A katolikus püspök tévhiteket terjeszt - már megint terítéken a gender-"ideológia"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A katolikus püspök tévhiteket terjeszt - már megint terítéken a gender-"ideológia"

szeptember 23, 2010 - 12:47
A hírt olvasván a fejemet fogtam, mert hazug tévhitek ily zavaros katyvaszát legutóbb csak a tervezett óvodareform elleni pánikszító kirohanásokban láttam.

Anna Niesterowicz : Agency című alkotása. (fotó: MTI)

A gender-elmélet, ahogyan rendkívül korrekten az index is utal rá! -  NEM ideológia, hanem a tudományos illetőleg hétköznapi gondolkodás egy lehetséges, kritikus nézőpontja - az "ideológia", sőt, kifejezetten agymosó ideológia legfeljebb a férfiakat privilegizált helyzetben tartó társadalom, amiben jelenleg élünk. (Aki ebben kételkedne, gondoljon bele, pl.: Kik állnak az ország, a legtöbb cég illetve intézmény élén? "Akkor mondhatjuk, hogy a feminizmusnak vége, ha a világ vezetőinek fele nő lesz." - Susan Osbourne) A gendertudatos szemlélet ill. a feminizmus pedig NEM ennek fordítottjára, nem "nőuralomra", hanem egyenlőségre törekszik. Szó nincs arról, amit Gabriele Kuby égetnivaló és megalapozatlan műve, A nemek forradalma állít - a katolikusok innen és csak innen veszik paranoid tévképzeteiket!!!!!! -

 

 

"Az a fő mondanivalója (a gender mainstreamingnek a pécsi püspök illetve Gabriele Kuby szerint), hogy mivel nincs Isten, nincs teremtés sem."

 

A feministák között is szép számmal vannak keresztények, és ezen belül katolikusok is. Aki nem hiszi, olvassa el Madonna Kolbenschlag Búcsúcsók Csipkerózsikának c. könyvét (szívesen küldenék belőle a püspök úrnak), melyben a szerző hívő katolikusként, teológusként is a nők mint egyének kibonatkozása, az egyenrangú, produktív párkapcsolat/házasság mellett, a hagyományos nőszemlélet illetve hagyományos nemi szerepek ellen érvel.

A püspök úr a politikát is volt szíves idekeverni, az "istentagadó liberálisok" személyében. Ezúton tájékoztatnám az érdeklődőket, hogy a gendertudatosság illetve  feminizmus a politikai irányzatok FELETT áll - jobboldali, sőt, a sajátos magyar helyzetben szélsőjobboldali feministák is vannak. És bizony vannak istenhívő liberálisok is. Meg istentagadó jobboldaliak. Mayer szavai így folytatódnak:

 

Az ember kezdetben egynemű volt, és a szocializáció révén vált férfivé és nővé, a cél pedig megint egyneművé tenni az emberiséget,

Jó ég!!!! Itt fogtam legerősebben a fejemet! Az ember női vagy férfi nemiszervvel, nőnek vagy férfinak születik (ezzel nincs semmi gond!) - és, ami a genderkutatás fókuszában áll, a szocializáció révén válik férfiassá és nőiessé, a szocializáció révén igyekszik betölteni a női és férfi "nemi szerepeket". A cél nem egyneművé tenni az emberiséget (jó ég....na EZ a "blődség"!!!!!!) hanem a női és férfi egyének nemi sztereotípiák és szerepelvárások által nem korlátozott kibontakozása és így kiteljesedése, boldogsága, és a két nem egyenrangúsága, egyenlő lehetőségei.

 

"Ezért a férfi férfivel, a nő nővel való együttélését szépnek mutatja,..."

A gender elmélet valóban toleráns és elfogadó a homoszexualitással szemben, de azt nem helyezi a heteroszexualitás fölé, és nem állítja be követendő példának vagy "menőnek" a heteroszexuális kapcsolathoz képest. A homoszexualitás amúgy sem normakövetés, példakövetés által jön létre, hanem veleszületett hajlam.

