Csak az „IGEN!” jelent igent - Mi a szexuális zaklatás és a szexuális erőszak? Mit tehetünk ellenük?

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Csak az „IGEN!” jelent igent - Mi a szexuális zaklatás és a szexuális erőszak? Mit tehetünk ellenük?

november 15, 2015 - 23:25
Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára. Szexuális zaklatás történhet többek között az utcán, iskolában, munkahelyen, buliban, táborban, elkövetheti egy-egy személy vagy egy egész csoport is.

/Kép és szöveg: /

Mi a szexuális zaklatás?

Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára. Szexuális zaklatás történhet többek között az utcán, iskolában, munkahelyen, buliban, táborban, elkövetheti egy-egy személy vagy egy egész csoport is. 

A szexuális zaklatás típusai:

 • szóbeli: szexuális tartalmú viccek, megjegyzések, beszólások, nemkívánatos bókok
 • testi: lerántani valakiről a ruhát, zavarba ejtő módon megérinteni, elállni az útját a folyosón
 • vizuális: szexuális gesztusok, pornográf képek küldözgetése, vagy ilyen tartalmak közszemlére tétele
 • pszichológiai: tolakodó „udvarlás", szexuális tartalmú vagy vetkőzős játékok , a másik szexuális életéről való faggatózás, olyan légkört teremteni, ahol „ciki" nem résztvenni ezekben a beszélgetésekben vagy játékokban
 • „valamit valamiért": az elkövető tanár jobb jegyet kínál az áldozatnak, ha az lefekszik vele, vagy a főnök kirúgással fenyegeti az alkalmazottat, ha nem hajlandó "szexisen" öltözködni
A szexuális zaklatást sokszor nem veszik elég komolyan, pedig nagyon káros az áldozatra és az egész közösségre nézve. Ha ilyet tapasztalsz, jogod van nevén nevezni, tiltakozni ellene, beszélni róla másokkal és védelmet kérni. Nem kell egyedül megbirkóznod vele: fogj össze azokkal, akik szintén elszenvedői a zaklatásnak. tegyél panaszt! Ha támogatásra van szükséged, hívd a NANE Egyesület szexuális erőszak segélyvonalát!

Mi a szexuális erőszak?

Szexuális erőszaknak nevezzük, amikor valakit olyan szexuális tevékenységbe vonnak be, amit nem akar. Szexuális  erőszaknak számít többek között:

 • Minden nem kívánt érintés és csók;
 • Valakit vonakodása vagy bizonytalansága ellenére rávenni a szexre, vagy azon belül olyan tevékenységre, amire nem vágyik (pl. orális, anális szex, vagy durva szex);
 • A nem kívánt terhesség és szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés (óvszerhasználat) megtagadása;
 • Minden szexuális tevékenység olyan emberrel, aki bármilyen okból nem képes egyértelműen kifejezni az akaratát (pl. alkohol, drog, gyógyszerek hatása alatt áll, alszik vagy eszméletlen);
 • A fentiekre tett kísérlet.

Az elkövetőkről

A tévhitekkel ellentétben a legtöbb szexuális erőszak nem az utcán, hanem az áldozat által ismert helyen történik, és többnyire olyasvalaki követi el, akit az áldozat ismer, és akiben bízik (pl. partner, tanár, családtag, barát, munkatárs). Ha a szexuális erőszak egy randin történik, azt randierőszaknak hívjuk, ha párkapcsolatban, akkor párkapcsolaton belüli szexuális erőszaknak. A gyermekkel szemben elkövetett szexuális erőszakot szexuális visszaélésnek is nevezzük. Amikor egy családtag vagy gondviselő követ el szexuális erőszakot (főként gyerekek és fiatalok ellen), azt incesztusnak nevezzük. Szexuális erőszakot a leggyakrabban gyerekeket és nőket ér férfiak részéről, de akár felnőtt férfiak is áldozattá válhatnak, ez elkövető pedig lehet azonos nemű is. Bárki válhat szexuális erőszak áldozatává, a képességeitől, személyiségétől, külsejétől, értékrendjétől és szokásaitól függetlenül.
 
