2015-ös könyv- és folyóiratmegjelenések, ajánlónk

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

2015-ös könyv- és folyóiratmegjelenések, ajánlónk

december 15, 2015 - 18:21
Szokásunk szerint műfaji megkötés nélkül, összesen 31 művet ajánlunk, amelyekből több online is olvasható. A Nobel-díjas Szvetlána Alekszijevicstől a bántalmazás szakirodalmán és a gendernyelvészeten át a tudománytörténetig és a szociológiáig - válogassatok! :)

2015-ös könyv- és folyóiratmegjelenések: ajánló

Szokásunk szerint műfaji megkötés nélkül, összesen 31 művet ajánlunk, amelyekből több online is olvasható. A Nobel-díjas Szvetlána Alekszijevicstől a bántalmazás szakirodalmán és a gendernyelvészeten át a tudománytörténetig és a szociológiáig - válogassatok! :)  

  1. Alekszijevics, Szvetlana. Elhordott múltjaink. Ford. Iván Ildikó. Budapest: Európa. (az idei irodalmi Nobel-díjas)

  2. Bancroft, Lundy. Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi. Ford. Rédai Dorottya és Cserháti Éva. Budapest: Háttér Kiadó. 

  3. Bollobás Enikő. Vendégünk a végtelenből. Emily Dickinson költészete. Budapest: Balassi. 

  4. Clement, Jennifer. Elveszett lányok országa. Ford. Mesterházi Mónika. Budapest: Libri. (Mexikó, emberkereskedelem)

  5. Dedet, Josephine. Géraldine - egy magyar nő Albánia trónján. Ford. Rácz Judit. Budapest: Európa. (életrajz) 

  6. Didier, Beatrice et al. szerk. Le Dictionnaire universel des créatrices. (Alkotónők egyetemes lexikona.) Paris: Éditions des Femmes, 2013 (de most jelent meg)) (Átfogó képet ad a művészetek és tudományok terén működő alkotónőkről a kezdetektől napjainkig az aktuális politika kivételével, minden kultúrában, földrajzi határok nélkül)

  7. Eltahawy, Mona. A fátyol fogságában. Szexuális forradalmat az iszlám világban. Budapest: Libri. (nők elleni erőszak, szexuális erőszak, Egyiptom, Közel-Kelet, önéletrajz)

  8. Géra Eleonóra - Szécsi Noémi. A pesti úrinő magánélete. Budapest: Európa. (magyar nőtörténeti tanulmányok) 

  9. Győrffy Zsuzsa. Orvosnők Magyarországon. Budapest: Semmelweis. 

  10. Hanzli Péter, Halmai B. Gábor, Varga P. Ildikó, Seregély Ágnes, Gyárfás Judit, Nagy Sándor. Meleg férfiak, hideg diktatúrák. Magánkiadás. (interjúkötet a hazai homoszexuálisok életéről a szocializmus alatt, az Eltitkolt évek férfi "párja") 

  11. Hargittai Magdolna. Nők a tudományban határok nélkül. Budapest: Akadémiai Kiadó.

  12. Hyeonseo Lee. A lány hét névvel. Szökésem Észak-Koreából. Budapest: Libri. (diktatúrák, önéletrajz)

  13. Horváth Júlia Borbála. Lányregény. Az intermentalitás kialakulásának történeti háttere. Budapest: L'Harmattan. (filozófia, eszmetörténet)

  14. Juhász Valéria és Kegyesné Szekeres Erika szerk. Társadalmi nem és nyelvhasználat. Szemelvények az angol és a német szakirodalomból. III. (Szeged: Szegedi Egyetemi Kiadó, Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó) (nők és férfiak a vezetésben, Deborah Tannen, orvoslás és gender, testképek a rendőrségi diskurzusban)

  15. Kuritárné Szabó Ildikó, Tisljár-Szabó Eszter szerk. Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna. Budapest: Oriold és Társai. (gyermekbántalmazás)

  16. Morva Judit és Posvácz Etelka szerk. Feminista új hullám. Budapest: Le Monde Diplomatique. (baloldali feminizmus, francia feminizmus)

  17. Nagy Beáta. Háttérben - kísérlet egy szervezeti nemi rend felállítására. Budapest: L'Harmattan. (nők műszaki és informatikai pályákon, nemi sztereotípiák) 

  18. Péterfy-Novák Éva. Egyasszony. Budapest: Libri, 2015. (családon belüli erőszak, szülészeti erőszak, önéletrajz)

  19. Rubicon 2015/8. Női szerepek.

  20. Stubbs, Jane. Thornfield Hall. Ami a Jane Eyre-ből kimaradt. Ford. Antoni Rita. Szeged: Lazi, 2015. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Rados Virág: Bántalmazó házasság (könyvajánló)

március 03, 2013 - 21:34
Rados Virág

Az Előhangban felvillan egy jelenet Anna gyermekkorából: a kislány tehetetlenül hallgatja a konyhában anyja és apja veszekedését, és hiába vágyakozik a korábbi családi harmónia után. A szülők viszonyának megromlásával Anna háttérbe szorul, és a kétségbeesett szeretetvágy fiatal felnőttként is kísérti. Az egyedül maradástól való félelem méltatlan kapcsolatokra sarkallja, majd - miután abortuszra kényszerül, melynek során a kórházi bánásmód egy időre traumatizálja - partnerváltogatásra.