 

"...a házasság pedig e nézet szerint tele van erőszakkal, bajjal, szomorúsággal."

A genderkutatók illetve feministák kritikusan szemlélik az ELNYOMÓ, egyenlőtlen kapcsolatot/házasságot, ahol az egyik fél, általában a nő a másodlagos fontosságú (mint Ember) illetve erőszak elszenvedője (mert igenis a legjobb katolikus családban is megesik...) - szorgalmazzák viszont az egyének szabad választása alapján létrejövő, EGYENRANGÚ, egymás szabadságát kölcsönösen elismerő, támogató kapcsolatokat, és igen, ha az egyén úgy kívánja, a házasságot, gyermekvállalást is.

 

...Szóval, ilyen indokkokkal nem tetszik a pécsi püspöknek a nőkiállítás - amit ráadásul nem is látott. Csak a meghívó került a kezébe, de már attól halálra rémült, és Sátánt kiáltott. SZERENCSE, hogy nálunk - egyelőre - nincs az egyháznak ekkora befolyása, mint ott (egyet mondjak: a "tisztaság" kultusza...), és a túlságosan aggodalmaskodó püspök urat talán még a nem feministák is inkább megmosolyogják. (Ahogyan, mint az index cikke írja, a lengyel egyházfőknek semmi bajuk nem volt a szóban forgó kiállítással)

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Kortárs fotóművészet és Csongrád megye

szeptember 11, 2009 - 13:06

Az, hogy az alkotások területén is ilyen színes-e a felhozatal, már csak a megnyitón derült ki. A kiállítást Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke nyitott meg, majd átadták a fődíjat (Filep László), a 4 különdíjat (Marton Ferenc, Szabó Ferenc, Szita László, Törköly József), illetve az ajándékcsomagokat a legfiatalabb és a legidősebb kiállítónak.

Sophie Calle Modus vivendi című kiállítása a kiszolgáltatottságról és a sztereotípiákról

július 30, 2016 - 16:07
Sophie Calle (Fotó: elperiodico.com/Danny Caminal)

Sophie Calle világhírű francia író és fotós, különös installációival és egyedi tematikájú kiállításaival bizonyítja, hogy az írói készségek és a művészi látásmód milyen csodálatos módon kiegészíthetik egymást. A művésznő egyik leggyakoribb témája az emberi kiszolgáltatottság konceptuális ábrázolása.

A "gender-ideológia" elleni mozgósítás Közép-Európában - a Friedrich Ebert Alapítvány fóruma (jegyzetek)

február 21, 2014 - 12:43

A Friedrich Ebert Alapítvány a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programja keretében "Az ún. “gender ideológia” elleni mozgósítás Kelet-Közép-Európában – Veszélyek és lehetőségek a feminista mozgalmak számára" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést 2014. február 18-án a Hotel Mercure-ban. A meghívóban ez állt: 

Kónya Melinda kiállítása a kozmetikai célú állatkísérletek ellen a Fogasházban

december 20, 2012 - 13:52
Kónya Melinda egyik képe.

Abból a gondolatból kiindulva, hogy az elnyomás különböző formái összefüggnek, és az erőszak elutasítása magában kell, hogy foglalja az állatkínzás elutasítását, régóta propagáljuk honlapunkon a tudatos vásárlást, használatára való áttérést. Így amikor megtudtuk, hogy a "Szépséged áldozatai" címmel kiállítja Kónya Melinda festményeit, a rendezvény felkeltette érdeklődésünket.

A nő(mozgalma)k válságáról beszélgettek lengyel, francia és olasz feministák

június 06, 2015 - 16:01
Fotó: Márkusz Márta

Mindhárom felszólaló (Nicole-Edith Thévenin, filozófus, pszichoanalitikus; Nina Sankari, nyelvész és Nicoletta Pirotta, újságíró) egyetértett abban, hogy a mai feminista mozgalom célja már nem az egyenlő jogok kivívása, hiszen azok, elvileg, papíron már biztosítottak, hanem ezek gyakorlati (családi, társadalmi, gazdasági) szinten történő érvényesítése, a törvények betartatása. E téren ugyanis határozott regresszió figyelhető meg szinte az összes európai országban.

Csak a nő holttestén át - Ferdinand Hodler látomása

december 26, 2009 - 16:03
Ferdinand Hodler: Valentine Godé-Darel a betegágyon 1914
A Szépművészeti Múzeum Ferdinand Hodler – Egy szimbolista látomás című kiállítását 2008 szeptemberében volt szerencsém megtekinteni. Bevallom, korábban nem sokat foglalkoztam Hodler művészetével, ám nőiséggel kapcsolatos festményei igen nagy hatást gyakoroltak rám. Ferdinand Hodler egy 19.-20. századi svájci festő, aki főként tájképeket és portrékat készített, de életművében szép számmal megtalálhatók a szimbolikus témájú festmények is. Amiről azonban szólni kívánok e cikkben, az nem más, mint a festő szeretőjének, Valentine Godé- Darelnek haldoklását és halálát megörökítő festmények és rajzok sorozata, melyek sokkoló momentumai Hodler életművének.

Született feministák? Semmiképp!

május 05, 2010 - 20:30

Ellentétben a True Blood-dal vagy a Pushing Daisies-zel, rajongója nem vagyok a sorozatnak, szórakozásképpen mégis megnézem, ha tehetem – azonban biztos nem a feminista mondanivalója miatt, az ugyanis, mint mondtam, nincs neki. Sokszor inkább – még ha nem is annyira, mint egy tipikus női sorozat, brazil szappanopera – éppen, hogy szembehelyezkedik a feminizmus elveivel, és előmozdítja a nőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat.

Emily Brontë versei

december 07, 2010 - 19:47
Anne, Emily és Charlotte Brontë (Testvérük, Branwell festménye, 1834)

Emily Brontë: A Remény

Félénken szállt a Remény,
leült kalitkám elé,
s mint egy önző szivű lény,
sorsom dőltét figyelé.

Irgalmatlan volt, ha félt:
rács közt egy zord téli nap
kilestem rá, s ő fejét
félrefordította csak!

Hamis, önző volt valóban,
béke! súgta harc hevén,
énekelt, midőn zokogtam,
s elhallgatott, ha lestem én.

Hamis volt s kérlelhetetlen,
amidőn már csupa rom
volt a vágyam, vert a kedvem,
s sírt a Bú is sorsomon:

Recenzió: Johanna Laakso (Hg./Ed.) 2008. Frau und Nation. Woman and Nation. (Wien-Berlin: Lit Verlag.)

augusztus 09, 2011 - 21:40

Irma Sulkunen Suffrage, Gender and Citizenship in Finland: A Comparative Perspective című írása  a szavazati jog, a gender és az állampolgárság sajátos összefonódását tárgyalja a finn történelemnek a tizenkilencedik század végi, huszadik század eleji szakaszában. A szerző a több kategória egymásra vetítésével dolgozó interszekcionális megközelítés segítségével teszi világossá, miért éppen Finnországban nyerték el a nők Európában elsőként a  választójogot. A finnek tizenkilencedik századi függetlenségi küzdelmében a a nők különböző csoportjai együtt harcoltak a férfiakkal.

Az első Schwimmer-szoba Magyarországon - beszámoló a megnyitóról, képgalériával

június 09, 2012 - 10:11
Retek Erika és Antoni Rita (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez!)

„le akarjuk rombolni azt a szörnyű hazugságot, amely az emberiség felénél a tudást: szégyennek, bűnnek, a legveszedelmesebb tudatlanságot: ártatlanságnak, a szellemi sötétséget: nőies bájnak, a természetellenesen megkínzott és elkorcsosított testet: szépnek, a társadalom iránti érdeklődést modern hóbortnak nevezi.” ( 1907)