem vegytiszta keresztény ünnep. A fenti linken további érdekes leírások találhatók az alkalomhoz fűződő népszokásokról is.