Nők Lázadása.: Szin Jánosné beszéde a szept. 21-i orosházi tüntetésen

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Nők Lázadása.: Szin Jánosné beszéde a szept. 21-i orosházi tüntetésen

szeptember 27, 2012 - 20:17
Ne hagyjuk hát azt sem, hogy a 21. században teret nyerjen az a konzervatív jobboldali világnézet, mely nem tartja egyenrangúnak a nőt, megpróbálja irányítani minden lépését, távvezérelni, mintha a világ megrekedt volna a középkor bugyraiban.

Szin Jánosné

Szin Jánosné, az MSZP városi szervezete elnökségi tagja, nyugalmazott pedagógus, a gyógypedagógiai iskola volt igazgatója beszéde, amely elhangzott 2012. szeptember 21-én Orosházán.

Tiltakozás Dr. Varga István nőket, anyákat megalázó megnyilvánulása ellen!

Tisztelt Tiltakozók!

Hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39 %-át partnerkapcsolatban követik el. Az ORFK adatai szerint 2011-ben 72 nő halt meg családon belüli erőszak miatt. Magyarországon évente átlagban háromszor annyi halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak, mint a fejlett világ többi országában. S ezek csak a legtragikusabban végződő esetek. Ennél lényegesen nagyobb azoknak a nőknek − egyes vélemények szerint minden 5. nő tekinthető ilyennek – és gyermekeknek a száma, akik rendszeres elszenvedői fizikai vagy lelki bántalmazásnak.

E komoly társadalmi probléma kezelése, megoldása fontos feladat kell, hogy legyen. Ezért volt tiszteletreméltó azoknak a civil szervezeteknek a kezdeményezése, melyek több mint százezer támogatót nyertek meg népi kezdeményezés benyújtásához annak érdekében, hogy az országgyűlés a „családon belüli erőszak” tényállását beillessze a Büntető törvénykönyvbe. Álláspontjuk szerint ugyanis egy cselekmény büntetőjogi szabályozása szimbolikus jelentőséggel bír. Az állami fellépés ráébreszti a bántalmazót arra, hogy magatartását a közösség nem tolerálja, az áldozatot pedig arra, hogy vele szemben bűncselekményt követtek el, amit nem köteles eltűrni.

A parlamentben a kezdeményezés alapján – méltatlan körülmények között (éjszaka, néhány képviselő jelenlétében, a Fidesz részéről egy női képviselő sem volt jelen) – lefolytatott vita és döntés is egy hatalmas arculcsapás volt az Országgyűléstől mindazoknak, akik a kezdeményezés mellé álltak, és a bántalmazottaknak is, akiknek az érdekében felléptek.

A vitában résztvevő kormánypárti képviselők egy része érvek híján, érdemi vita és megnyugtató megoldások keresése helyett, szemben a valóság egyértelmű képével, megpróbálta bagatellizálni a problémát, illetve szokásuk szerint másokat és az áldozatokat hibáztatni, lejáratni. Érthetetlen, hogy miért nem megfontolt javaslatokkal éltek erre a fájdalmas és nehéz társadalmi problémára a képviselők.

A városunkban jól ismert Dr. Varga István szégyenletes megnyilatkozása, állásfoglalása azonban még ennél is továbbment, a nőket téve felelőssé a problémáért, és megoldásként – furcsa logikával – több gyermek vállalását és az önmegvalósítás feladását ajánlva számukra, durván megsértve sok-sok nőt és családanyát.

Bár nem először hangzottak el a kormánypártok soraiból idejétmúlt elvek a férfi-női szerepekről. S ezt a pökhendi, kioktató, hatalom ittas reagálást is megszokhattuk már, hiszen oly sok más kérdésben is tapasztalhattuk mégis érthető döbbenetet váltott ki.

S ezen nem változtat semmilyen utólagos bocsánatkérés.

A mai nők már túlhaladtak azon a dilemmán, összeegyeztethető-e a karrier és a család. Tudják a dolgukat és teszik is becsülettel. És a képviselő úr? Vajon teszi-e?

