Hétvégi zeneposzt: Köszöntjük az édesanyákat!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hétvégi zeneposzt: Köszöntjük az édesanyákat!

május 01, 2011 - 08:00
Ma anyák napja van, őket ünneplik ma Magyarországon (számos más Európai ország mellett.) Mi is kívánjuk, hogy legyen hosszú egészséges és boldog életük! Ezt a zenei csokrot nyújtjuk át ma nekik.

Anyák napi zeajánló

Ma anyák napja van, őket ünneplik ma Magyarországon (számos más Európai ország mellett.) Mi is kívánjuk, hogy legyen hosszú egészséges és boldog életük! Ezt a zenei csokrot nyújtjuk át ma nekik.

Az anyák napja történetéről találhatunk érdekes információkat.

Természetesen ha valakinek van kiemelt kedvence, örömmel fogadom a kommentek között!

1. Kovács Kati - Úgy szeretném meghálálni

Erről a dalról mindig a Petőfi Rádió kívánságműsora jut eszembe. Gyerekkoromban, mindig hétfő délután lehetett meghallgatni, az egyetlen műsor volt, ahol magnóval fel lehetett venni a legújabb slágereket. Nem múlt el úgy hét, hogy Kovács Kati számát ne kérte volna valaki, én meg türelmetlenül vártam már, hogy végre játszanak Madonnát vagy valami aktuális nagy slágert.

 

 

2. Koncz Zsuzsa: Mama kérlek

Ebben a dalban nem hálálkodik az előadó, mint Kovács Kati dalban, hanem kérdésekkel bombázza anyját: miért pont ők lettek egymásnak?
A dalt Bródy János szerezte.

 

 

3. Máté Péter - Ott állsz az út végén

A közhiedelemmel ellentétben ez nem szerelmes dal (ha az lenne, iszonyúnak számítana a szövege miatt), Máté Péter ezt a slágert az édesanyjának írta.
A szöveg egy ideális szülő-gyermek kapcsolatot ír le: egyrészt ott az Édesanya, aki mosolyogva tűr, még ha fáj is neki néha a gyerekei tettei; másrészt ott a Fiú, aki hálás, végtelenül hálás anyjának mindenért, mert ő mindenben támogatta.

 

 

Szép!

4. Emberek - Mama

Gyakran szóba kerülnek az oldalon az - nos, ez a dal tipikusan a szülők köszöntésénél szokott felcsendülni. Kicsit méltatlan dolog ez a édesapákkal szemben, mármint ha őket is köszöntik.

 

 

5. Mester Tamás - Altass el

Miközben állítottam össze a listát, akkor tűnt fel, hogy a dalok többsége gitárral kísért. Nem kivétel ezalól Mester Tamás dala sem.

 

 

6. Bartók Eszter: Rozmaringos dal

Kicsit kilóg a sorból a záró dal, mert mindkét szülőt megemlíti, viszont nem akartam kihagyni a listából. A dal különlegessége, hogy Bartók Eszter mindössze 14 évesen írta!

 

 

+1 Bónusz dal: Rammstein: Mutter

Ez a dal mindössze azért került a listára, hogy ne hasonlítson az összeválogatás nagyon azokra a lemezekre, amelyek élelmiszer-hálózatokban kaható "Zenei CD 500 Ft-ért" kosárban.

 

 

A dal nem az anya iránti szeretetről, inkább annak hiányáról szól. A szöveg rendkívül talányos, szerencsére a . Megmondom őszíntén a szöveg és a videó alapján pont erre nem gondoltam volna. De hát a Rammstein amúgy is extravagáns szövegeiről és videóklipjeiről ismert.

 

 

Hétvégi zene: Kedden Bálint-nap: FÉRFI és NŐ

február 12, 2012 - 00:05
Hétvégi zene: Kedden Bálint-nap: FÉRFI és NŐ

Csakúgy, mint tavaly, most is készítettünk Valnetin-napi zenei összeállítást. Ez a poszt most izzadtságos team-munkával készült, többek segítségét kértem, hogy ne csak az unalomig ismert öregecske dalok kerüljenek föl a listára. Szerelmi duettek következnek, kis hibaszázalékkal, mivel szerepelnek együttesek is, ahol inkább férfi-női vokál hallható együtt. A dalok témája ugyanolyan sokszínű, akárcsak maga a szerelem: van itt szó bizalomról, boldogságról, magányról, csalásról, vágyról, harcról. Műfajban is igyekeztünk többfélét összeválogatni.

Hétvégi zene: Piros pünkösd napja

június 10, 2011 - 17:53
Gospel

Most vasárnap-hétfőn ünnepeljük pünkösd ünnepét. A köztudatban úgy él, hogy ilyenkor, Krisztus mennybemenetele után az ötvenedik a napon (pünkösd jelentése: ötven) szállt alá a Szentlélek, a Szentháromság harmadik tagja. De aki körülnéz , az láthatja a pünkösd sem vegytiszta keresztény ünnep. A fenti linken további érdekes leírások találhatók az alkalomhoz fűződő népszokásokról is.

Barna Emília és Hudy Róbert: A kalapácsnyalogatástól a generációs konfliktusig: a Miley Cyrus-vita margójára

október 30, 2013 - 18:39
A kalapácsnyalogatástól a generációs konfliktusig: a Miley Cyrus-vita margójára

Néhány hete saját honlapjaikra posztolt nyílt levelekben, Facebook és Twitter üzenetekben veszett össze egymással három világhírű női előadó, Sinead O'Connor, Miley Cyrus és Amanda Palmer. A vita a 21 éves Cyrus Wrecking Ball c.

Hétvégi zene: Gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak

október 07, 2011 - 22:52
Gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak

Figyelmes olvasóink láthatták, hogy új cikksorozatot indított Pál Móni szerzőnk a gyerekkori traumákról (. és ). Hétvégi zeneposztunkhoz is olyan zenéket válogattam, melyek valamilyen módon a gyerekkori traumákhoz, gyermekbántalmazáshoz ill. - bővítettem a kört - a családon belüli erőszakhoz kapcsolódik.

"Mit kezdjek egy lánnyal?" - Nőként a zeneiparban (interjú Morcz Fruzsinával)

január 17, 2013 - 14:23
Morcz Fruzsina zenei menedzsert, szervezőt, a Corvinus Egyetem és az International Business School zenei menedzsment és marketing kurzusainak oktatóját, az (magyarországi zenei szervezők és menedzserek szervezete) és a iskola alapítóját Barna Emília kérdezte szakmai pályájáról, itthoni és londoni tapasztalatairól, valamin

Conchita Wurst vs. Harrach Péter

május 11, 2014 - 17:44
Harrach Wurst

Valóságos morális pánikot váltott ki, hogy az idei eurovíziós dalfesztivált az osztrák "szakállas nő"-ként emlegetett Conchita Wurst nyerte. A felrobbant Facebookon a kommentelők pusztuló társadalomról, iszonytató erkölcsi relativizmusról, nők számára kötelező és férfiak számára szigorúan megtiltott szakállviselésről, fenyegető világvégéről, Szodomáról, Gomorráról, és utcán ürítkező járókelőkről értekeznek. Legszembetűnőbb azonban - a youtube nemzetközi kommentjei közt is - a gyermekek miatti aggodalom. Hogyan hat a kis lelkükre, ha meglátnak egy szakállas nőt a tévében? Mi lesz, ha, horribile, dictu, kedvet kapnak a látottak utánzásához?