Aki elsőként felismerte a cisztás fibriózist: Dorothy H. Andersen

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Aki elsőként felismerte a cisztás fibriózist: Dorothy H. Andersen

május 15, 2018 - 12:06
Az első volt, aki felismerte a cisztás fibrózist és módszert dolgozott ki a diagnosztizálásra.

A Johns Hopkins Medical School hallgatója volt, 1926-ban végzett. Sebész szeretett volna lenni, de nőt egyetlen kórház sem fogadott el sebészeti rezidensnek. A Columbia egyetemen patológiából doktorált, majd egy New York-i gyerekkórház patológusa lett. Éveket töltött a cisztás fibrózis tanulmányozásával. Ugyancsak komoly eredményeket ért el a veleszületett szívrendellenességek tanulmányozásában. Tiszteletbeli tagja volt a American Academy of Pediatrics-nak és tiszteletbeli elnöke a National Cystic Fibrosis Research Foundation-nak.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Bess Mensendieck amerikai orvos, testnevelő

december 30, 2019 - 19:59

1864-ben született New Yorkban, holland származású szülők gyermekekként. Zürichben járt orvosi egyetemre. Különösen fontosnak tartotta a nők egészségének megőrzését, testtartásuk javítását. Ezért külön tanulmányozta a légzést és a mozgást, énekórákat vett Párizsban és szülővárosában gimnasztikát tanult Geneviève Stebbinstől. Inspirációt merített az ókori görög szobrászatból is, arra vágyott, hogy az abban megnyilvánuló egészség és szépség jelenlen meg újra a társadalomban.

Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

május 28, 2020 - 15:38

Hannah Myers 1819-ben kvéker családba született, ahol egyformán fontosnak tartották a lány- és a fiúgyerekek taníttatását. A New Lisbon Academy elvégzése után orvosnak szeretett volna tanulni, de nem volt elég pénze a családnak. 1841-ben házasságot kötött Thomas Ellwood Longshore tanárral, aki a nőjogok híve volt és támogatta felesége törekvéseit.

Orvosnő, ráadásul sebész a 19. században: Susan Dimock

április 19, 2020 - 23:07

A North Carolina Medical Society első női tagja volt. Az észak-karolinai Washingtonban született, apja jogász, újságíró, anyja tanítónő volt. A Washington Academy elvégzése után, 17 évesen elemi iskolai tanítóként dolgozott, ez azonban nem elégítette ki. Orvos akart lenni, és mivel a Harvard Medical School nem vett fel nőket, Svájcba utazott, ahol a zürichi egyetem orvoskarárának hallgatója lett. 1871-ben kitüntetéssel diplomázott, a következő évtől Bostonban a New England Hospital for Women and Children kórház orvosaként dolgozott.