A katolikus püspök tévhiteket terjeszt - már megint terítéken a gender-"ideológia"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A katolikus püspök tévhiteket terjeszt - már megint terítéken a gender-"ideológia"

szeptember 23, 2010 - 12:47
A hírt olvasván a fejemet fogtam, mert hazug tévhitek ily zavaros katyvaszát legutóbb csak a tervezett óvodareform elleni pánikszító kirohanásokban láttam.

Anna Niesterowicz : Agency című alkotása. (fotó: MTI)

A gender-elmélet, ahogyan rendkívül korrekten az index is utal rá! -  NEM ideológia, hanem a tudományos illetőleg hétköznapi gondolkodás egy lehetséges, kritikus nézőpontja - az "ideológia", sőt, kifejezetten agymosó ideológia legfeljebb a férfiakat privilegizált helyzetben tartó társadalom, amiben jelenleg élünk. (Aki ebben kételkedne, gondoljon bele, pl.: Kik állnak az ország, a legtöbb cég illetve intézmény élén? "Akkor mondhatjuk, hogy a feminizmusnak vége, ha a világ vezetőinek fele nő lesz." - Susan Osbourne) A gendertudatos szemlélet ill. a feminizmus pedig NEM ennek fordítottjára, nem "nőuralomra", hanem egyenlőségre törekszik. Szó nincs arról, amit Gabriele Kuby égetnivaló és megalapozatlan műve, A nemek forradalma állít - a katolikusok innen és csak innen veszik paranoid tévképzeteiket!!!!!! -

 

 

"Az a fő mondanivalója (a gender mainstreamingnek a pécsi püspök illetve Gabriele Kuby szerint), hogy mivel nincs Isten, nincs teremtés sem."

 

A feministák között is szép számmal vannak keresztények, és ezen belül katolikusok is. Aki nem hiszi, olvassa el Madonna Kolbenschlag Búcsúcsók Csipkerózsikának c. könyvét (szívesen küldenék belőle a püspök úrnak), melyben a szerző hívő katolikusként, teológusként is a nők mint egyének kibonatkozása, az egyenrangú, produktív párkapcsolat/házasság mellett, a hagyományos nőszemlélet illetve hagyományos nemi szerepek ellen érvel.

A püspök úr a politikát is volt szíves idekeverni, az "istentagadó liberálisok" személyében. Ezúton tájékoztatnám az érdeklődőket, hogy a gendertudatosság illetve  feminizmus a politikai irányzatok FELETT áll - jobboldali, sőt, a sajátos magyar helyzetben szélsőjobboldali feministák is vannak. És bizony vannak istenhívő liberálisok is. Meg istentagadó jobboldaliak. Mayer szavai így folytatódnak:

 

Az ember kezdetben egynemű volt, és a szocializáció révén vált férfivé és nővé, a cél pedig megint egyneművé tenni az emberiséget,

Jó ég!!!! Itt fogtam legerősebben a fejemet! Az ember női vagy férfi nemiszervvel, nőnek vagy férfinak születik (ezzel nincs semmi gond!) - és, ami a genderkutatás fókuszában áll, a szocializáció révén válik férfiassá és nőiessé, a szocializáció révén igyekszik betölteni a női és férfi "nemi szerepeket". A cél nem egyneművé tenni az emberiséget (jó ég....na EZ a "blődség"!!!!!!) hanem a női és férfi egyének nemi sztereotípiák és szerepelvárások által nem korlátozott kibontakozása és így kiteljesedése, boldogsága, és a két nem egyenrangúsága, egyenlő lehetőségei.

 

"Ezért a férfi férfivel, a nő nővel való együttélését szépnek mutatja,..."

A gender elmélet valóban toleráns és elfogadó a homoszexualitással szemben, de azt nem helyezi a heteroszexualitás fölé, és nem állítja be követendő példának vagy "menőnek" a heteroszexuális kapcsolathoz képest. A homoszexualitás amúgy sem normakövetés, példakövetés által jön létre, hanem veleszületett hajlam.

