Tévhitek és tények a nők elleni erőszakról a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából 3. rész

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Tévhitek és tények a nők elleni erőszakról a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából 3. rész

december 11, 2013 - 18:08
A családon belüli erőszak oka az alkohol? Vagy az indulatkezelési zavar? A szexuális erőszakok többségét bokorból előugró idegenek követik el? Azonos neműek kapcsolataiban nincs erőszak? Újabb tévhitek szakmai cáfolata.
A szerző pszichológus. Honlapja:
 
Tagja a Stop-Férfierőszak! egyesületnek is, amely azokat a férfiakat kívánja megszólítani, akik saját életükben vagy társadalmi szinten tenni szeretnének a nők hátrányos helyzete és a nők elleni erőszak ellen. Honlapjaik: , és
 
 

 8. tévhit: "A párkapcsolati erőszak elkövetői azért erőszakosak, mert isznak."
 

Tény: Vannak olyan bántalmazók, akik főleg alkoholos állapotban követnek el fizikai erőszakot. Ugyanakkor sok bántalmazó egyáltalán nem iszik, és sok alkoholista nem bántalmazó – vagyis lennie kell még valaminek, ami az erőszakot okozza. Az alkoholról ismert, hogy olyan drog, amely az emberekben már meglévő tendenciákat hozza ki, tehát csak az lesz tőle erőszakos, aki erőszakos. Ennek megfelelően még azokról a bántalmazókról is rendszerint kiderül, akik csak alkoholos állapotban követnek el fizikai erőszakot, hogy szóban és lelki módszerekkel józanul is erőszakosak. Valamint a bántalmazókkal folytatott átnevelő munka során gyakran kiderül, hogy bántalmazók kifejezetten azért isznak, hogy olyan erőszakfajtákat is megengedjenek maguknak, amelyeket józanul nem tennének meg, vagyis az alkohol nem oka, hanem eszköze az erőszaknak. Amikor alkohol mellett bántalmazó férfiakat leszoktatnak az alkoholról, vagy megtiltják nekik alkohol fogyasztását, körülbelül 1/3-1/3-1/3 arányban ennek az a következménye, hogy a férfi kevésbé erőszakos lesz, ugyanolyan erőszakos marad, vagy még erőszakosabb lesz, mert józanul jobban meg tudja tervezni a bántalmazást.

Összességében tehát az alkohol hozzájárul egyes bántalmazók erőszakosságához azzal, hogy felerősíti erőszakos tendenciájukat, de nem nevezhető a bántalmazás okának. Az ok a bántalmazó azon jogosultságtudata, hogy neki joga van megkövetelni bizonyos szolgáltatásokat, viselkedéseket a párjától, és megbüntetni a párját, ha ő nem hajlandó ezekre.

 
 

9. tévhit: "A nők elleni erőszak elkövetői (pl. feleségverők, nemi erőszak elkövetői) nem tudatosan követik el a bűncselekményeket, elméjüket gyakran elborítja a düh."
 

Tény: A nők elleni erőszak elkövetői tipikusan kifejezetten megtervezik a partnerük bántalmazását vagy a szexuális erőszakot. Sok szexuális erőszakot lehetetlen lenne elkövetni, ha az elkövető nem keresne olyan helyet, ahol nem valószínű, hogy rajtakapják, és az ilyen hely keresése tudatos tevékenységet jelent. Igazából a szexuális erőszak legtöbb esetében az elkövető előre tervez. Sok partnerbántalmazó kifejezetten hergeli magát és tervezgeti, hogy hogyan fogja a partnerét bántalmazni. Kifejezetten jellemző partnerbántalmazókra, hogy megválogatják, hogy a nőt milyen testfelületén verik, például hogy ne legyenek láthatók a verés nyomai. Bántalmazó férfiak gyakran elismerik, hogy akkor provokálnak veszekedést, illetve erőszakot, amikor azzal elkerülhetnek valamilyen kötelezettséget – például ha összeveszik a párjával, akkor duzzogva elvonulhat, és nem kell a gyerekkel tanulnia. Nagyon-nagyon kevés az olyan bántalmazó férfi, aki a főnökére vagy a munkatársaira is rátámad, vagyis a bántalmazók tudatosan megválogatják, hogy kit ütnek meg, és milyen körülmények között.
 
