Hétvégi zeneposzt: Cross-dressing

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hétvégi zeneposzt: Cross-dressing

február 25, 2012 - 13:17
A héten jelent meg a cikk az oldalunkon a . Mostani  zeneválogatásunk is ehhez kapcsolódik. A könnyűzene világában természetes, hogy extravagánsan, figyelemfelkeltően öltöznek az előadók, nem feltétlen van bármiféle világnézet vagy meggyőződés a ruházat választása miatt, van, aki csak azért öltözik férfi létére nőnek, hogy érdekessé tegye magát. Kiderült rengeteg ilyen együttes/előadó van, úgyhogy szokatlanul hosszú válogatás következik. És természetesen várjuk a kommentekben az olvasók kedvenceit.
 
A képen a japán Ayabie együttes látható, ők ajapán visual key egyik képviselői. Náluk nem feltétel a cross-dressing, de maga a zenei stílus nagyban épít a különeges színpadi megjelenésre, ezért gyakran öltöznek női ruhába, vagy androgünnek
Kellemes zenehallgatást, jó hétvégét kívánok mindenkinek!
 
 
 
1. Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This)

Annie Lennox meg lett említve a cikkben. Szerintem nagyon nőies ebben a ruhában.

 
 
 
2. Queen: I want to break free
 
A Queen híres-hírhedt videóklipje, amelyet az MTV egészen 1991-ig, vagyis Mercury haláláig nem játszott le. Pedig az alapötlet meglehetősen ártatlan volt: a dobos Roger Taylornak támadt az az ötlete, hogy a Coronation Street című, Angliában évtizedek óta népszerű szappanopera női tagjait játsszák el. Amerika bizonyos területein azonban nem jött át a poén, számukra ugyanis elfogadhatatlan volt az a tény, hogy férfiak női ruhába öltözve parádézzanak.
 
 
4. Culture Club - Do You Really Want To Hurt Me

A cross-dressingről nekem kapásból Boy George és az együttese, a Culture Club jutott eszembe. Kereskedelmi rádiók által agyonjátszott szám.

 

 

 
5. Dead or Alive - You Spin Me Round (Like a Record)

Úgy látszik, az 1980-as években sokaknak bejött ez a keresztöltözés. Az együttes ezzel a számmal ért el komoly sikereket, utána már nem. Azért jó kis dal ez.

 
 
 
6. Shania Twain - Man! I Feel Like A Woman

Ezen sláger c. számához készült videóklipjének parafrázisa, csak éppen itt az énekesnő körül állnak lesímitott hajú férfiak. Shaina Twain pedig férfiból átvetkőzik nővé.

 
 
 
7. Lady Gaga: Yoü and I

Nem hiányozhat a listáról az extrém ruházatú énekesnő sem. A klipben felbukkan alteregoja, Jo Calderone is!

 
 
8. CocoRosie - Lemonade

Szakállas nénikék. Amúgy két nővérből álló formáció az Egyesült Államokból. Nekem bejön.

 
 
 
9. Aerosmith - Dude (Looks Like A Lady)

Bár az Aerosmith tagjai szeretnek extrémen öltözködni, és az énekes Steven Tylernek is elég sajátos a szinpadi tánca, azonban ez a dal most témája miatt került föl a listánkra. Hogy a hogyan keletkezett, arról kicsit zavaros információkat találtam, talán a legbiztosabbnak az tűnik, hogy a Mötley Crüe énekese, a nőies kinézetű Vince Neil ihlette, aki minden mondatát kezdte úgy, hogy "Haver... (Dude)". Állítólag buktak rá a nők.

 
 
 
10. The Kinks: Lola

A feltöltő leírása: "Igen, a dal egy transzvesztitáról szól (Candy Darling). És nem akarok emiatt ellenséges vagy bármilyen gyűlölködő/goromba/ostoba megjegyzést a videó alatt. Ha nem tetszik a dal, ne hallgasd meg, és akadj le az oldalról. Köszönöm (és élvezzétek)."

 
 
11. Green Day - King For A Day

Egy kissrácról szól, aki -míg az anyja vásárol- feltúrja a ruhásszekrényt, és átöltözik női ruhákba, aztán később az apja terápiára küldi, mert "azt gondolja, nem vagyok igazi férfi".

 
 
 
12. Verka Serduchka: "Dancing lasha tumbai"

Verka Serduchka figuráját Andrej Danilko, ukrán komikus találta ki, és szép karriert futott be vele, indult ezzel a dallal a 2007-es Eurovíziós Dafesztiválon is. Fellépésvel hazájában nem mindenki értett egyet, sokaknak nem is az volt a fő bajuk, hogy egy nőnek öltözött féri ökörködik a színpadon, hanem hogy a refrén "lasha tumbai" olyan, mintha azt mondaná, hogy "Russia Goodbye" (azaz viszlát, Oroszország).
Magára a dalra egy, a versennyel foglalkozó német blogon akadtam rá, ahol az írója azon háborgott, hogy hogy gondolta ezt Ukrajna, ennek semmi értelme, ilyen mondat, hogy "mir ist nix verstehen" nincs a német nyelvben... Nekem mindenesetre tetszett, ez valamiféle káeurópai humor lehet; és úgy látszik, a dalverseny nézői is így voltak vele: a 2. helyet nyerte el.

 
 
13. Dana International - Diva

És ha már Eurovízió, akkor Dana International! Az izraeli énekes egyúttal a transzvesztita szekciót és képviseli a listánkon. 1998-ban nyerte meg ezzel a dallal a versenyt.

 
 
 
14. the KOLIN - San Francisco

A magyar Kolin együttes is szereti a meghökkentő kinézetet. Meg a meghökkentő színpadi produkciót, tessék ezt az MTV ICON-on készült felvételt megnézni, Feró mosolya, hát, .

 
 
 
15. Marilyn Manson - Tainted Love

Marilyn Mansonról sminkje elég határozott. Hogy most ő crossdesser-e vagy sem, nem tudom, de meglehetősen ijesztő...

 
 
 
16. Anti Fitnes Club - Miért hazudom

A "férfiak arcukat festik" kategóriában indulnak még az emósok. Mivel a Tokyo Hotel úgy látom, már nem menő, ezért most az AFC került be. A klipből kiderül, hogy nem érdemes kilógni a tömegből, mert jönnek az intoleránsok. De a zene rendben van.

 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Conchita Wurst vs. Harrach Péter

május 11, 2014 - 17:44
Harrach Wurst

Valóságos morális pánikot váltott ki, hogy az idei eurovíziós dalfesztivált az osztrák "szakállas nő"-ként emlegetett Conchita Wurst nyerte. A felrobbant Facebookon a kommentelők pusztuló társadalomról, iszonytató erkölcsi relativizmusról, nők számára kötelező és férfiak számára szigorúan megtiltott szakállviselésről, fenyegető világvégéről, Szodomáról, Gomorráról, és utcán ürítkező járókelőkről értekeznek. Legszembetűnőbb azonban - a youtube nemzetközi kommentjei közt is - a gyermekek miatti aggodalom. Hogyan hat a kis lelkükre, ha meglátnak egy szakállas nőt a tévében? Mi lesz, ha, horribile, dictu, kedvet kapnak a látottak utánzásához?

A Homofóbiaellenes Világnap alkalmából: The Kids Are All Right (2010) – film egy leszbikus család életéről

május 17, 2011 - 10:08
A filmekben, sorozatokban egyre gyakrabban fordulnak elő meleg, illetve leszbikus szereplők. Ezek az ábrázolások ugyan új sztereotípiákat termelnek ki (nem minden meleg férfi excentrikus, magas hangtónusú humorzsák, aki szereti a rózsaszínt és szívesen vásárolgat hetero barátnőjével :) és nem minden leszbikus nő rövid hajú, férfias öltözetű, és visel sötét keretes szemüveget :) ), ugyanakkor megítélésem szerint jótékony hatásúak is lehetnek, rögtön mert egyáltalán láthatóvá teszik a homoszexuális embereket, és a társadalom hasznos tagjaként (gyakran pl.