A Maksa-ügy sajtóvisszhangja

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

A Maksa-ügy sajtóvisszhangja

január 06, 2015 - 23:01
A Maksa ügy sajtóvisszhangja érdekes és tanulságos. Összeválogattuk a legfontosabb reakciókat.

Maksa Zoltán

A Maksa ügy sajtóvisszhangja érdekes és tanulságos. Összeválogattuk a legfontosabb reakciókat.

"Maksa: nem a magányos nők cikizéséről volt szó" 

"A Maksa Híradó atyja posztjában „ismételten, mély alázattal" kért bocsánatot „mind az ELTÉ-s tanulóifjúságtól, mind a nőegylettől és mindenkitől, aki arra gondolt, hogy itt a magányos nők cikizéséről, vagy bármi hasonlóról volna szó!""

"Macska Zoltán nem esik a talpára" 

 "Valahol el kell kezdeni (Maksa margójára) 

"Vannak dolgok, amik régen máshogy voltak. Remekül lehetett például asszonyverős népmeséket előadni. Néha még most is belefutok népmesemondó versenyeken ötévesekbe, akik szendén mosolyogva szavalják a Lusta Lányt, akinek a férje a hátára köti a macskát, úgy veri el, és lám, milyen szépen megtanul a lány háztartást vezetni. Népmese. Hagyomány. (Egyszer már írtam róla. Voltam érte hazaáruló, meg feminista kurva.)

Kérdezik a kommentekben: És akkor mit?
Bármi mást. Évszázadok óta létezik a magyar humor, és hidd el, van olyan része, ami nem rosszindulatú. Ami nem azt sugallja, hogy a nők szeretik az erőszakot. Vagy esetleg az elkövetőkön poénkodik, és nem az áldozaton. Vagy emberi gyengeségeket figuráz ki, és nem olyanokba rúg, akikbe már rúgtak eleget."

"Rosszul kért bocsánatot Maksa, ezért újra elnézést kért" 

"Maksa Zoltán még mindig nem érti, miért gáz nők megerőszakolásával viccelődni"

"Szóval a végén talán Maksa is rájött, hogy elég már az újévi ámokfutásból, és cenzúrázta magát.

Szép kör volt, gratulálunk hozzá!" 

"Maksa - elefánt a humorboltban" 

"Ha valaki ennyire nincs képben, és nem tudja, hogy mi történik az országban, akkor bármilyen szavakat használhat, mindig melléfog."

"Van ez a Maksa":

"ez a magyarázkodás-örvény, amibe belekeverte magát, nem csupán szánalmas, hanem szimptomatikus is. Maksa úr önkritikát gyakorol. 
Mint a régi szép időkben. 
Első önkritikájában még újgazdag-eltésdrogosozik egyet, mert hát a közönsége ezt várja tőle, ezt értik, azonnal dekódolják is. A Bayer Zsoci is ilyeneket szokott írni, csak nem ad ki hozzá ilyen vicces hangokat. Mert a Zsoci komoly ember, nemzethalál, Orgovány, most meg ugye nevetünk. 
Komilfó, na. Már ahol. 
Sőt, tulajdonképpen a közönség reakciója szerint a fehérvári huszárok és vakkomondorok országában erre az egész önkritika-dologra nem is lenne szükség. De Maksa urat elragadja a hév. (A kisbetűs hév, nem kell megijedni.) 
Aztán Maksa úr - aki közben talán azt is lecsekkolja, hogy ha a HÖK-ökről beszél, akkor mégiscsak alapvetően az egyetemek (szél)jobboldali bástyáiról szól - ezt az önkritikáját is leveszi, eltünteti, sőt: kvázi az önkritikája felett is önkritikát gyakorol. "Fogalmazási hiba" történt, mondja
 Maksa úr, akinek a szakmája elvileg a fogalmazás. Bár nehéz belátni, hogy egy ilyen üzenetet miként lehetne helyesebben megfogalmazni (nem volt ez egy cizellált mondat, meg többszörös jelentésrétegek káprázatos, egybefonódó játszi interakciója: ez egy vérbunkó, egyszerű, férfias verbálerőszak volt), de legyen. Fogalmazási hiba. Mondhatni, műhiba. Összekeverte az operációt a boncolással, hát megesik. Legyünk megértőek.

De a parádés mégiscsak az, hogy Maksa úr az amúgy igen jóhírű (na, itt tessék odafigyelni a többszörös jelentésrétegződésre!), korrekt Hírtévétől kér bocsánatot. Hogy ugye, bocsika, rendeltetek tőlem egy szart, én meg leszállítottam, aztán hoppá, hát nem mind összekenődtünk vele? 
Mert hát Maksa úr nem azt találta mondani, hogy "kétszáz mazochista hírtévés bérszólonc verődött össze a lehetséges tüntetések helyszínén, várva, hogy valaki végre lecsulázza a kopasz fejüket", nem. 
De Maksa úr így tud önkritikát gyakorolni. Ártott az Ügynek, úgy érzi. 
"Elfingtam, elvtársak, a szovjet himnusz első taktusait a pártfélórán. Az imperialisták hibája volt. Bocsánatot kérek a Párttól, és különösen Sztálin elvtárstól."

