Miért nem elég a tüntetés?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért nem elég a tüntetés?

szeptember 16, 2012 - 19:34

Részt vettem már néhány demonstráción, tüntetésen, és feministaként fontosnak is tartom a véleménynyilvánítás ilyen formáját is; vasárnap is ott leszek a Kossuth téren. Ennek ellenére napok óta gyanakvással és kétkedéssel figyelem az eseményeket, hozzászólásokat. Elsőre pozitívnak tűnhet, hogy ilyen sok ember háborodott fel Varga István nőgyűlölő kijelentésén és a többi képviselő cinikus viselkedésén, de nem hiszem, hogy ez a rengeteg nő és férfi tényleg tisztában lenne azzal, miről is van szó.

Nem gondolom, hogy mindenkinek bántalmazott nőket, családokat kellene befogadnia vagy lelkileg támogatni, ez ebben a társadalomban elsősorban különböző intézmények, szervezetek, illetve a pszichológusok dolga, vagyis nem egyéni feladat. Viszont vannak dolgok, amiket mindenkinek meg kellene tennie ahhoz, hogy a bántalmazás megszűnjön:

Mivel a legtöbb ember valamilyen szinten érintett a családon belüli erőszakban (bántották gyerekkorában vagy életében legalább egyszer bántalmazó kapcsolatban élt), a legfontosabb, hogy feldolgozza ezt a traumát, amennyire csak lehet. Aki nem tud empatizálni saját gyerekkori „énjével”, és nem érzi át saját szomorúságát, dühét amiatt, hogy szülei rendszeresen megalázták, lerombolták az önbizalmát, magára hagyták, esetleg verték vagy megerőszakolták, az más bántalmazottakkal sem fog tudni együtt érezni. Bizonyított az is, hogy az ilyen ember saját gyerekeit is nagy eséllyel bántja majd, és így adódik tovább generációról generációra a bántalmazás.

 

Az interneten és a könyvtárakban ma már több szakirodalom is rendelkezésre áll magyarul is a témában (lásd pl. http://www.nane.hu/kiadvanyok/kezikonyvek.html), érdemes ezekből tájékozódni, mielőtt valaki akár hibáztatja az áldozatokat, akár látszólag támogatóan áll hozzájuk, miközben nincs tisztában a bántalmazás természetével és hatásaival.

Tudatosítani kell, hogy a családon belüli erőszak az ún. „hétköznapi hímsovinizmussal” kezdődik (http://www.stop-ferfieroszak.hu/hetkoznapi-himsovinizmus), vagyis olyan magatartásformákkal, amiket a társadalom nagy része elfogad és támogat. Ezzel összefüggésben a természetesnek vett hierarchiák, nemi és egyéb szerepek is támogatják a „gyengébb” csoportok (nők és gyerekek) megkülönböztetését, elnyomását. Vagyis a probléma nem egyes képviselőkkel, a kormánnyal vagy a parlamenttel van, hanem az egész rendszerrel, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az előző kormányok sem tettek semmit. A rendszer ellen persze egyénileg nem sokat tehetünk, de minél inkább átlátjuk, annál kevésbé dőlünk be a hatalmon levőknek.

Egy ideális társadalomban nem a törvénytől való félelem tartja vissza a bántalmazókat, hanem az, hogy nem tehetik meg, nem érdekük, hogy bántalmazzanak. A gyerek nincs kiszolgáltatva a szülőnek csak azért, mert gyengébb nála és függ tőle. A felnőttek felelősséget vállalnak a tetteikért, és nem hivatkoznak arra, hogy azért bántanak valakit, mert „nincs más eszköz”, mert „fegyelmezni kell” vagy mert nem tudják máshogy „levezetni” a dühüket. Ha mégis ezt teszik (bántalmaznak vagy igazolják a bántalmazást), a többség elfogadhatatlannak tartja a viselkedésüket és kiközösíti őket ahelyett, hogy mentegetné őket, megbocsátana nekik. Ha valaki tényleg meg akar változni és tesz is ezért, akkor visszatérhet a társadalomba.
 
Mivel nem ebben az ideális társadalomban élünk, szükség van tüntetésekre, törvényre, de önmagában mindegyik nagyon kevés. Örülnék annak, ha nem egy napra korlátozódna ez a „lázadás”, hanem valódi egyéni és társadalmi változást hozna magával. Sajnos nem hiszem, hogy ez meg fog történni.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Miért nem jó a "családon belüli erőszak" kifejezés?

szeptember 17, 2012 - 23:07
Állítólag a cselekmény ilyetén megnevezése negatív dolgot társít a magasztos család fogalomhoz. Értehetetlen  szemforgatásnak látom ezt:
elkövetni nem annyira ciki, de nevén nevezni, azt igen. Olyasvalaminek érzem, mint a kliens háttérben maradását. Habár ő a főbűnös, mégsem szabad róla beszélni.
 

Kirakat és kabaré: a mai "női" esélyegyenlőségi albizottsági ülés

április 16, 2013 - 18:16
Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság A nők esélyegyenlőségével foglalkozó albizottságának mai - ahol civil megfigyelőként részt vettek többek közt a Magyar Nők Szövetsége, a PATENT Egyesület és a Nőkért Egyesület, valamint a "Változást a Nőkkel!" civil női kerekasztal képviselői - tájékoztatót hallhattunk a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatos törvénytervezetről.

"Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben" - Péterfy-Novák Éva (Nők a Pályán) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 15:56
Péterfy-Novák Éva (Fotó: Csöre András)
A látszat az, mintha fel lehetne lélegezni. De ez, ismétlem, csak a látszat.

Semmi sincs megoldva.

Varga Pityu nem csak egy ül a Parlamentben.

A mondataival az ország férfilakosságának nyilván jelentős része egyet ért.

Varga Istvánok tíz, és százezreivel, millióival kell még megértetni, hogy mért szalonképtelen, mért felháborító, miért vérlázító az a gondolkodás, amit képviselnek.

Már régen foglalkozni kellett volna a nők helyzetének tarthatatlanságával, akkor most nem jutottunk volna idáig.

Jó, de még nem elég - Nőszervezetek közleménye a családon belüli erőszak hétfőn elfogadott új büntető tényállásáról

június 05, 2013 - 15:27

2013. június 5. - A nőszervezetek üdvözlik, hogy a “kapcsolati erőszak” elnevezésű tényállás elfogadásával a törvényhozók megerősítették, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy, és hogy az e körbe tartozó cselekmények bűncselekmények, amelyek ellen az államnak kötelessége fellépni.

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Aláírásgyűjtés: emlékeztető

július 23, 2010 - 15:35

Kirakom külön posztba is, hogy ne sikkadjon el a hozzászólások között.

 

Ne feledjeték, hogy közeledik a leadási határidő, 2010. augusztus 3. (Az index.hu cikkében augusztus 5-e áll, de a hivatalos honlapon 3-a áll.). Arról a kampányról van szó, melyet Halász Pálma kezdeményezett, azért, hogy önálló törvényi tényállás legyen a családon belüli erőszak ellen.

" Várjuk, hogy a dinoszauruszokkal együtt a nőgyűlölet is kihaljon!" - Tanos Áron (Magyar Szolidaritás Mozgalom) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 24, 2012 - 14:34
Tanos Áron (Fotó: Ökrös Attila)
Ma Székely Sándor beszélt volna, de otthon ápolja a beteg feleségét.

Tanos Áron vagyok, 25 éves, párkapcsolatban élő, gyermektelen férfi, és nem verem a barátnőmet, vagy a szüleimet. Pedig valószínűleg kéne, hiszen, a Fidesz-KDNP vonatkozó kutatásaiból az derül ki, hogy minél több gyerek van a családban, annál ritkább a családon belüli erőszak.

A neveltetésemnek köszönhetően nem fogom verni a gyerekeimet és a feleségemet.

Nincs szükségem arra, hogy állandóan azt demonstráljam: férfi vagyok, erős vagyok, hatalmas vagyok.

Én jól érzem magam a bőrömben.

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.