május 2020

Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

május 28, 2020 - 15:38

Hannah Myers 1819-ben kvéker családba született, ahol egyformán fontosnak tartották a lány- és a fiúgyerekek taníttatását. A New Lisbon Academy elvégzése után orvosnak szeretett volna tanulni, de nem volt elég pénze a családnak. 1841-ben házasságot kötött Thomas Ellwood Longshore tanárral, aki a nőjogok híve volt és támogatta felesége törekvéseit.

Az első rádiócsillagász nő: Ruby Payne-Scott

május 28, 2020 - 15:08

Úttörő jelentőségű kutatási eredményei voltak, melyek később alapját képezték a rádiócsillagászatnak, az atommaghasadás vizsgálatának és az orvosi képalkotási technikának. A II. világháború alatt szigorúan titkos radarkísérletekkel foglalkozott, szakértője volt a repülőgépek érzékelésére kifejlesztett eszköznek. 1944-ben férjhez ment, de mivel a kormánynak dolgozott a Commonwealth Scientific Industrial Research Organisation-nél, ezt évekig titokban tartotta (férjes asszonyok nem tölthettek be közszolgálati hivatalt). 1951-ben terhes lett, titka kiderült, ott kellett hagynia állását.

A nők tiszteletéről – avagy nemcsak az egyeseké a világ

május 24, 2020 - 20:40
Kép forrása: Varga Judit Facebook-oldala

Az elmúlt napokban Kövér László házelnök szavai, majd Varga Judit igazságügyi miniszter defenzívája mentén téma lett a tisztelet, és hogy a nők vajon mennyire és hogyan részesülnek belőle a társadalomban. Ez egyébként is fontos témakör, hiszen a tisztelet, annak minősége, mennyisége, hiánya az élet minden területén érint bennünket a saját magunkhoz való viszonyulástól kezdve a személyes kapcsolatainkon át egészen a társadalmi csoportok helyzetéig.

A következő kontextusban került be a tisztelet a politikai beszédbe:

Kövér László ezt mondta: 

Honlapunk fenntartására gyűjtünk!

május 14, 2020 - 13:11
Adakozz

A nokert.hu oldala néhány évvel ezelőtt a korábbi blogos jellegről portálosabb környezetre öltöztettük át, amihez a fejlesztéseket és az tárhelyet Pro Bono kaptuk, azzal a jelzéssel, hogy ha a tervünket következetesen tartjuk, azaz minőségi tartalmakat publikálunk, és a tematikus adatbázisunkat folyamatosan bővítjük, emellett a társadalmi aktivitásunkból sem adunk alább, akkor előbb utóbb nagyobb forgalmat biztosító tárhelyre kell költöznünk.

Marta Skulme lett szobrász (1890–1962)

május 10, 2020 - 23:41
Marta Skulme

Két évet tanult Kazanyban a Művészeti Főiskolán majd Szentpétervárra költözött, ahol L. Šervuda szobrász stúdiójának növendéke volt. 1918-ban hazatért, ahol csatlakozott a Rigai Művészek Csoportjához. 1922-ben Berlinben és Drezdában megismerkedett a konstruktivista irányzattal. Készített figurális szobrokat, portrékat, kubista műveket is. Kritikusai szerint rendkívüli kompozíciós érzéke volt, és humort is belecsempészett  műveibe. 

Mary Reibey ausztrál üzletasszony (1777–1855)   

május 10, 2020 - 23:21
Mary Reibey

Az ausztrál húszdollárosról szemüvege fölött ránkpillantó, tiszteletreméltó hölgy Angliában született. Mary Haydock árva volt, nagyanyja nevelte. 13 évesen, férfiruhába öltözve ellopott egy lovat, ezt a törvény akkoriban halállal büntette, de tekintettel fiatal korára, száműzetés lett a büntetése.

KDNP-s képviselők politikai nyilatkozatot nyújtottak be, amely elutasítja az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást

május 04, 2020 - 20:26
A Nőkért Egyesület demonstrációja 2019. szeptemberében (Fotó: Nyíri András)

Szabó Szabolcs LMP-s képviselő  május 4. reggel közösségi oldalán számolt be dr. Vejkey Imre, Nacsa Lőrinc és Juhász Hajnalka (!) nyilatkozatáról, mely azt célozza, hogy hazánk utasítsa el az Isztambuli Egyezményt.

Grace Hamiston amerikai jogász, nyomozó

május 01, 2020 - 20:11

Humiston 1869-ben született egy tehetős New York-i családba. Sokáig tanárként dolgozott egy fiúiskolában, majd beiratkozott a New York-i Egyetem jogi karára. Pár éven belül letette az ügyvédi vizsgát, és megalapította az Emberek Ügyvédi Irodáját. Munkásságával leginkább a város szegényebb bevándorlóit támogatta.