Azok fordulnak a rendszer ellen, akiknek már nincs veszteni valója

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Azok fordulnak a rendszer ellen, akiknek már nincs veszteni valója

március 05, 2021 - 14:12
A myanmari ellenállás élén is nők állnak.

Parászka Boróka újságíró írja

„Ezen a képen a 19 éves Kyal Sin látható, a mianmari ellenállás egyik arca.

Az utóbbi években minden diktatúra elleni felkelésnek női vezetői voltak, vagy nők voltak a felkelők első soraiban. Ilyen volt a szudáni Alaa Salah fehér ruhájában, így foglalták el Irakban egyetemista lányok a legfontosabb köztereket, és legutóbb az fehérorosz lázadást is nők szervezték.

Azok fordulnak a rendszer ellen, akiknek már nincs veszteni valója. A legkiszolgáltatottabbak, a legsérülékenyebbek, a válogatott eszközökkel elnyomottak és sanyargatottak: a nők.

Mianmarban különös jelentősége van annak, hogy az ellenállás élére a nők álltak. A katonai junta, amelyik most puccsal ragadta magához a hatalmat évek óta a nők elleni támadásokkal erősíti állásait, tartja sakkban a mianmari társadalmat. A nők ellen végrehajtott tömeges erőszakkal űzték el a rohingya menekültek százezreit. Olyan brutális leszámolások történtek, olyan véres gyilkosságok, hogy a teljes társadalom megbénultságban, sokkban él évek óta.

A puccsot is nő ellen követték el: ellen, aki kvázi zsarolással sakkban tartott túszként vezette az országot éveken át. Akit vezető politikusként, Nobel-békedíjasként is lejárattak, megaláztak és aki végül cinkosává lett a rohingyák elleni gyilkosságok eltussolásának.

Ebből a helyzetből próbál felállni most a mianmari társadalom, és ellenállni. Kamasz lányok lázadnak és harcolnak az életükért.

A 19 éves Kyal Sin, akit sokan csak Angyalként ismertek, elvesztette a harcot. Március 3-án a kirendelt katonaság célzottan vadászott rá, agyonlőtték. Nagy nyilvánosság előtt, rituálisan kivégezték, hogy megfélemlítsék a vele szolidarizálókat.

A felirat, ami ezen a képen nehezen olvasható, de amit mindennap magán viselt a tüntetéseken: "Minden rendben lesz!"”

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Egy anyától csak úgy el lehet venni a gyerekét? We are all Habiba!

június 21, 2011 - 08:07

Nemrégiben linkeltem egy hozzászólásban ezt az esetet, mely szerint egy egy spanyol menekültszálláson élő marokkói anyától a hatóságok elvették a 15 hónapos lányát, Almát. Az indok: a lányát még mindig szoptatja, együtt alszik vele, saját ételeiből ad neki pürék helyett. Habiba egy bántalmazó kapcsolat elől menekült el.
Azóta naponta egyszer láthatja lányát, szoptatás céljából, de állítólag a hatóságok ezt is megakadályozzák.