Tsitsi Dangarembga zimbabwei író (sz. 1959)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Tsitsi Dangarembga zimbabwei író (sz. 1959)

április 08, 2017 - 19:39

A modern afrikai klasszikusok legjobbjai között tartják számon. Az irodalom mellett a filmkészítés is foglalkoztatja. Munkáiban visszatérő motívum a patriarchális családmodell elnyomó természete, a nők öntudatra ébredése.   

Az egykori Rodéziában született, tanulmányainak jórészét Angliában végezte. Életrajzi elemeket is tartalmazó Nervous Conditions c. regénye 1989-ben elnyerte a Brit Nemzetközösségi Írók díját (Commonwealth Writers' Prize) és a mai napig a tizenkét legjobb afrikai regény között tartják számon. Utána egy ideig nem foglalkozott prózaírással, amikor ennek okáról kérdezték, Virginia Woolf hivatkozott. Végül 2006-ban írta meg a The Book of Not c. folytatást.

Néhány munkája:

  • The Letter;
  • She No Longer Weeps;
  • The Book of Not: A Sequel to Nervous Conditions.  
  • Film: Everyone's Child.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Assia Djebar algériai író, fordító, rendező, feminista (1936–2015)

augusztus 03, 2016 - 15:47

Fatima-Zohra Imalayen – ez a polgári neve – Észak-Afrika egyik legismertebb írója, franciául publikált. Apja haragjától tartva első regényét Assia Djebar álnéven adta ki, későbbi munkái is ezen a néven jelentek meg. Regényeken, verseken, színdarabokon kívül két filmet is készített. A muszlim nők helyzetét, társadalmi elismertségükért való küzdelmüket mutatja be. Feminista szellemű műveit különösen Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban népszerűek.

Pandita Ramabai indiai tanár, író, feminista (1858–1922) 

április 09, 2017 - 15:16

Az előkelő brahmin kasztból származott, apjátol széleskörű ismereteket kapott, a szanszkrit nyelvet is megtanulta. Szülei korai halála után 1880-ban férjhez ment, nem egészen két év múlva özvegyen maradt egy kislánnyal. Cikkeket írt, tanított és megalapította az Arya Mahila Samaj társaságot a nők, különösen az özvegyek helyzetének javítására, valamint a gyermekházasságok eltörlésére. 1883-ban angliai ösztöndíjat nyert, a Cheltenham Ladies' College-ban tanított szanszkritot. 3 évvel később Amerikába ment, ahol az oktatási rendszert tanulmányozta.

Flora Nwapa nigériai író (1931–1993) 

április 12, 2017 - 00:53

A modern afrikai irodalom anyjának szokták emlegetni. 1957-ben diplomázott az ibadani egyetemen, majd Edinburgh-ban végezte posztgraduális tanulmányait. Hazájába való visszatérése után több fontos posztot töltött be az egészségügyi és szociális minisztériumban. Első regénye, az Efuruangolul jelent meg és azonnal ismertté tette nevét. Műveiben a nők nézőpontjából mutatja be az ibok életét és szokásait. Az írás mellett a világ számos híres egyetemén tanított.