"Nagy örömmel veszem tudomásul, hogy maksa muksó mogyoróit jól összemorzsolgatják mostanság.
Vagy legalábbis remélem.
Sőt, elégedetten és kárörömmel dörzsölgetem a tenyeremet.
Mer egy agresszív (vagy asszertív) állat vagyok, tudom."

"Maksa most a Hír TV-től kért bocsánatot" 

"A Hír TV-s ügy margójára...
Mindenkitől szeretnék elnézést kérni a Hír Tv-ben elhangzott egyik hírem szóhasználata miatt! Azon belül is magától a Hír Tv-től, akiket akaratomon kívül ezzel kellemetlen helyzetbe hoztam. 
Idén nyáron lesz 33 éve, hogy hetente többször is kiállok néha több száz ember elé, mindig a maksimumra törekedtem, ez a fogalmazási hiba most becsúszott, mélyen megkövetek mindenkit, akit ezzel megbántottam! Tiszteletteljes főhajtással sok mosolyra okot adó napot kívánok az országnak!"

"Megalázott nők átkozzák Maksa Zoltánt" Bors Online (hatásvadász cím, de felhívták atet)

"Tüdő Petra, a Patent Egyesület munkatársa szerint sajnos sokadszor történt meg, hogy egy ismert személy a nőket ért nemi erőszakot bagatellizálja.

– Maksa nem úgy viselkedett, mint egy felelős, felnőtt ember. Magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik. Az efféle magatartás hatalmas károkat okoz, megerősíti az áldozattá vált nőket abban a hitükben, hogy nem érdemes felfedni az őket ért megaláztatást – vélekedett Tüdő Petra."

"Maksa telefonon nyilatkozott a Borsnak.

– Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, talán félreérthetőek voltak a szavaim. A humorista a dühét humorral fejezi ki, természetesen nem az áldozatokon viccelődtem, hanem ezt a galád bűncselekményformát akartam pellengérre állítani – magyarázta Maksa."

"Maksa elnézést kért, miután a nemi erőszakon poénkodott" 

"Természetesen megkérdeztük Maksát, nem tartja-e rossz döntésnek, hogy a nemi erőszakkal viccelődött.
– Szomorú vagyok, hogy sokan félreértettek, ezért elnézést kérek. Nem viccnek szántam, hanem a dühömet humorba fojtottam, és azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy ezzel a témával bizony foglalkozni kell, hiszen nem szabadna, hogy több ilyen eset történjen. Nem a viccen, hanem a történet lényegén volt a hangsúly – mondta a Vasárnapi Blikknek a humorista, aki telefonunk után nem sokkal a facebookon is bocsánatot kért: Mindenkitől elnézést kérek, megkövetve mindazokat, akit ez érzékenyen érintett! – írta."

 "Maksa bocsánatot kért (megint, újfent és újra)"

"szerintem ettől még csak poén, de  amellett, hogy miért nem szabad ilyesmivel viccelni.)

"Maksa a Facebookon válaszolt a felháborodásra" 

""Az erőszak társadalmi megítélésében különösen nagy a médiaszemélyiségek, véleményformálók felelőssége, ezért megengedhetetlen Maksa Zoltán és a Hír TV részéről, hogy az ominózus adás képernyőre kerülhetett" - ezt már az LMP közölte. Az ellenzéki párt álláspontja szerint "elfogadhatatlan, ha nők megerőszakolásán tréfálkoznak"Szél Bernadett, az LMP társelnöke emellett beadványában azt kérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, indítson eljárást a csatorna ellen, mert az emberi méltóság megsértése mellett azt a törvényi kitételt is megsérthette a műsor, amely kimondja: "tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.""

Az LMP Maksa Zoltán produkciója nyomán felszólítja a kormányt az Isztambuli egyezmény ratifikálására. 

"Ezért nem röhögünk a megerőszakolt nőkön, te nagyon hülye" 

"Erre persze jön az a trollkodás, hogy „nekem is van elhunyt rokonom, akkor be kellene tiltani a halottas vicceket?”, és nyilván nem kell betiltani vicceket – te jó ég, hogy ilyen mondatokat kell már leírni –, egyszerűen nem a temetésen kell őket elmondani, vagy nem egy konkrét emberrel kapcsolatban hozzuk szóba. És nem kezdesz bele egy „Kohn és Grün megy a vonatállomáson” kezdetű viccbe, ha valahol a holokausztról beszélnek. Ez nem valami elfajzott liberális doktrína, hanem emberiességi kérdés."