 

"...a házasság pedig e nézet szerint tele van erőszakkal, bajjal, szomorúsággal."

A genderkutatók illetve feministák kritikusan szemlélik az ELNYOMÓ, egyenlőtlen kapcsolatot/házasságot, ahol az egyik fél, általában a nő a másodlagos fontosságú (mint Ember) illetve erőszak elszenvedője (mert igenis a legjobb katolikus családban is megesik...) - szorgalmazzák viszont az egyének szabad választása alapján létrejövő, EGYENRANGÚ, egymás szabadságát kölcsönösen elismerő, támogató kapcsolatokat, és igen, ha az egyén úgy kívánja, a házasságot, gyermekvállalást is.

 

...Szóval, ilyen indokkokkal nem tetszik a pécsi püspöknek a nőkiállítás - amit ráadásul nem is látott. Csak a meghívó került a kezébe, de már attól halálra rémült, és Sátánt kiáltott. SZERENCSE, hogy nálunk - egyelőre - nincs az egyháznak ekkora befolyása, mint ott (egyet mondjak: a "tisztaság" kultusza...), és a túlságosan aggodalmaskodó püspök urat talán még a nem feministák is inkább megmosolyogják. (Ahogyan, mint az index cikke írja, a lengyel egyházfőknek semmi bajuk nem volt a szóban forgó kiállítással)

 

 

 

Kónya Melinda kiállítása a kozmetikai célú állatkísérletek ellen a Fogasházban

december 20, 2012 - 13:52
Kónya Melinda egyik képe.

Abból a gondolatból kiindulva, hogy az elnyomás különböző formái összefüggnek, és az erőszak elutasítása magában kell, hogy foglalja az állatkínzás elutasítását, régóta propagáljuk honlapunkon a tudatos vásárlást, használatára való áttérést. Így amikor megtudtuk, hogy a "Szépséged áldozatai" címmel kiállítja Kónya Melinda festményeit, a rendezvény felkeltette érdeklődésünket.

A nő(mozgalma)k válságáról beszélgettek lengyel, francia és olasz feministák

június 06, 2015 - 16:01
Fotó: Márkusz Márta

Mindhárom felszólaló (Nicole-Edith Thévenin, filozófus, pszichoanalitikus; Nina Sankari, nyelvész és Nicoletta Pirotta, újságíró) egyetértett abban, hogy a mai feminista mozgalom célja már nem az egyenlő jogok kivívása, hiszen azok, elvileg, papíron már biztosítottak, hanem ezek gyakorlati (családi, társadalmi, gazdasági) szinten történő érvényesítése, a törvények betartatása. E téren ugyanis határozott regresszió figyelhető meg szinte az összes európai országban.

A "gender-ideológia" elleni mozgósítás Közép-Európában - a Friedrich Ebert Alapítvány fóruma (jegyzetek)

február 21, 2014 - 12:43

A Friedrich Ebert Alapítvány a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programja keretében "Az ún. “gender ideológia” elleni mozgósítás Kelet-Közép-Európában – Veszélyek és lehetőségek a feminista mozgalmak számára" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést 2014. február 18-án a Hotel Mercure-ban. A meghívóban ez állt: 

Kortárs fotóművészet és Csongrád megye

szeptember 11, 2009 - 13:06

Az, hogy az alkotások területén is ilyen színes-e a felhozatal, már csak a megnyitón derült ki. A kiállítást Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke nyitott meg, majd átadták a fődíjat (Filep László), a 4 különdíjat (Marton Ferenc, Szabó Ferenc, Szita László, Törköly József), illetve az ajándékcsomagokat a legfiatalabb és a legidősebb kiállítónak.

