Állatokon nem tesztelt termékek + tippek a zöld / cruelty-free életmódhoz (folyamatosan bővülő tartalom!)

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Állatokon nem tesztelt termékek + tippek a zöld / cruelty-free életmódhoz (folyamatosan bővülő tartalom!)

március 10, 2012 - 15:57
Köszönöm olvasónknak az Állatkísérlet mentes termékek Facebook oldal alapján küldött infókat! Itt találjátok a legaktuálisabb információkat, napi szinten ezzel foglalkoznak, kérdezni is lehet tőlük.

Megj. az utóbbi időben nem értem rá frissíteni ezt a cikket, köszönöm olvasónknak az alapján küldött infókat!Itt találjátok a legaktuálisabb információkat, napi szinten ezzel foglalkoznak, kérdezni is lehet tőlük.

További források:

amerikai és német PETA listák a nem tesztelő cégekről:

Folyamatosan igyekszünk gyűjteni a vonatkozó adatokat, és amennyire csak lehet, ellenőrzött információkkal a kozmetikai célú állatkísérleteket ellenző, tudatosan vásárló olvasóink segítségére lenni.(Megj. Ezért is választottam külön a PETA szerint nem tesztelő és a "feltehetően nem tesztelő" cégeket)

1. A PETA (USA) listáján szereplő, állatokon nem tesztelt, itthon is kapható termékek:

2. További, magyar, illetve itthon kapható, állatokon nem tesztelt termékek (német PETA-lista illetve cégmérce alapján, valamint magyar termékek):

Figyelem! A bio- vagy natúrkozmetikum minősítés nem feltélenül jelzi a garantált kegyetlenségmentességet! (És ez igaz fordítva is, a kegyetlenségmentes nem mindig bio)

Ajánlatos továbbá a pálmaolaj (sodium palmate) mint összetevő kerülése, mert beszerzése környezetpusztítással, főemlősök élőhelyének megszűnésével jár.

A "bio" vagy "natúrkozmetikum" minősítés nem garantálja a pálmaolaj-mentességet. Megj.: ebből a szempontból még nem néztük át az itt szereplő cégek termékeit, olvasóink információit szívesen fogadjuk.A legbiztosabb, ha vásárlás előtt ellenőrzöd a kinézett termék minden összetevőjét.

3. További, feltehetően nem tesztelt termékek (csak a cégek saját információi hozzáférhetők):

Megj. a cég saját infói sajnos nem mindig megbízhatók. Lásd:

- úgy tűnik, a nyuszis embléma sem mindig megbízható (Himalaya, Eveline stb. egyáltalán nincsenek megbízható nem tesztelők listáin, noha magukról ezt állítják) Arra gyanakszom, hogy a nyuszis embléma azt jelenti, hogy az adott terméket nem tesztelték állatokon, DE attól az alapanyagokat, és/vagy a cég egyéb termékeit tesztelhették. UPDATE: sajnos az Eveline-ről éppen az utóbbi derült ki, ők maguk nem tesztelnek, de az alapanyagok egy részét tesztelő cégektől szerzik be.

- a Nivea is büszkén 20 éve nem tesztelőként hirdeti magát a saját oldalán, közben pedig annyi az igazság, hogy  - idézet levelükből - "cégünk közvetlenül nem folytat állatkísérleteket" = közvetve igen.

- az Avonról pedig bebizonyosodott, hogy téves infókat terjeszett magáról, jelen tudomásunk szerint ők is tesztelnek.

- a Himalaya Herbals, ami büszkén hirdeti kozmetikumain, hogy nem teszteltek, gyógynövényes termékeit állítólag teszteli állatokon.

Bízom benne, hogy az alábbi cégek cruelty-free mivoltáról hamarosan független információt is szerzünk.

ÉRDMES MÉG TUDNI, HOGY HA HIPERMARKETBEN, DROGÉRIÁBAN VÁSÁROLSZ, MÉG HA ÁLLATOKON NEM TESZTELT TERMÉKET IS, MIVEL EZEK A CÉGEK (DM, ROSSMANN, STB) FORGALMÁNAK NAGY RÉSZÉT AZ ÁLLATOKON TESZTELT TERMÉKEK TESZIK KI, KÖZVETVE EZEKET IS TÁMOGATOD :(  Persze előfordul, hogy nincs más megoldás, de jobb ezzel is tisztában lenni. 