Bűnbakképzés helyett talán nagyobb alázattal a megbízatása és a választói iránt inkább azon kellene munkálkodnia:

− hogy ne kerüljenek családok egyre kilátástalanabb helyzetbe;

− hogy legyenek biztonságos munkahelyek és a családok tisztességgel meg tudjanak élni, és nevelni tudják gyermekeiket;

− hogy az a nő, aki szívesen foglalkozna „csak” azzal, hogy neveli a gyermekeit, ezt megtehesse, mert 1 jövedelemből is biztonságosan megél család;

 − hogy a kormányának a gazdaságpolitikája (mely ma egyre több embert taszít mélyszegénységbe), a szociálpolitikája (amely ma sok pénzt elkölt a nem rászorulókra, és keveset, vagy semmit a rászorulókra), az oktatáspolitikája (amely ma a kiemelkedés esélyét csökkenti) segítse elő a lassú, de folyamatos javulást a népesség növekedésében, és még sorolhatnám.

S ha ez nem megy, átadhatná a helyét másnak! Talán éppen egy nőnek.

Helyes, hogy a borzalmas kezdet után, a közvélemény nyomására végül is a Fidesz visszakozott az ügyben és támogatja, hogy bekerüljön a BTK-ba a kért törvényi tényállás. Meglátjuk, mennyire gondolták ezt komolyan!

Ne hagyjuk hát azt sem, hogy a 21. században teret nyerjen az a konzervatív jobboldali világnézet, mely nem tartja egyenrangúnak a nőt, megpróbálja irányítani minden lépését, távvezérelni, mintha a világ megrekedt volna a középkor bugyraiban.

Ne hagyjuk, hogy bárki is megkérdőjelezze a nők önrendelkezési jogát! Emeljük fel a szavunkat, tiltakozzunk ellene!

Mint azok a nők, akik felháborodásuknak hangot adva az interneten arra hívnak fel, hogy „…tudatosítsuk a szomszéd lányával, asszonyával, Magyarország minden hölgyével, hogy a Fidesz nem mellettük állt ki, miután rákényszerült, hogy foglalkozzon a családon belüli erőszakkal ….”

„Tehát az a nő, aki a legközelebbi választásokon a Fideszre szavaz, az a saját megalázására, és megverettetésére, meggyilkolására szavaz.”

 

 

"A kormány azt állítja: a politika, a kampány férfisport. Igaz ez? Nem igaz!" - Lovas Nagy Anna és Antoni Rita beszéde az október 23-i Milla tüntetésen

október 24, 2012 - 10:13
Három nő a Millán: Antoni Rita, Lovas Nagy Anna, S. Kállai Szilvia

Nőtársaim és férfitársaim! Társaim a bajban!

Kormányváltó megmozduláson vagyunk. Mi itt mindannyian, és akik nem tudtak eljönni, de egyetértenek velünk, mi mind tudjuk: ezt a szégyenkormányt le kell váltani!

Eljött az idő, hogy a magyar nők és férfiak együtt vezessék vissza az országot Európába. Váltsuk le a régi rendszerben gondolkodókat, a hitetlen opportunistákat, a pozíciójukat pénzre váltókat, a nőket szülőcsatornának tekintő cinikus bandát!

"A szexizmus társadalmi betegség" - Langer Ármin beszéde

május 24, 2013 - 20:54
Langer Ármin (Kati Holland fotója, részlet)

Sziasztok lázadótársak!

„Isten mindannyiunknak a szívébe képességeket és küldetéstudatot táplált, nem firtatva, hogy milyen neműek vagyunk. Tehát férfiak és nők számára is ugyanúgy elérhetőnek kell lennie minden hivatásnak, kinek-kinek a maga Isten által adott képességei szerint” –  ezek Regina Jonas szavai voltak, az első női rabbié, akit 1934-ben avattak rabbivá Németországban.    

"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

május 24, 2013 - 21:24
Balta F. (Fotó: Kati Holland)
 Sziasztok!

Engem semmi nem kvalifikál arra, hogy ma itt álljak, és egészen tegnapig nem is készültem erre. Nem vagyok lelkész, teológus, pszichológus, jogász, sem a hittudomány, sem a családon belüli erőszak nem a szakterületem.

Akkor miért is állok itt? Elsősorban a bántalmazottak miatt, de magam miatt is.

Kettős életet élek.

Kováts Virág (Milla) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 14:14
Kováts Virág (Fotó: Ökrös Attila)
Kováts Virág vagyok. 36 éves, egyedülálló, heteroszexuális, gyermektelen nő. Ha úgy tetszik szingli!

Miért?

Azért, mert én így döntöttem! Mert jogomban áll dönteni!

Lehet, hogy nincs ez a jogom törvénybe iktatva, de megígérem nektek, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy ez megváltozzon!

Ahogy jogomban áll arról dönteni, hogy a testemet áruba bocsájtom vagy sem!