"Maksa Zoltán nagyon elkúrta" 

"Kis túlzással, de havonta derül ki, hogy kit hogyan és mikor erőszakoltak meg, olykor évtizedes sebeket tép föl a keserves emlékezés. Na, ebbe rondított bele a letűnt korok humoristája és az sem gyógyír, hogy elnézést kért, bár ez is olyan gesztus, amit a jelen Magyarországán, ahol a pofon után csak újabb pofon jön, meg kell becsülni. Bizonyára azok is megbocsátanak, akik azon tépelődnek, hogy előjöjjenek-e saját horrorjukkal egy olyan közegben, ahol ők csak bűnbakok lehetnek, vagy éppen valamilyen szar humor kellékei."

"Nem tudom, hogy egy ilyen „poén” milyen civilizációs szinten tengődő társadalomban váltja ki azt a hatást, amit a humorbomba most annyira hiányol."

"Maksa Zoltánnak elment az esze, vagy nagyon rosszul trollkodik" 

"A Nőkért Egyesület például annyira felháborodott, hogy a  Maksa tapló viselkedése miatt. Az egyesület leginkább azt sérelmezi, hogy Maksa nem is általánosságban a nemi erőszakon, hanem egy konkrét eseten viccelődött. Emlékezhetünk, hogy  Sebestyén Balázsék és a Morning Show végül akkora kanosszát jártak, mint ide Johannesburg. Az egészben a legszomorúbb, hogy közben Maksa Zoltán is megszólalt a Facebookon (a képet a  nyúltuk), ahol az egészet elintézte annyival, hogyezeknek az újgazdag eltés drogos értelmiségieknek mindent lehet. Így persze érthető, hogyan is kerül Maksa a Hír TV-hez, én már csak azt várom, hogy mikor bukkant fel a Célpont ifjú titánjai mellett a saját negatív drogtesztjét lobogtatva. De az is lehet, hogy csak trollkodik, de szarul."

A drogos ELTE-seket hibáztatja Maksa - 

"A humorista ezek után kirohanást intézett a neten a humorát nem értők ellen Ezt írta:

– Meglátták a mögöttes dühöt, ami szülte, hogy ezeknek az újgazdag, ELTE-s, drogos értelmiségieknek mindent lehet.

– Arról beszéltem, amit a sajtóban olvastam. Senkit nem akartam megbántani – mondta Maksa a Borsnak tegnap délután, majd a botrány kapcsán szóhasználati problémát emlegetett.

– A megerőszakolás szó helyett a szexre várva szókapcsolatot kellett volna használnom – magyarázta a humorista."

"A Nőkért Egyesület a Médiahatósághoz fordul Maksa poénja miatt"

"Feljelentették Maksa Zoltánt" 

"

"Médiahatósághoz fordul egy feminista szervezet Maksa Zoltán miatt" 

"Otromba poén! Nemi erőszakkal viccelődött Maksa Zoltán" 

"Mi nem találjuk annyira ellenállhatatlanul poénosnak, mint a Hír Tv műsorvezetőnője."

"Miért nem állította le senki Maksa Zoltánt az otromba poánja után?" ( + részletesen a téma megjelenése a közelmúltban) 

Ami engem legalább annyira zavar, mint a humorista nulla empátiája. Ez pedig az, hogy a tévéműsorban Maksa Zoltánnal szemben ülő Turda Adrienn műsorvezető jelét sem adta annak, hogy szerinte ez a „poén” már sok."

"Maksa Zoltán az utolsó percben vitte el a 2014 Taplója díjat" 

"Maksa Zoltán kimaksolta a szexizmust a Hír TV-ben"  (itt található a kifogásolt tartalom videója)

"Maksa Zoltánnak és a Hír Tv-nek gratulálunk, természetesen jár a 2015 Legnagyobb Bunkója cím!"

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A nemi erőszak nem vicces - beadványunk a Médiahatósághoz

szeptember 03, 2014 - 12:55
A vicces kedvű műsorvezetők (Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs)

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a , a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva helyezte, ezért első lépésként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Meggyőződtünk arról, hogy semmi akadálya, hogy egyazon panaszt több állampolgár is benyújtson, így mindenkit arra biztatunk, hogy ragadjon tollat/billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár a mi levelünket mintának vagy szó szerint felhasználó levelet. (Megj. a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem!)

Antoni Rita (Nőkért.hu) és Kátai Gábor (Nők a Pályán) a Szegedi Városi Televízióban

november 12, 2011 - 00:00

2010. november november 11-én, csütörtökön 19.30-tól Antoni Rita, a Nőkért.hu főszerkesztője és Kátai Gábor, a Nők a Pályán aktivistája a Szeged Városi TV  Körút című, közéleti-kulturális magazinjának vendégei voltak.