 • Alverde termékek sajnos feketelistára kerültek. 
 • Amway/Artistry termékek(cégmércén annyi van róluk, hogy hiányzik az ezzel kapcsolatos nyilatkozat, de más, tudatos vásárlók információi szerint nem tesztelnek állatokon).
 • Caola-Alfa cég termékei (forrás: )
 • Claire Fisher termékek (Sas, Pingvin patikákban kaphatók, illetve osztogatták korábban ajándékba is)
 • "Natürlich verzichtet Claire Fisher dabei vollständig auf Tierversuche."
 • Essence kozmetikumok (Cosnova) Forrás:   (Rossmannban kaphatók)
 • Mann & Schröder termékek (pl. Aldo Vandini) - hivatalos listákon nem találtam őket, nemhivatalos források többször említik őket állatokon nem tesztelő cégként.
 • Oriflame termékek (cégmérce alapján a PETA 2011-es nem tesztelő listáján szerepeltek. 2012-esen nincsenek, de mivel megalakulásuk óta (60-as évek) az erőszakmentességet vallják, kötve hiszem, hogy hirtelen rátértek volna) Tanácsadóknál kaphatók.
 • Rossmann saját termékek jelen információk szerint állatokon nem tewsztelltek, az alapanyagaik sem.
 • Stella Zrt. termékei - szintén csak saját céges adattal rendelkezünk egyelőre.
 • Yalia termékek (német) - nagyon bosszantó, hogy éppen az alacsony, vagy közép árkategóriás termékeket nem lehet a biztosan nem tesztelők listáján megtalálni, de elvileg ők sem tesztelnek, forrás:   Termékek: (1200-1500 körül egy sampon/balzsam, 800 Ft a fogkrém, ez sajnos biokozmetikumon belül jónak számít)
 • Egyes források szerint a Max Factor igazságtalanul szerepel a PETA tesztelő listán, mert egy ideje nem tesztelnek.

4. Tippek szerkesztőinktől, olvasóinktól a „zöld” és/vagy „cruelty-free” életmódhoz (folyamatosan gyűjtjük, kommentekbe is írhattok!)

Az Ökotárs Alapítvány könyve, tele hasznos információkkal, + tippekkel házi készítéshez: 

 • meskáról, kézművesektől rendelt szappanok, dezodorok állatkísérlet-mentesek és természetesek
 • Zöldboltos termékek, rendezvények (ahol az otthoni elkészítés megtanulható)
 • Mosáshoz: mosószóda, mosódió, mosószappan, erős foltokhoz: szódabikarbóna + só (dörzsölés)
 • Fogmosáshoz: fogpor
 • Öblítéshez: ecetes víz („ecetszaga sincs, mert másfél literes palackba töltök kb. egy decit, és felhúzom vízzel” - írta egy szerkesztőnk.)
 • Takarításhoz: bórax, vízkőoldásra: citromsav, ecet + szódabikarbóna, lefolyótisztításra: ecet + szódabikarbóna, zuhanytálca, mosdókagyló takarítása: szódabikarbóna, felmosáshoz: langyosvíz + ecet
 • Száraz arcbőrre: shea vaj, arcradír mézes kávézaccból
 • Dezodor: „vettem 100 g kakaóvajat, egy üveg jojobaolajat, meg 50 g cink-oxidot, összemelegítettem őket felforralt vízgőz fölött, és egy egészen okés deót kaptam. Ízlés szerint lehet illatosítani illóolajjal. Én citromfüvet tettem bele. Eddigi tudásom szerint a cink-oxid egyelőre nem mérgező.” (írta egy szerkesztőnk)
 • Házi hajbalzsam 1.: banán + sör -
 • Házi hajbalzsam 2.: Hajbalzsam: "1dl almaecet vagy sör, 1dl forró víz, 1 kiskanál avokádóolaj/búzacsíraolaj/kaméliamagolaj.
 • Az összetevőket alaposan rázd össze, és öblítsd át vele a hajad. Jó alaposan masszírozd át a még nedves és meleg hajadon. Nem kell lemosni, de ha zavar a sör illata (ami amúgy elillan), akkor meleg vízzel öblítsd át."  