Az elkövető a következő eszközöket vetheti be: 
 • fenyegetést, zsarolást (pl. azt mondja, megöli, megcsonkítja, mások előtt megalázza az áldozatot, ha nem megy bele a szexbe, vagy elhagyja a partnerét, ha nem engedelmeskedik) 
 • a saját pozícióját, tekintélyét (pl. idősebb, vagy az áldozatnál feljebb áll a hierarchiában: tanár, vezető) 
 • manipulációt, nyaggatást (pl. sokáig úgy tesz, mintha csak barátkozni vagy segíteni akarna, így férkőzik az áldozat bizalmába, különböző "érvekkel" próbálja meggyőzni a másikat, az elutasítás ellenére újra meg újra próbálkozik) 
 • az áldozat beleegyezésre nem képes állapotát (pl. mert ő maga leitatta, vagy az áldozat drogot fogyasztott, épp alszik, esetleg érzelmileg nagyon feldúlt állapotban) 
 • fizikai erőszakot vagy kényszerítést (pl. lefogja, bezárja, megüti az áldozatot) 
Így hangzik a zsarolás és a manipuláció
 
Ha a lent felsorolt példákhoz hasonló mondatokat hallasz, valószínűleg akaratod  ellenére igyekeznek rávenni valamilyen szexuális tevékenységre. Ha a mondatokat te magad mondod, azonnal abba kell hagynod a zsarolást és manipulációt! Ha valaki szexelni szeretne veled, azt jelezni fogja, nincs jogod rávenni a másikat semmi olyasmire, amire ő nem vágyik.
  „Ne csináld már, szörnyen fáj a herém, ha felizgatnak és nem mehetek el.” 
  „Fizettem az italokat meg a taxit, jár valami cserébe.” 
  „Iszonyúan beindít, ha megcsókolsz, persze, hogy nem bírok magammal.” 
  „Látom, már nem is kívánsz. Semmi értelme akkor együtt lennünk.” 
  „Te mindenkivel lefekszel, miért pont velem nem?”   
  „Eddig minden barátnőm élvezte az anális szexet, neked is tetszeni fog.” 
  „Csak egy kicsit hadd simogassalak…”
 
Mindig jogod van visszautasítani a másik kezdeményezését! Semmilyen körülmények között nem kell olyan szexuális tevékenységben részt venned, amire nem vágysz! A szex feltétele, hogy minden résztvevő akarja!
 
A szexuális erőszakot úgy kerülhetjük el, ha mindig csak olyat teszünk, amit mindegyik résztvevő akar önmagáért a szex öröméért és nem másért. A „nem”-et természetesen mindig tiszteletben kell tartanod, akár szavakkal, akár a testével fejezi ki a másik (például arrébb teszi a kezed vagy elhúzódik), de ez még nem elég.  Csak olyan beleegyezés esetén szabad elkezdened vagy folytatnod bármilyen szexuális tevékenységet, ami:
 1. aktív, egyértelmű és lelkes:  Az, hogy a partnered nem tiltakozik, nem jelenti azt, hogy a beleegyezését adta. Várd meg, amíg ő is kezdeményez, figyelj rá, hogy élvezi-e, amit csináltok, és ha valami újba kezdenél, kérdezd meg, szeretné-e. Ha bizonytalan, azonnal állj le! Csak az  „IGEN!” jelent igent! 
 2. egyenlő helyzetben született: Aki kiskorú, részeg, alszik, vagy bármi más miatt alárendelt vagy kiszolgáltatott helyzetben van, az nem tud valódi beleegyezést adni. Ilyen esetekben sosem szabad kezdeményezni!
 3. szabad döntés eredménye: Az „igen” csak akkor érvényes, ha szabadon mondhatunk nemet is. Aki nem belülről fakadó vágyból, hanem félelemből, nyomás alatt, győzködés, manipuláció vagy zsarolás hatására megy bele valamibe, az valójában nem adta a beleegyezését.
 4. folyamatos: Újra meg újra meg kell bizonyosodnod arról, hogy a másik élvezi és akarja, amit csináltok! Akkor is, ha jártok, akkor is, ha korábban már csináltátok, akkor is, ha valami másba már beleegyezett, és akkor is, ha az elején azt mondta, szeretné. Ha valami újba kezdenél, mindig győződj meg róla, hogy a partnered is akarja! Amint bármelyikőtöknek elmegy a kedve vagy meggondolja magát, azonnal le kell állnotok!   