Sophie Calle Modus vivendi című kiállítása a kiszolgáltatottságról és a sztereotípiákról

július 30, 2016 - 16:07
Sophie Calle (Fotó: elperiodico.com/Danny Caminal)

Sophie Calle világhírű francia író és fotós, különös installációival és egyedi tematikájú kiállításaival bizonyítja, hogy az írói készségek és a művészi látásmód milyen csodálatos módon kiegészíthetik egymást. A művésznő egyik leggyakoribb témája az emberi kiszolgáltatottság konceptuális ábrázolása.

Felforgatás és hímsovinizmus Ken Kesey "Száll a kakukk fészkére" c. regényében

szeptember 29, 2009 - 10:19

 Ken Kesey „Száll a kakukk fészkére” c. 1962-es regénye alapmű, Milos Forman meg is filmesítette, de „szégyenszemre” csak most olvastam el először. Újabb nonkonformista, „árral szemben úszó” narratíva ez számomra, egy elnyomó intézményben megjelenik egy felszabadító figura, kinek ténykedése felbolygatja a lakókra kényszerített rendet, és visszafordíthatatlan következményeket von maga után,

Női karakterek és science-fiction 1.

január 04, 2010 - 20:17
Misato Katsuragi

Ha az ember találkozik egy jó történettel, általában szeret azonosulni a főhőssel vagy egy-egy karakterével. A legtöbb science-fiction könyvvel, filmmel az a problémám, hogy a férfi olvasóknak-nézőknek kedveznek: a nőnemű szereplők vagy érdektelenek, a háttérben húzódnak meg, vagy pedig a megszokott, sztereotip képet közvetítik, és hát az ember lánya, ha helyén van az értékrendje, nem igazán képes azonosulni egy hős megmentőre váró, sipítozó hisztérikával, aki a legjobb esetben is csupán csinos kiegészítő a hős férfi mellett.

A költészet napja 2. - egy kortárs magyar költőnő új kötete

április 11, 2011 - 13:08

Nemrég a következő levelet kaptam, úgy gondolom, a költészet napja éppen megfelelő a megjelenésre - szerk.)

 

"Kedves szerkesztö!

 

Szeretném felhívni egy nemrégiben megjelent verseskötetemre a Nökert honlap figyelmét.

A verseskötet címe Feloldozás, és irtam egy rövid önrecenziót erröl ami megjelent a kiadó honlapján ( le kell menni az aljára lapnak):

http://aghegy.hhrf.org/index.php/K%C3%B6nyveink

Szalai Vivien - Hamis Gyönyör

október 07, 2011 - 08:49
Szalai Vivien - Hamis Gyönyör

„Divatja” van ma a prostituált irodalomnak, rengeteg ilyen jellegű könyv látott napvilágot az utóbbi években, ezek egyike Szalai Vivien Hamis gyönyör című regénye, amelynek már folytatása is van Drága kéj címmel. Ez a könyv annyiban különbözik a többitől, hogy egyrészt azt állítja, lerántja a leplet a dubajozásról, valamint abban, hogy Szalai Vivien elmondása szerint egy igaz történetet vetett papírra: a Hamis gyönyör és folytatása egy Szofinak nevezett luxusprostituálttal készített interjú regényként tálalva.

A nők kirekesztése a kánonból - egy nyugdíjas magyartanár eszmefuttatása

november 11, 2012 - 14:06
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Aktív pályafutásom mintegy felében magyar-történelemszakos tanárként dolgoztam. E tevékenységem során mindig végigkísért a kötelező olvasmányok problémája – most nem arról van szó, hogy egyes „kötelezőkkel” világnézeti okokból nem értettem egyet – hanem mert ugye a tanítványaim jó fele lány volt. És egyébként is felmerül akérdés: miért maradtak ki az iskolai oktatásból az írónők és költőnők? (Leszámítva Kaffka Margitot.) Így nagyon is egyetértettem Péntek Orsolyának a eszmefuttatásával: