Anna Freud pszichiáter (1895–1982)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Anna Freud pszichiáter (1895–1982)

május 30, 2015 - 22:54
Sigmund Freud legkisebb leánya. Úttörő tevékenységet fejtett ki a gyermekpszichiátria területén.
Sigmund Freud legkisebb leánya. Bécsben tanult, az egyetem elvégzése után apjával dolgozott.
 
Úttörő tevékenységet fejtett ki a gyermekpszichiátria területén. Első könyve 1927-en jelent meg Einführung in die Technik der Kinderanalyse (Bevezetés a gyermekek analízisébe) címmel. 1936-ban publikálta Das Ich und die Abwehrmechanismen (Az én és az elhárítómechanizmusok) című könyvét, amelyet a modern pszichiátria egyik alapművének tekintenek a szakmában. 
 
1938-ban apjával együtt Angliába emigrált, ahol alapítója és igazgatója volt a Hampstead Child Therapy Course and Clinic-nek. A háború éveiben amerikai kollegájával, Dorothy Burlingham-el a háborúnak a gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta az általa létrehozott The Hampstead War Nursery-ben, ahol több mint 80 gyereket kezeltek. 
 
Anna 1982-ben bekövetkezett haláláig volt igazgatója az általa alapított gyermekklinikának, melyet halála után The Anna Freud Center-nek neveztek el. Londoni otthonát, végakaratának megfelelően, apja emlékére Freud Múzeummá alakították át.
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Elsie Maud Inglis (1864–1917) skót orvos, feminista

december 04, 2010 - 12:26
Elsie Inglis

Elsie Inglis 1864-ben, Indiában született, tíz éves, amikor szüleivel és testvéreivel visszatértek a skóciai Edinburgh-ba. Az élénk, jóeszű kislány orvos akart lenni. Skóciában a XIX. század nyolcvanas éveiben már járhattak nők egyetemre, ha nem is könnyen. Nem lehettek egy csoportban férfiakkal, gyakorlatot nem végezhettek ugyanazon az osztályon, jóval magasabb tandíjat kellett fizetniük, mint a férfiaknak. A szülők, Harriet és John Inglis művelt, széleslátókörű emberek, alapos nevelést biztosítottak valamennyi gyereküknek.

Megakadályozta Juhász Gyula öngyilkosságát...

január 26, 2011 - 14:14

...majd maga is öngyilkos lett.

Klima Ilona és Juhász Gyula fiatalkori barátok voltak, a költő rajongott érte, és valószínűleg neki írta Strófák c. költeményét:

"Ó, álmaimnak tündérkirálynője,
Uralkodjál örökké lelkemen,
Engedd, hogy szívem álmát rólad szője,
Habár ez álom lenne szemfedője,
És hervadása ez a szerelem!

Te csak ragyogj tündéri szépségedben,
Míg én a szürkeségbe olvadok,
Míg egyre szebben, egyre ékesebben,
A te örök bájadtól ihletetten,
Fényt szórnak rád e lángoló dalok."

Aletta Jacobs, holland orvos, feminista (1854–1929)

július 05, 2011 - 11:07

Abraham Jacobs orvos és felesége, Anna de Jongh 6 lányt és 6 fiút nevelt fel abban a meggyőződésben, hogy az iskolázottság, a tudás egyformán megilleti őket. A XIX. század végén Hollandiában a lányok modern nyelveket, művészetet, zenét, kézimunkát és jómodort tanultak, az egyetemi tanulmányokra készülő fiúk pedig matematikát, történelmet, latint és görögöt. Jacobs doktor meggyőzte a helyi középiskola vezetőjét, engedje be Alettát az órákra, hogy fel tudjon készülni az egyetemi tanulmányokra.