KDNP-s képviselők politikai nyilatkozatot nyújtottak be, amely elutasítja az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

KDNP-s képviselők politikai nyilatkozatot nyújtottak be, amely elutasítja az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást

május 04, 2020 - 20:26
Az Igazságügyi Bizottság a javaslatot tárgysorozatba is vette.

A Nőkért Egyesület demonstrációja 2019. szeptemberében (Fotó: Nyíri András)

Szabó Szabolcs LMP-s képviselő  május 4. reggel közösségi oldalán számolt be dr. Vejkey Imre, Nacsa Lőrinc és Juhász Hajnalka (!) nyilatkozatáról, mely azt célozza, hogy hazánk utasítsa el az Isztambuli Egyezményt.

Az az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, amely mind a megelőzés, mind a beavatkozás, mind a bűnismétlés szempontjából összegzi a külföldön már bevált jó gyakorlatokat a bántalmazott nők, illetve családtagok biztonsága érdekében. 

A KDNP-s képviselők az Egyezmény elutasítását szeretnék törvénybe iktatni annak ellenére, hogy Magyarország Kormánya 2014. március 14-én a dokumentumot.

Az évek óta tartó merev kormányzati elutasítás fényében minden magyar állampolgár számára rendkívül aggasztónak találjuk, hogy a kormány ezek szerint nem szokta elolvasni, amit aláír.  

 

 

 

A teljes beadvány  található. 

Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő közösségi oldalán az alábbi posztot tette közzé: 

 

 

Az Isztambuli Egyezmény a "gender" kifejezéssel sokszor tévesen azonosított LMBTQ jogokról sem támogatóan, sem elutasítóan. Nem foglal állást a migrációról sem. Annyit tartalmaz, hogy az előírt áldozatvédelmi intézkedéseket nemtől, kortól, fajtól, szexuális orientációtól, menekültstátusztól és minden egyéb hovatartozástól függetlenül végre kell hajtani. 

Az Isztambuli Egyezmény ratifikációja anélkül is lehetséges, hogy a "gender" kifejezés a magyar jogrend részévé váljon. 

Az Igazságügyi Bizottság a javaslatot tárgysorozatba vette (igennel szavazott a fideszes Czunyiné Bertalan Judit is), Szél Bernadett független képviselőnek az ülésen nem adtak szót. 

 

 

Rendkívül ízléstelennek tartjuk a hatékony áldozatvédelem elleni kormányzati fellépést egy nappal azután, hogy a 82 éves színészt, Szilágyi Istvánt meggyilkolta a saját fia, aki korábban már többször állt bíróság előtt apja bántalmazásáért.  

Felháborodásunkat fejezzük ki, amiért ezzel a lépésével a kormány az Isztambuli Egyezményről folytatott további társadalmi párbeszéd lehetőségét is meg akarja szüntetni. 

A legaggasztóbbnak mindazonáltal azt látjuk, hogy megnyugtató áldozatvédelmi alternatívát egyelőre nem sikerült felmutatni.

Továbbra is követeljük (Isztambuli Egyezménnyel, vagy anélkül): 

  • a megelőzésre irányuló átfogó intézkedéseket, 
  • bántalmazás esetén az áldozat biztonságának prioritását, az elkövető azonnali elkülönítését,  
  • a távoltartás GPS technológiával való betartatását, 
  • a bántalmazók elrettentő erejű büntetését (kellő időtartamú letöltendő börtönbüntetést),
  • a bűnismétlés esélyének csökkentés érdekében szakmai intervenciós programot a nők elleni és családon belüli erőszak miatt elítélteknek. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Hatékony törvényi fellépést! Nőszervezetek sajtóközleménye a Nők Elleni Erőszak Világnapja alkalmából (2012. november 25.)

november 25, 2012 - 00:00

Hatékony törvényi fellépést követelnek a magyar nők, mert a bántalmazottak valóságára reflektáló jogszabállyal és megfelelő jogalkalmazással a nők és gyerekeik elleni családon belüli erőszak megelőzhető! És megelőzhetőek a családon belüli erőszak állami szentesítését és elfogadását kimondó alábbi szégyenletes határozatok is: