Váltsd valóra! - az Egyenlő Bánásmód Hatóság dizájnpályázata és további bejelentései

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Váltsd valóra! - az Egyenlő Bánásmód Hatóság dizájnpályázata és további bejelentései

december 23, 2013 - 20:42
A diszkrimináció Magyarországon több társadalmi csoportot sújt és az élet számos területén jelen van. Az oktatás, a szolgáltatások igénybevétele, a lakhatás körülményei mellett a foglalkoztatásban tapasztalható diszkriminációnak legsúlyosabbak az egyéni és a társadalmi hatásai. A kutatások azt bizonyítják, hogy a diszkriminációval veszélyeztetett ún. védett tulajdonságokkal rendelkező társadalmi csoportok között a romákat, a fogyatékkal élőket és a nőket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés.

Az három szlogenje: – Egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!, Engem érdekel és Váltsd valóra! – a hozzájuk kapcsolódó oktatófilmmel, hangoskönyvvel, valamint a 2013. december 20-án induló dizájnpályázati felhívásával elsősorban a fiatalok figyelmét szeretné az emberi méltóság tiszteletben tartására és a hátrányos megkülönböztetés jelenségére irányítani.

Az EBH európai uniós finanszírozású TÁMOP-5.5.5 programjában arra vállalkozott, hogy a hatósági feladatok ellátásán túl a projekt eszközeivel is beavatkozzon a diszkriminációs folyamatokba. A program szakmai céljainak középpontjában a jogtudatosítás és a társadalom érzékenyítése áll.

A “VÁLTSD VALÓRA!” dizájnpályázati felhívással az EBH célja, hogy a nyertes pályamunkákból készült használati és ajándéktárgyak – táska, póló, ékszer, telefonvédő tok, sapka, biciklis fényvisszaverő pánt, jegyzettömb, kulcstartó – erősítsék az EBH arculatát és a tárgy-, a forma és a vizuális kultúra eszközeivel támogassák az előítélet és diszkriminációmentes hozzáállás meghonosodását a mindennapokban – mondta el a dec. 20-i sajtótájékoztatón dr. Honecz Ágnes elnök.

A pályázaton azok a 35. életévüket még be nem töltött alkotók – művészeti előképzettség nem feltétel – indulhatnak, akik pályaműveiket kivitelezni is képesek. Elsősorban fiatalos, egyedi műveket várnak, de elképzelhető sorozattá, kollekcióvá bővíthető megoldás is. A tervekben lehet humor, szellemesség, de mindenképpen figyelemfelkeltő, kreatív munkákat látnak szívesen. Az első három helyezett alkotó pénzdíjban részesül. A nyertes ötleteket az EBH lehetőség szerint megvalósítja.

A felhívás részletei , továbbá a weboldalon olvashatók. A jelentkezés határideje 2014. február 14. 14 óra.

Ez szerencsés módon egybeesik a – azaz Egymilliárd Nő Ébredése az Igazságért – globális kampány csúcspontjával, az Eve Ensler nevéhez fűződő, hazánkban is 2013-hoz hasonlóan újra szerveződő V-Day (V-nap) eseménnyel. Mivel mindkét kampány középpontjában a jogtudatosság, valamint a jogokért és az igazságért való aktív fellépés áll, a sajtótájékoztató alkalmával az EBH és az OBR szervezőségének jelenlévő képviselete informálisan megállapodott az együttműködésben és egymás támogatásában.

Az EBH legújabb kiadványa az „ENGEM ÉRDEKEL” című hangoskönyv. A CD-n a hatóság ifjúsági novellapályázatára beérkezett 11 nyertes munka hallható. A művek a 14-18 éves korosztály szemszögén keresztül kalauzolják el a hallgatókat a hátrányos megkülönböztetéssel, kirekesztéssel és elfogadással tarkított hétköznapokba. A limitált példányszám miatt a teljes tartalom , valamint a novellák írott változatai is itt olvashatók.

Az „Egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!" módszertani oktatófilm megjelentetésével a hatóság az esetjog feldolgozására koncentráló oktatás bevezetését szorgalmazza a felsőoktatásban. A 15 perces DVD első része a hatóság eljárásáról és az egyenlő bánásmód követelményéről közvetít alapvető információkat, a második rész gyakorlatorientált és a hatósági jogesetek feldolgozására épül, és közvetlenül alkalmazható tudást biztosít a mindennapi jog- és érdekérvényesítésben. A film a projekt keretében futó workshopok, tapasztalatátadó konferenciák programjainak szerves része. A DVD az ország számos könyvtárában és felsőoktatási intézményében megtalálható és elérhető, továbbá a szakmai és civil érdekképviseleti csoportok részére térítésmentesen igényelhető.

 

További linkek:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



„A politikai akaraton múlik” – a nemek egyenlősége és az EU a FES fórumán

november 03, 2014 - 00:00

A Friedrich-Ebert-Stiftung október 15-i, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közösen szervezett konferenciájának témája az Európai Unió volt: milyen előnyökkel járt a csatlakozás a nemek társadalmi egyenlősége számára Kelet-Közép-Európa egyes országaiban, és mely területeken van még szükség további munkára?

Minden második ember tud az Egyenlő Bánásmód Hatóságról

április 26, 2013 - 10:01

Sajtóközlemény - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) április 24-én zárult médiakampányának célja a hatóság ismertségének növelése volt a 18–59 éves célcsoport körében. A kampány központi üzenetét – „Egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!” – széles körben juttatta el az EBH a lakossághoz. 2013. február 1. és április 24.