nem=NEM

[csend]=NEM 

talán=NEM   

később=NEM  

nem tudom=NEM   

ha ennyire akarod…=NEM   

IGEN!=IGEN


Ha a fenti feltételek nem teljesülnek és te mégis folytatod a szexuális tevékenységet, azzal szexuális erőszakot követsz el!

Hogyan beszéljek róla?

Elsőre talán zavarba ejtőnek tűnhet az ötlet, de ha szex előtt és közben is beszéltek arról, mit szeretnétek és mit nem, sokkal élvezetesebb és biztonságosabb lesz az együttlét. Akár el is próbálhatod magadban, te hogyan kérdeznéd meg a partnered, hogyan mondanál igent és nemet legszívesebben.
 
Néhány ötlet:
 •    „Lenne kedved lefeküdni velem?” 
 •    „Ez jó érzés? Hol a legjobb?” 
 •    „Mi az, ami felizgat?” 
 •    „Szeretnéd, ha…?” 
 •    „Igen, folytassuk!”   
 •    „Nagyon élvezem azt, hogy...” 
 •    „Ez most nem esik jól.” 
 •    „Szeretni szoktam, amikor… de most nincs kedvem hozzá.”

Honnan vehetem észre, hogy veszélyben vagyok?

Agyunk egy nagyon érzékeny műszer, ami rengeteg tapasztalatot összegez, és olyan jeleket is számításba vesz, amiket abban a pillanatban tudatosan nem is észlelünk. Ha veszélyben vagyunk, számíthatunk rá, hogy azt valamilyen módon érzékelni fogjuk, például:
 • Van egy visszatérő rossz érzésünk („Mindig furán érzem magam a társaságában.”)
 • Ingerültek leszünk („Mi a francért megyünk erre? Mondtam, hogy nem szeretnék.”)
 • Megérzésünk támad („Ki kellene szállnom a kocsiból.”)
 • Kételkedni, gyanakodni kezdünk („Szerintem nem mond igazat.”)
 • Félelmet érzünk.
A félelem, még ha nem is tudjuk biztosan, hogy miért érezzük, egy olyan jel, amit nem jó figyelmen kívül hagyni. Igyekezzünk ilyenkor segítséget kérni, megvédeni magunkat vagy kilépni a helyzetből, még ha mások emiatt furcsán is néznek ránk!  Vegyük komolyan a megérzéseinket, mert segítenek elkerülni a veszélyt! 

Mit tehetek, ha veszélyben vagyok?

Amikor veszély fenyeget, agyunk másik üzemmódba kapcsol, ezért nem ugyanúgy reagálunk és hozunk döntéseket, mint amikor nyugodtan át tudjuk gondolni, mi a teendő. Szexuális erőszak esetén például nagyon gyakori, természetes reakció a lefagyás, amikor az embert megbénítja a félelem és képtelen cselekedni. Csökkenti a lefagyás esélyét, ha előre átgondoljuk, mihez tudunk kezdeni egy ilyen helyzetben, még jobb, ha önvédelmi tanfolyamon vagy barátokkal el is gyakoroljuk. Ha megpróbálunk védekezni, azzal jó eséllyel elvesszük a támadó kedvét a további próbálkozástól. 
 
