Sylvia Wishart skót festő, illusztrátor (1936–2008)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Sylvia Wishart skót festő, illusztrátor (1936–2008)

február 11, 2018 - 15:05
Skócia egyik legnagyobb kortárs festője.

Sylvia Wishart ( Fotó: Keith Allardyce/PR)

Orkney szigetén született és életének javarészét ott is töltötte. Tehetsége már általános iskolás korában kiderült, de szerény természete miatt nem ment művészeti iskolába, a helyi postahivatalban vállalt munkát. Szabadidejében azonban tovább festett és rajzolt, és végül Ian MacInnes festőművész és tanár meggyőzte, hogy képezze tovább magát. Így került az aberdeeni Gray's School of Art növendékei közé. Néhány év rajztanítás után 1969-ben oktatóként tért vissza az intézménybe. Művészete innentől kapott igazán lendületet. A környező táj inspirálta képeinek témáját, a szülőföld szeretete jelent meg munkáiban. Ismertté vált, de a hírnév továbbra sem érdekelte, és mindig önmaga legélesebb kritikusa maradt. 2005-ben a Royal Scottish Academy tagjává választották. Élete végén rákkal küzdött. Halála előtt nem sokkal még - mintegy a függetlenség dacos megnyilvánulásaként - elutazott a londoni Nemzeti Gallériába, ahol egy japán kisfiúba botlott, aki unta a kiállítást, ezért a szülei leültették egy székre, hogy ott várja meg őket. Wishart elvezette a gyereket Henri Rousseau "Tigris a trópusi viharban" c. festményéhez, és ezzel sikeresen felkeltette az érdeklődését a művészetek iránt.

A visszavonult életet élő, művész képei ma a világ valamennyi neves galériájában megtalálhatók.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Marianne North angol botanikus, utazó, festő (1830–1890)

október 16, 2017 - 14:42

A  Kew Gardens, a királyi botanikuskert egyik látványossága az 1882-ben műveiből létrehozott galéria. Egész életét az utazásnak, felfedezésnek, festésnek szentelte. Hastingsban született, előkelő családba,  széleskörű nevelést kapott. Nem akart férjhez menni, a természet, a festés, utazás érdekelte. Kezdetben özvegy apjával, később egyedül utazta be a világot, jó kapcsolatokkal rendelkező családjának köszönhetően minden ajtó kinyílt előtte, államfők hívták vacsorára. Járt Észak- és Dél-Amerikában és Ázsiában. Ausztráliába és Új-Zélandra Charles Darwin javaslatára utazott el.

Annie Dorrington ausztrál festő (1866–1926)

március 15, 2018 - 23:01

Annie Whistler Angliában született, 1890-ben apja halála után anyjával és testvéreivel kivándoroltak Ausztráliába. 1892-ben házasságot kötött Charles Dorringtonnal és Perthbe költöztek. Annie festeni kezdett, vízfestményein a helyi flóra vadvirágait örökítette meg. 1900-ban a párizsi Világkiállítás ausztrál pavilonjában voltak láthatók képei. 1901-ben a Western Australian Museum and Art Gallery megvásárolta és kiállította 54 művét. Az elkövetkező években több nemzetközi kiállításon – Glasgow, London, St Louis – mutatkozott be.

Róna Emy grafikus (1904–1988)

december 16, 2009 - 21:16
Róna Emy vőlegényével, Deckmann Gyula tisztviselővel (1929, Színházi Élet)

Az Iparrajziskolában Vesztróczy Manónál, majd Párizsban a Colarossi-iskolában tanult. Alkotói pályáját 1921-ben kezdte a Színházi Élet szerkesztőségében. Az Új Művészek Egyesületének tagja volt, melynek kiállításain rendszeresen szerepelt. 1925-ben testvérével, Róna Klárával volt közös kiállítása Párizsban, Ady, Baudelaire és Verlaine verseihez készült illusztrációit mutatta be. 1926-tól 1928-ig Párizsban élt, egy szatirikus lap munkatársa volt, egyben tovább képezte magát.