Tavaszi feladat: gyűjtsünk egyenrangú párokat!

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Tavaszi feladat: gyűjtsünk egyenrangú párokat!

március 18, 2012 - 12:49
Kedves olvasóink már minden bizonnyal észrevették gyűjtési, listázási hajlamainkat a illetve az esetében :), sőt megpróbáltuk összeszedni a társadalomhoz sokat hozzátevő, de gyermektelen embereket is. Ezúttal a kissé hervasztó Ákos-interjú sugalmazására arra gondoltam, gyűjtsünk emberileg és szakmailag egyenrangú párokat, olyanokat, ahol egyik sem rendelte alá magát a másik karrierjének, hanem mind a ketten, segítve, támogatva, ösztönözve egymást, egyforma fontosságú tudósokként, alkotókként stb. érvényesültek. Ellenpéldából sajnos rengeteg van, de én arra gondoltam, a biztató, felemelő pozitív példákat gyűjtsük össze!Írhattok példákat a múltból, jelenből, bármilyen szakmai, művészeti ágból. Jöhetnek akár sportolók, politikusok, üzletemberek is!
 
Várjuk a példákat a következő gondolat jegyében:
 
"Ne a párt tekintse a társadalom egységnek, zárt sejtnek, hanem mindenekelőtt az egyén mint olyan váljék a társadalom szerves részévé, bontakoztassa ki önerejéből lehetőségeit, s ezáltal váltsa meg jogát arra, hogy nagylelkű és önzetlen kapcsolatot építsen ki egy másik, ugyancsak közösség tagjává ért egyénnel - olyan kapcsolatot, mely tehát két szabadság kölcsönös elismerésére épül." (Simone de Beauvoir, A második nem, 367.)

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Láthatatlan munka, láthatatlan összefüggések: igenis számít, hogy ki mennyit mosogat

április 02, 2013 - 13:18
Ma van a láthatatlan munka világnapja. "A láthatatlan munkát többnyire nők végzik el: a magyar nők átlagosan heti tíz órával többet töltenek csecsemőgondozással, gyerekneveléssel, hat órával többet főzéssel és házimunkával a férfiaknál. Még akkor is több fizetetlen munkát végeznek a magyar nők (és ez ellen nincs is különösebb kifogásuk), ha ők a kenyérkesők a családban, és a férfi munkanélküli" - olvashatjuk egy, az alkalomból megjelent ben.

Egy lehetséges alternatíva – a tudatos gyermektelenség

április 22, 2011 - 14:19
Illusztráció (Kép: Jánosi-Mózes Tibor)

Ez az írás nem a meggyőzésről szól. Trendekről, vagy az általános gyermekvállalási kedv csökkenéséről sem szeretnék beszélni, mert bár sokan vallják magukénak azt a gondolatot, miszerint ebbe a rideg és kiszámíthatatlan világba nem jó gyereket szülni, a tudatos gyermektelenség nem pusztán ebből eredeztethető, és nem is az utóbbi évek gazdasági-társadalmi problémái hívták életre. Sőt, a róla való diskurzus is jó pár évtizedes, és irodalmi példákat is említhetnék már a 20. század elejéről.