Néhány ötlet:
 • segítségkérés telefonon vagy egy arra járót megszólítva
 • határozott tiltakozás (pl. „Azonnal hagyd abba!”)
 • kiabálás, fenyegetés, hangos jelenet (pl. „Segítség, tűz van!”)
 • karmolás, ütés (tárggyal vagy anélkül), rúgás, harapás
 • mihamarabbi, minél gyorsabb menekülés
A legfontosabb azonban, hogy az áldozatnak akkor sem kell magát hibáztatnia vagy szégyenkeznie, ha a félelem vagy bármi más miatt egyáltalán nem volt lehetősége védekezni. A szexuális erőszak mindig csakis az elkövető felelőssége!

Mit tehetek, ha szexuális erőszak áldozata lettem?

Ha szexuális erőszakot követtek el veled szemben, jogod van az védelemhez, támogatáshoz és igazságszolgáltatáshoz! Senkinek nincs joga ilyet tenni mással, a felelősség mindig az elkövetőé, sosem az áldozaté. A szexuális erőszak legtöbb formáját törvény is tiltja. Ha bántottak, a következőket teheted:
 • Keress egy biztonságos helyet!
 • Hívd a rendőrséget vagy a mentőket! Ők jó esetben igazságügyi orvosszakértőhöz irányítanak, aki megfelelően tudja a bizonyítékokat rögzíteni. Ezért is fontos, hogy ne hozd rendbe magad, ne fürödj meg, vagy öltözz át, hiszen ezzel bizonyítékok vesznek el. Ez ilyenkor nagyon nehéz lehet, de ha úgy döntesz, hogy feljelentést teszel, szükséged lesz a bizonyítékokra.
 • Beszélj valakivel, aki közel áll hozzád, és megbízol benne! A szexuális erőszak semmiképpen sem a te hibád, jogod van a támogatásra!
 • A szexuális erőszaknak a legtöbbször súlyos testi-lelki hatásai vannak, ezért kérj segítséget! Létezik egy segélyvonal kifejezetten szexuális erőszak áldozatainak, ahol képzett női segítőkkel beszélhetsz.
A KERET Koalíció és a NANE Egyesület szexuális erőszak segélyvonala:
06-30-982-5469 
 
hívható pénteken 10 és 14 óra között 
 
(Az illusztrációért köszönet Vitéz Petrának.)

 

 

Szeméremsértés vs. szexuális erőszak - a NANE és a PATENT nyílt levele

május 19, 2014 - 17:29

 

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület NYÍLT LEVELE a Nógrád Megyei Főügyészség Balassagyarmati Járási Ügyészség részére

Május 16-án a sajtóban megjelent egy, a Nógrád Megyei Főügyészség által kiadott sajtóközlemény "Tilosba tévedt férj" címmel, mely beszámolt arról, hogy egy 61 éves férfi a felesége 11 éves tanítványával szexuálisan visszaélt. A Főügyészség sajtóközleménye szerint az elkövető ellen "szeméremsértés" vétsége miatt emeltek vádat. Ennek büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, minimum büntetési tétel nélkül.

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére

szeptember 23, 2009 - 22:19

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére, vasárnapra, Budapesten. A demonstráció célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a családon belüli erőszak köztünk van, és az elkövetők elleni fellépés közös felelősségünk.

Feminista Közösségi Est, 2012. dec. 9. – beszámoló

december 11, 2012 - 11:54
A Nőkért Egyesület néhány régi és új tagja a Közösségi Est után: Nádasi Eszter, Elekes Irén Borbála, Antoni Rita, Barna Emília, Békés Dóra, Szatmári Réka
A Feminista Közösségi Estre a rendezvénysorozat keretében került sor a szervezésében dec. 9-én, szombaton a Toldi Moziban. Az érdeklődés igen nagy volt, a nagyterem zsúfolásig megtelt, sokaknak már csak állóhely jutott. Több korosztályból képviseltették magukat nők és férfiak, néhányan a gyerekeiket is elhozták. 

MEGHÍVÓ - NANE

október 08, 2009 - 08:50

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület a rendőrséggel együttműködve közös akciót szervez, mellyel arra buzdítja a lakosságot, hogy lépjenek fel a párkapcsolaton belüli és a családon belüli erőszak ellen, álljanak ki az áldozatok mellett és ítéljék el a bántalmazók tetteit.

