"Örüljön a vemhes szuka, hogy ennyivel megúszta" - a brit nő, a villamosvezető, meg a magyarok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Örüljön a vemhes szuka, hogy ennyivel megúszta" - a brit nő, a villamosvezető, meg a magyarok

június 21, 2013 - 05:51

Sokat járok villamossal, így különösebb győzködés nélkül is elhiszem, hogy a villamosvezetés egy stresszes munka. Csak az elmúlt pár napból is két olyan esetet tudok felidézni, ami próbára tette a vezető idegeit.

 

Az egyik alkalommal egy nő az utolsó pillanatban ugrott fel a 6-osra, így majdnem rácsukódott az ajtó, mire éktelen üvöltözésben tört ki, és keresetlen szavakkal szidta a vezető felmenőit - aki higgadtan közölte a hangosbeszélőben, hogy az ajtó a jelzés után automatikusan záródik. A másik esetben egy tizenéves fiú kihajolt az ablakon, és a vezető, kedélyesen, így szólt a mikrofonba: "Nem tesszük ki a fejünket az ablakon, mert csak egy van belőle". A vezető nem volt agresszív, és igaza is volt, a (két társsal levő) utas leszállva viszont fontosnak tartotta a vezető által is hallhatóan közölni, hogy "anyádnak is csak egy van."

 

A vezető egyik esetben sem pofozkodott.

 

Pedig az utasok itt is balesetet kockáztattak a felelőtlen viselkedésükkel, ahogy az a brit nő tette, akivel néhány napja tele az internet,  és akinek az esete pontos és ijesztő körképet rajzolt kis hazánk erőszakot helyeslő és nőgyűlölő mentalitásáról. Eleinte felbukkant a rasszizmus is ("biztoscigányvolt") és a terhes nőkkel szembeni gyűlölködés. (Nem tudom, magyar sajátosság-e az "azt hiszi, hogy csak mert terhes - más változatban: mert szült egy gyereket - neki mindent szabad"?) 

 

 

De ami a legriasztóbb, az a fizikai erőszak majdhogynem egyöntetű helyeslése, és az, hogy mennyire kisebbségben maradtunk mi, azok a nők és férfiak, akik azt ebben az esetben is elfogadhatatlannak tartjuk.

A nő nem nézett mindkét irányban körül, és a villamos elé lépett - hibázott. A vezető fékezett, megakadályozva a balesetet - helyesen tette. Megijedt, sokkot kapott - érthető. Káromkodott - szintén érthető. Leszállt a járműről, saját bevallása szerint mert azt hitte, a kererek alá került a két járókelő, mások szerint azért, hogy kitöltse a gyalogosokon a dühét - itt kezd a történet homályos lenni. Szólnak a hírek beintésről (helytelen), kurvaanyázásról (helytelen), és egy pofonról, amire soha nincs és ez esetben sincs mentség. 

 

A vezető sokkhatás alatt állt, nem tudott uralkodni magán? Mint (férfi, bíró) ismerősöm rámutatott, az állítólagos indulatkezelési nehézségekkel küzdők érdekes módon a náluk nagyobb és erősebb emberrel szemben valahogy mégiscsak legyűrik e jellemhibájukat, és az csak a náluk fizikailag és/vagy presztízsszinten gyengébbekkel szemben jelentkezik. (A bántalmazó is a feleségét szokta ütni, nem a főnökét.) Érdekes belegondolni, milyen fordulatot vett volna a történet, ha nem a vezető a 120 kilós, megtermett férfi, hanem a szabálytalankodó gyalogos.

 

A nő kockáztatta a balesetet, így az utasok és, amire sok kommentelő vehemensen hivatkozik, a magzata testi épségét? Igaz. De a vezető agresszív reakciójától fájlalni kezdte a hasát, majd járni sem tudott, mentőt kellett hívni hozzá - a magzat az anya által átélt sokk miatt így is veszélybe került, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt vele baj. 