 

10. tévhit: "A szexuális erőszakot bozótban leselkedő ismeretlenek követik el."
 

Tény: A szexuális erőszak elkövetői kb. 1/3-1/3-1/3 arányban ismeretlenek, ismerősök, illetve a nő partnere.

 

11. tévhit: "Csak heteroszexuális kapcsolatban követnek el párkapcsolati erőszakot, illetve az azonos nemű emberek közötti párkapcsolati erőszak kölcsönös, vagy nem olyan komoly."
 

Tény: Párkapcsolati erőszakot nő nő ellen vagy férfi férfi ellen is elkövethet. Ezekben a kapcsolatokban ugyanúgy az egyik fél az erőszakos és gyakorol hatalmat a másik felett, ugyanúgy egyirányú az erőszak, és ugyanolyan komoly lelki és testi hatásai vannak, mint a heteroszexuális kapcsolatokban. A különbség csak annyi, hogy a meleg és leszbikus kapcsolatokban nem a nemi szerepek határozzák meg, hogy ki az elkövető és ki az áldozat (mint a legtöbb heteroszexuális kapcsolatban). Gyakori, hogy ilyen kapcsolatokban is olyan párt választ magának a bántalmazó, aki eleve kiszolgáltatottabb helyzetben van, csak nem a neme miatt, hanem például fiatalabb, kevésbé önérvényesítő, bevándorló, munkanélküli, alacsonyabb társadalmi osztály vagy lenézett etnikum tagja. Az elkövető az ilyen kapcsolatokban is elszigeteli a párját barátaitól, származási családjától, önálló pénzkereseti lehetőségétől, és módszeresen leépíti önértékelését. Ugyanúgy jellemző a bántalmazókra a féltékenykedés és az irreális elvárások, hogy a másiknak mivel kell hozzájárulnia a kapcsolathoz. Különbség, hogy a bántalmazóknak milyen eszközeik vannak a párjuk bántalmazására (azzal fenyegetőznek, hogy felfedik a bántalmazott szexuális érdeklődését vagy nemi identitását mások előtt; azzal ássák alá a párjuk önértékelését, hogy lebuzizzák, megkérdőjelezik nőiességét vagy férfiasságát mert LMB vagy T; el akarják hitetni a párjukkal, hogy aki passzív az ágyban, annak kell mosogatni is, stb.), és hogy a bántalmazottak milyen akadályokba ütköznek, ha ki akarnak lépni a kapcsolatból (félnek, hogy kiderül a szexuális érdeklődésük, és hogy még a hatóságok vagy a szolgáltatók is ellenségesek lesznek velük emiatt; a környezet nem hiszi el, hogy egy nő komoly fizikai sérüléseket tud okozni egy másik nőnek, és képes érzelmi erőszakra, vagy hogy egy férfi nem tudja magát megvédeni egy másik férfival szemben).

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Feminista Közösségi Est, 2012. dec. 9. – beszámoló

december 11, 2012 - 11:54
A Nőkért Egyesület néhány régi és új tagja a Közösségi Est után: Nádasi Eszter, Elekes Irén Borbála, Antoni Rita, Barna Emília, Békés Dóra, Szatmári Réka
A Feminista Közösségi Estre a rendezvénysorozat keretében került sor a szervezésében dec. 9-én, szombaton a Toldi Moziban. Az érdeklődés igen nagy volt, a nagyterem zsúfolásig megtelt, sokaknak már csak állóhely jutott. Több korosztályból képviseltették magukat nők és férfiak, néhányan a gyerekeiket is elhozták. 

"Kövessük a lengyel példát!" - 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen, záró sajtóközlemény

december 11, 2012 - 13:44

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és alulírott tagszervezetei üdvözlik a lengyel kormány azon döntését, hogy aláírja az Európa Tanácsnak a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Egyezményét. Mivel Magyarország még mindig nincs az Egyezményt aláírók között, várjuk a magyar kormány nyilatkozatát arról, hogy követi-e a lengyel példát, tervezi-e az Egyezmény aláírását.