5. joghurt + méz + kakaó, 4. tojás + méz

 

 

Kónya Melinda kiállítása a kozmetikai célú állatkísérletek ellen a Fogasházban

december 20, 2012 - 13:52
Kónya Melinda egyik képe.

Abból a gondolatból kiindulva, hogy az elnyomás különböző formái összefüggnek, és az erőszak elutasítása magában kell, hogy foglalja az állatkínzás elutasítását, régóta propagáljuk honlapunkon a tudatos vásárlást, használatára való áttérést. Így amikor megtudtuk, hogy a "Szépséged áldozatai" címmel kiállítja Kónya Melinda festményeit, a rendezvény felkeltette érdeklődésünket.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

Nők az állatkínzás ellen - okt. 4.: az Állatok Világnapja

október 03, 2011 - 23:00
Állatkínzás-ellenes tüntetés, 1919 (Forrás: Cruelty-Free International)

A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállásáért való küzdelem során a Nők Lázadása Csoport felületein olvasható hozzászólásokban is többször felmerült az az érv, hogy "míg a nőket nem védi semmi, állatvédelmi törvény bezzeg van." Ezt én - aki feminista vagyok ÉS állatvédő - egy nagyon rossz megközelítésnek gondolom. Hogy miért? Ezt szeretném elmondani okt. 4., az Állatok Világnapja alkalmából.

Anita Roddick angol üzletasszony, emberjogi aktivista, környezetvédő (1942–2007)

szeptember 06, 2015 - 18:30

Anita Perella 1942. október 23-án Littlehamptonban (Anglia) született olasz bevándorlócsaládban. Kívülálló, lázadó, erős igazságérzettel rendelkező kislányként emlékezett magára. Tanári oklevelének megszerzése után először egy izraeli kibucban tanított, majd szerencsét próbálni indult a világba. Dolgozott Genfben az ENSZ-nél, majd beutazta Tahitit, az Új-Hebridákat, Madagaszkárt, Ausztráliát, Dél-Afrikát és mindent, ami közben útbaesett.

Nadrágviselésért korbácsolás

szeptember 08, 2009 - 08:19
Lubna al-Hussein

Nem is olyan rég nagy nemzetközi nyilvánosságot kapott az a hír, miszerint egy malajziai nőt sörivás miatt botozásra ítélt a bíróság. Úgy tűnik, az iszlám világban nagyon népszerűek az ilyen büntetési formák, hiszen újabb botrány pattant ki, melyben korbácsolással fenyegetnek a hatóságok. Ezúttal azonban Szudánban. - Lakatos Lilla írása

Éva büntetése - globális kitekintés

január 25, 2011 - 11:31

Miközben a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájától hangos a „zöld sajtó”, arról már lényegesen kevesebb szó esik, hogy ezt a túlnépesedést úgy produkálja az emberiség, hogy közben demográfiailag 200 millió nő hiányzik a bolygóról. Az egészséges arány alapján 100 nőre 103 férfi születik, tehát lényegesen több nőnek kellene élnie a Földön, mint jelenleg. Ezek az adatok az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket sejtetik.

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" – szerzőnk válasza Jakab Andor blogbejegyzésére, avagy: Mennyit ér egy Nő?!

augusztus 15, 2011 - 11:54

A kérdés a közösségi oldalakon igen elterjedt és népszerűnek tűnő elolvasása után fogalmazódott meg bennem. Az író minden köntörfalazás nélkül hangot ad véleményének, mellyel, úgy tűnik, nincs egyedül, és sajnos számos állást kereső nő számára megszokott, hogy munkáltatóként nem alkalmazna női munkaerőt. Az indok egyszerű: nem éri meg!

Állatokon nem tesztelt termékek + tippek a zöld / cruelty-free életmódhoz (folyamatosan bővülő tartalom!) | Nőkért.hu

Hibaüzenet

 • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/nokert/public_html/includes/common.inc:2797) drupal_send_headers() függvényben (/home/nokert/public_html/includes/bootstrap.inc 1499 sor).
 • Error: Call to undefined function apc_delete() DrupalAPCCache->clear() függvényben (/home/nokert/public_html/sites/all/modules/apc/drupal_apc_cache.inc 289 sor).

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.