 

Stresszes munka a villamosvezetés - de ez köztudott. A stresszforrásokat előre fel lehet mérni egy-egy foglalkozásnál. Aki nem bírja a hülye utasokat, ne menjen villamosvezetőnek. Talán az orvos is pofozza fel a beteget, aki nem tartja be az utasításait, így az életével, az egészségével játszik? A tanár pofozza fel a szemtelen, az órát zavaró gyereket? Az ügyintéző pofozza fel az asztalt verő, jogtalanul hőbörgő ügyfelet? Ha mindenki feljogosítaná magát, hogy szabad folyást engedjen akár a jogos indulatainak, egymás szavát sem hallanánk a sok csattanástól.

 

Az indulatokat fokozza, hogy az immár kirúgott vezető, aki így elveszíti a szolgálati lakását, egyedül neveli hétéves kislányát. Nos, erre nem a munkáltatónak kellett volna utólag gondolnia, hanem előre, neki. Nem gondolom, hogy a pofozkodás megítélésekor szociális (vagy bármi egyéb) méltányosságot kellene gyakorolni. Akinek ilyen sok forog kockán, pláne ne játsszon az állásával - húsz év munkaviszony után sejthette, hogy a pofozkodásért nem fogják megdicsérni.

 

Mi, a "másik tábor" is mondhatnánk, hogy örüljön, hogy ennyivel megússza - tőlünk nyugatabbra börtön is várhatna rá. (Utóbbit én sem szorgalmazom, már csak azért sem, mert jelenleg hazánkban az ennél súlyosabb, rendszeres bántalmazás megfelelő szankciója sem vált még gyakorlattá.)

 

Ugyanakkor talán - már csak a kislányra tekintettel is, őszintén bízom benne, hogy - a 3000 fő körüli szimpátiatáborából akad valaki, akitől a terhes nő végletekig pocskondiázása helyett nagy együttérzésében az is kitelik, hogy új, kevesebb emberi interakcióval járó munkát, és pszichológust szerezzen a vezetőnek.

 

 

Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

szeptember 18, 2010 - 19:01
Take Back the Night! felvonulás a 80-as években. Forrás: Durham University Archives.

Amikor az első eset után próbáltam lebeszélni az éjjeli hazamenetelről, megmakacsolta magát, és azt mondta, nehogymár csak mert ő nő, ne legyen joga éjjel bulizni, és az utcán közlekedni. "Vagy talán este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom van a nőknek?" - tette hozzá ironikusan. Nem ő találta ezt ki: amikor feljelentette az utcai rablót, a rendőrök elsősorban arra voltak nagyon kíváncsiak, hogy ő a támadás előtt hol volt, kikkel, hány óráig, pontosan mit és mennyit ivott (ez aztán mit számít???

Ha senki nincs, aki megvédene, védd meg magad!

május 19, 2014 - 07:58

Manapság sok nő kénytelen szembenézni erőszakos támadással az utcán, tolakodó férfiak zaklatásával a szórakozóhelyen, vagy előfordulhat, hogy saját partnere bántalmazza. Martina Józseffel– a pécsi Shinmukan Harcművészeti Központ vezetőjével - arról beszélgettünk hogyan segít a nőknek a harcművészet.

- Rendszeresen tartotok női önvédelmi kurzusokat...

KREDITRENDSZERT A POLITIKAI PÁLYÁN IS !

szeptember 14, 2012 - 21:57
Ha a magyar polgár elvégzett egy egyetemet, feltehetőleg van némi ismerete arról a szakmáról, amiből diplomázott és amire készült. Mégis kötelezővé tették számukra, hogy rendszeresen frissítsék, aktualizálják tudásukat, így pl. a praktizáló mérnököknek, orvosoknak, pedagógusoknak rendszeresen előírt mennyiségű kreditpontot kell szerezniük a számukra kiírt, választható továbbképzéseken. Így helyes a rendszer - bár kissé túlbiztosított és pénzlenyúlós, mint az egyes szakmák kötelező kamarai tagsághoz kötése is.

Nők Lázadása.: Szin Jánosné beszéde a szept. 21-i orosházi tüntetésen

szeptember 27, 2012 - 20:17
Szin Jánosné
Szin Jánosné, az MSZP városi szervezete elnökségi tagja, nyugalmazott pedagógus, a gyógypedagógiai iskola volt igazgatója beszéde, amely elhangzott 2012. szeptember 21-én Orosházán.