"Kövessük a lengyel példát!" - 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen, záró sajtóközlemény

december 11, 2012 - 13:44

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és alulírott tagszervezetei üdvözlik a lengyel kormány azon döntését, hogy aláírja az Európa Tanácsnak a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Egyezményét. Mivel Magyarország még mindig nincs az Egyezményt aláírók között, várjuk a magyar kormány nyilatkozatát arról, hogy követi-e a lengyel példát, tervezi-e az Egyezmény aláírását.   

Nem megfelelő a családon belüli erőszak tényállásának beterjesztett szövegjavaslata

május 16, 2013 - 15:10

2013.05.16. A Patent Egyesület sajtóközleménye

A témával foglalkozó nőszervezetek szerint a hozzátartozó bántalmazása tényállás tervezete nem kompromisszumos és nem megoldás. Továbbá felháborodással követik a tervezet parlamenti vitájában elhangzó képviselői megnyilvánulásokat.

A rendőrség videójának visszavonásáért tüntettek - Antoni Rita Tóth Györgyivel a Mokkában

december 02, 2014 - 00:00

Több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a nőkkel szemben tanúsított erőszak ellen. Sokan azért érkeztek a tüntetésre, mert úgy érezték a rendőrség olyan videót készített, amik az áldozatot teszik felelőssé azért, ha bántják őket. Antoni Rita, a vasárnap tartott rendezvény egyik szervezője és a Nőkért Egyesület elnöke, valamint Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa elmondták, mi a probléma a videó tartalmával. 

Újabb porhintés? - az áldozatvédő szervezetek kifogásolják Balog Zoltán határozati javaslatát

június 11, 2015 - 10:29
Balog Zoltán (Fotó: Thaler Tamás)

A nőszervezetek a sajtóból értesültek arról, hogy Balog Zoltán miniszter országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról. Nem csak a hír maga ért váratlanul, de a határozati javaslat célját és koncepcióját sem értjük igazán, a tartalmát pedig több ponton aggályosnak találjuk.

"A szeretet nem érzés, hanem viselkedés"

november 21, 2009 - 10:35

A könyvajánló, melyet Susan Forward idézetével vezettem be, a NANÉtól érkezett.

Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret!
Vagy csak uralkodni akar?

Ez a könyv nem szokványos önsegítô kiadvány. A legtöbb írás, amely rossz kapcsolatban élô nôknek szól, akkor akar segíteni, amikor már túl késô. Akkor, amikor a nô már érzelmileg, anyagilag és praktikus dolgokban is függ a neki fájdalmat okozó férfitól, alacsony az önértékelése, és hozzászokott ahhoz, hogy a párja szabja meg, mit csináljon.

Egymilliárd nő ébredése: világméretű tánc a nőket sújtó erőszak ellen - beszámoló fotógalériával

február 16, 2013 - 18:27
KATTINTS A KÉPRE a fotógaléria megtekintéséhez!

A One Billion Rising (központi kampányfilm i, vigyázat, elég megrázó!) – amely magyarul az Egymilliárd Nő Ébredése nevet kapta – globális figyelemfelhívó akció: tiltakozás a nőket sújtó erőszak ellen, amely a világon minden harmadik nőt ér élete során. A Föld lakosságára lebontva ez éppen egymilliárd nő – értük táncoltunk február 14-én Magyarország több településén és a világ több mint 200 országában.

16 AKCIÓNAP A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN (nov. 25. - dec. 10.) - Képeslapok minden napra

november 25, 2009 - 18:25
November 25. és december 10. között minden nap egy-egy, nőknek, illetve férfiaknak szóló képeslap jelenik meg az interneten. Az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen szervezői ezen képeslap-sorozattal szeretnék felhívni a bántalmazott nők helyzetére és a bántalmazó férfiak felelősségére a figyelmet. A képeslapokon a bántalmazás hátterében álló gondolatok olvashatóak, kiegészítve az érintettekkel dolgozók véleményével. Kérjük, hogy a képeslapjaink továbbküldésével járuljon hozzá az áldozatok támogatásához!