Ahogy jogomban áll arról dönteni, hogy ha gyereket akarok, azt egyedül, vagy egy társsal tervezem – legyen a párom azonos vagy ellenkező nemű!

Langer Ármin (Szim Salom) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 14:57
A Szim Salom Hitközség tagjai a Nők Lázadása tüntetésen (Fotó: Mindenki Joga Radio Show)
Sziasztok lázadótársak!

Langer Ármin vagyok, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja – férfi, és feminista. Balomon Dóra, közösségünk egyik pillére, aki rávette zsinagógánkat, hogy nevünkkel támogassuk a mai megmozdulást. Hogy mégis miért én beszélek? Dóra egy olyan cégnél dolgozik, ahol főnökei nem tanácsolták neki a mai rendezvényen való fölszólalást. Nyugi, nem fogok olyat mondani, amivel ő ne értene egyet.

"Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben" - Péterfy-Novák Éva (Nők a Pályán) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 15:56
Péterfy-Novák Éva (Fotó: Csöre András)
A látszat az, mintha fel lehetne lélegezni. De ez, ismétlem, csak a látszat.

Semmi sincs megoldva.

Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben.

A mondataival az ország férfilakosságának nyilván jelentős része egyet ért.

Varga Istvánok tíz, és százezreivel, millióival kell még megértetni, hogy mért szalonképtelen, mért felháborító, miért vérlázító az a gondolkodás, amit képviselnek.

Már régen foglalkozni kellett volna a nők helyzetének tarthatatlanságával, akkor most nem jutottunk volna idáig.

"Ne húzzátok ki a gyufát, fiúk!" - Lovas Nagy Anna nyitóbeszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 19:52
Lovas Nagy Anna (Fotó: Ökrös Attila)
Szeretettel köszöntök mindenkit aki eljött és azokat is akik otthonról támogatnak minket, akik az ország legkisebb zugából csatlakoztak a Facebook felhíváshoz, és azoknak, akik külföldről is fontosnak tartják a magyar nők ügyét. Külön szeretném megköszönni Simon Zsuzsának Londonban, ahol velünk egy időben, most tüntetnek a konzulátus előtt. Simon Zsuzsa üzeni: „ majd ha nem csak a méhem kell otthon, hazamegyek”. 

A rendőrség rendőrnőket küldött, a rendőrség megértette az üzenetünket, ugyanezt várjuk a pártoktól és a kormánytól.

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Kuszing Gábor (PATENT, Stop! Férfierőszak) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 21:57
Kuszing Gábor (Fotó: Ökrös Attila)
Jó napot kívánok. Kuszing Gábor vagyok, a Patent Egyesülettől (), amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció ellen küzd, és a Stop-Férfierőszak Projektnek () is tagja vagyok, amely olyan férfiakat kíván megszólítani, akik saját életükben, illetve társadalmi szinten tenni kívának a nők elleni erőszak ellen.

Ki issza meg a narancs levét? - Alföldi Andrea (Magyar Nők Szövetsége, elnök) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 22:07
Alföldi Andrea (Fotó: Ökrös Attila)
Immár a Köztársaság-mentes Magyarország parlamentje újra megmutatta a macho-Magyarország szörnyszülött elképzelését, melyben a nők szerepét a háztartás és utódgondozás világában határozza meg.
 
Azon elfogadott, előítéletes társadalmi konszenzus tanúi lehetünk, amikor a nőkről nők nélkül döntenek. Napjaink férfi uralta „szabadságharcos” és „pipogya ellenzéki mozgalmak, és pártok” reneszánszában úgy érezhetjük, a történelem ismétli önmagát.

" Várjuk, hogy a dinoszauruszokkal együtt a nőgyűlölet is kihaljon!" - Tanos Áron (Magyar Szolidaritás Mozgalom) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 24, 2012 - 14:34
Tanos Áron (Fotó: Ökrös Attila)
Ma Székely Sándor beszélt volna, de otthon ápolja a beteg feleségét.

Tanos Áron vagyok, 25 éves, párkapcsolatban élő, gyermektelen férfi, és nem verem a barátnőmet, vagy a szüleimet. Pedig valószínűleg kéne, hiszen, a Fidesz-KDNP vonatkozó kutatásaiból az derül ki, hogy minél több gyerek van a családban, annál ritkább a családon belüli erőszak.

A neveltetésemnek köszönhetően nem fogom verni a gyerekeimet és a feleségemet.

Nincs szükségem arra, hogy állandóan azt demonstráljam: férfi vagyok, erős vagyok, hatalmas vagyok.

Én jól érzem magam a bőrömben.