Tiltakozás Dr. Varga István nőket, anyákat megalázó megnyilvánulása ellen!

Tisztelt Tiltakozók!

„Kibújtunk a lakás rejtekéből” vs. „Buzi, go home!” – A Budapest Pride történelem kezdetei

február 18, 2013 - 15:53
Véletlenül csöppentem a programra: február 7-én, csütörtökön érkeztem a Brit Nagykövetségre, és csak utána tudtam meg, hogy - szintén az keretében - lesz még egy kerekasztal-beszél

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

Az anyákért, akiknek elrabolták a gyerekeit - Dr. Spronz Júlia beszéde (Onebillionrising Budapest)

február 20, 2014 - 17:32

 

Jó sokan vagyunk, ezt örömmel látom, de sajnos jónéhányan fájóan hiányoznak közülünk. Elsősorban is az a hetven nő, aki évente meghal Magyarországon párkapcsolati erőszak miatt. Ez a hetven lehetne kevesebb is: például Amerikában negyven, Németországbn tizennyolc, Spanyolországban csak tizenhat. Mindez azért, mert ott sikerült megtalálni azt a jogi keretet, a beavatkozásnak azt a módját, ahogy csökkenteni lehet ezt a számot.

Rendőri fellépés: ligetvédők vs. bántalmazók - a Nőkért Egyesület nyilatkozata

július 07, 2016 - 20:34
Keresztes Magdi fotója (Facebook)

A Nőkért Egyesület felháborodottan konstatálja, hogy a környezetpusztítás és az önkényes kormányprojektek társadalmi egyeztetés nélküli kivitelezése ebben az országban jóval fontosabb, mint a családon belüli erőszak áldozatainak védelme. Az erőszakmentesen tiltakozó Ligetvédőket igen határozottan, keménykedve, jogsértésektől sem visszariadva bilincsben elhurcolják a marcona rendőrök - nem értjük, vajon hol ez a gyorsaság, vehemencia és hatékonyság, amikor nőket, gyerekeket verő, erőszakoló, terrorizáló bántalmazókat kellene elvinni?

Rendszerszintű bajok vannak az áldozatvédelemben - Pintér Marianna beszéde

szeptember 16, 2019 - 21:34
Pintér Marianna (fotó: Nyíri András)

/Elhangzott 2019. szeptember 14-én  c. demonstráción./ 

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen rendezvényre sokan eljönnek, hiszen rólunk, nőkről, gyermekeinkről, s a biztonságunkról van szó. Sajnos abban nagyon jók vagyunk, hogy bántsuk egymást, de azzal, hogy kiálljunk egymásért vagy önmagunkért, már hadilábon állunk.

Miért nem elég a tüntetés?

szeptember 16, 2012 - 19:34

Részt vettem már néhány demonstráción, tüntetésen, és feministaként fontosnak is tartom a véleménynyilvánítás ilyen formáját is; vasárnap is ott leszek a Kossuth téren. Ennek ellenére napok óta gyanakvással és kétkedéssel figyelem az eseményeket, hozzászólásokat. Elsőre pozitívnak tűnhet, hogy ilyen sok ember háborodott fel Varga István nőgyűlölő kijelentésén és a többi képviselő cinikus viselkedésén, de nem hiszem, hogy ez a rengeteg nő és férfi tényleg tisztában lenne azzal, miről is van szó.

Akik már nem ünnepelhetnek

december 23, 2012 - 22:12

A karácsonyi készülődés közben szánjunk egy gondolatot arra a 72 nőre, akik az idén már nem tölthetik a családjukkal az ünnepeket. Akik hiányoznak a szüleiknek, a barátaiknak, a gyerekeiknek. Akik agyonverve, megfojtva, felgyújtva, vagy éppen elvágott torokkal az újságok "bulvár" rovataiban végezték, mert partnerük vagy volt partnerük "szerelemféltésből" megölte őket. És szánjunk egy gondolatot azokra a nőkre is, akik élnek ugyan, de ki vannak téve a veszélynek, hogy a következő NANE felvonuláson őket is vörös sziluettként hordozzuk. Tegyünk ellene, jövőre tegyünk még többet.

"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.